Abateri de la conduita de rol marital - violenta domestica infidelitatea

Extras din referat Cum descarc?

Violenta domestica
Din perspectiva psihologiei sociale, (N. Mitrofan,1996) considera "agresivitatea ca fiind orice forma de conducta orientata cu intentie catre obiecte, persoane, sine, in vederea producerii nunor prejudicii, a unor ranirii, distrugerii si daune".
Prototipul agresivitatii a fost exemplificat prin comportamentul animal, dar K. Lorentz (1966) a atras atentia asupra faptului ca, chiar si lupul ataca numai sub imperiul nevoii de hrana, si nu din tendinta competitiva, cum se intimpla deseori la om. Teza despre originea instinctiva a agresivitatii este astazi contrazisa. K. Lorentz sustine ca atat la animale cat si la om agresivitatea (K. Lorentz, 1968) este un rezultat al invatarii, al modelarii comportamentului prin imitatii si antrenament. Nu exista un instinct al agresivitatii, cum este cel de hrana, reproducere, migratie, etc.
Preluand o idee a lui S. Freud, W. Scott si J. Dollard (1939) au formulat teoria reactivitatii ce sustine ca agresivitatea (Popescu C. 1994) este un rezultat al frustrarii sau impiedicarii (prin bariera) a unei tendinte vitale in a-si atinge telul. Deci, agresivitatea ar fi cauzata de contrarierea unor tendinte instinctuale, dar aceasta ne duce la ideea ca totusi agresivitatea, in forma ei primara, are o legatura, fie si indirect cu baza instinctiva.
F. Fromm sustine ca, la om exista o agresivitate specifica exprimata prin tendinte distructive.
N. Miller (1941) dovedeste ca nu in totdeauna frustratia produce agresivitate.
Dupa T. Dembo si K. Lewin, (Scripcaru G, 1970) copii raspund mai frecvent la frustratie cu un comportament regresiv. 
R. Sears (Eibl-Eibesfeldt I. 1995) a descoperit o relatie directa intre stilul autoritar si primitiv de educatie si dezvoltare a comportamentului agresiv la copii. Baietii sunt mai inclinati spre agresivitate pentru ca sunt si se instruiesc in acest fel.
R. White (1930) (Brinzei P.1974) arata ca grupurile conduse autoritar, cand sunt lasate libere devin agresive si uneori tind sa-si descarce agresivitatea unii fata de altii sau fata de lucruri.
Se poate vorbi (P. P. Neveanu, 1978) despre o agresivitate secundara, de sorginte sociala si care consta intr-un comportament distructiv.
Unii autori (mai ales cei preocupati de problemele bazelor fiziologice ale reactiilor), au considerat ca agresivitatea este o reactie innascuta, ca forma de adaptare, dar problema aceasta a ramas controversata, dat fiind faptul ca, chiar la animalele carnivore, agresivitatea este de necesitate si nu de fond. 
Se considera ca agresivitatea a crescut odata cu dezvoltarea mijloacelor de distrugere in masa (armele bacteriologice si cele atomice). Se considera ca exista un grad ridicat de contaminare cu agresivitate in grupurile umane, si aceasta cu atat mai mult cu cat crima organizata devine mai raspandita.
Dupa N. Mailloux, (Radulescu S, 1994) agresivitatea mai temperata este constructiva. In astfel de cazuri, ea confera "ardoare" conduitei si daca este angajata in activitati constructive, contribuie la implicarea mai intensa in procesul social.
J. Dollard si A Starr, (Schiopu U., Verzea E. 1996) sutdiind agresivitatea in orase, a ajuns la o punere in evidenta a faptului ca periferiile oraselor, in care locuiesc grupuri mai mari de oameni deprivati material, dau un mare grad de agresivitate.
Exista si o opinie oarecum inversa care considera ca din grupurile de oameni foarte avuti, majoritatea au ajuns la aceasta pozitie economica prin mijloace agresive.
In orice colectiv exista o anumita cantitate de agresivitate determinata, dupa N. White, de competitivitate.
Agresivitatea a fost studiata si de psihanalisti (D. Lagache, J. Lacan). Ei au considerat ca masochismul sau autopedepsirea sunt forme convertite de agresiune. Tendintele de autodistrugere si instinctul accentuat al mortii, de asemenea.
Dupa freudisti, agresivitatea latenta trece prin diferite stadii, expresivitatea ei fiind mai concentrata in stadiul oglinzii (pubertate), cand se formeaza functiile multiple ale imaginii de sine si ale eulu.
Spre deosebire de violenta, agresivitatea este, in general orice atac asupra unbei persoane, care este neprovocat de aceasta. Robert Baron (1977) definera agresivitatea ca ,,un comportament deliberat, intreprins cu intentia de a dauna sau aduce prejudicii unui alt individ care nu doreste sa fie tratat in acest mod". Aceasta definitie implica patru factori: comportamentul, intentia, autorul si victima.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abateri de la conduita de rol marital - violenta domestica infidelitatea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Cole Julia si Relate - <<Fata in fata cu infidelitatea >> Continuam sau divortam ? Curtea Veche, Bucuresti, 2005. 
Dafinoiu Ion, Elemente de psihoterapie integrativa, Editura Polirom, 2000.
Dafinoiu Ion, Personalitatea. Metode calitative de abordare. Observatia si interviul, Editura Polirom, 2002.
David Daniel, Psihologie clinica si psihoterapie, Polirom, 2006.
Gerard Leleu, - "Cum sa fim fericiti in cuplu. Intre fidelitate si infidelitate"- 
Holdevici, I. - Ameliorarea performantelor individuale prin tehnici de psihoterapie, Editura Orizont, Bucuresti, 2000;
Mitrofan Iolanda coord., Orientarea experentiala in psihoterapie, Ed. SPER 2000
Mitrofan Iolanda si Diana Vasile, Terapii de Familie, Editura SPER, 2007
Mitrofan Iolanda, Nuta Adrian, Consilierea psihologica. Cine, ce si cum?, Ed. SPER 2005
Schiopu Ursula coord. - Dictionar de psihologie - Ed. Babel, Bucuresti, 1997


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!