Abandonul Scolar la Elevii din Judetul Hunedoara

Extras din referat Cum descarc?

1) ARGUMENT
Dupa 1990 rata abandonului scolar a crescut an de an cu consecinte umane si economice dintre cele mai negative pentru societatea romaneasca. Conform recensamintului din 2002 din cei 4 100 000 copiii de virsta scolara nu erau cuprinsi in nici o forma de invatamint nu mai putin de 80 000 copii. Repartizati pe virste: intre 6 si 14 ani erau 27 500, iar intre 15 si 19 ani erau 52 900 copiii nescolarizati.
Datorita cresterii ratei abandonului scolar in 2001 s-a ajuns la 0,6%, iar pentru anul scolar 2001-2002 s-a atins 1% pentru ciclul primar si 1,4% pentru ciclul gimnazial.
Consecintele nescolarizarii si ale abandonului sunt grave. Din datele Fundatiei pentru o Societate Deschisa rezulta ca 76% dintre tinerii care au urmat doar ciclul primar au nevoie de 24 de luni in medie pentru a-si gasi un loc de munca, in timp ce numai 6,6% dintre absolventii de studii superioare au nevoie de o perioada similara. Somajul este de asemenea corelat cu durata scurta a studiilor scolare, astfel 25,5% dintre someri au absolvit doar gimnaziul. Cifrele mai releva ca 43% dintre cei care nu au fost scolarizati lucreaza doar ca zilieri.
Rata saraciei este cu atit mai mare cu cit durata studiilor este mai scurta, atingind 50,5% pentru cei cu studii primare si scazind la doar 4,29% pentru cei cu studii superioare.
In judetul Hunedoara datorita restructurarii sectorului economic primar (extractie carbune, minereuri fieroase si nefieroase) putem vorbi de o dubla interconditionare intre saracie si abandonul scolar. Pe de o parte saracia este principala cauza a abandonului scolar si pe de alta parte abandonul scolar va fi o cauza sigura, conform datelor statistice prezentate mai sus, pentru multe familii de hunedoreni. Pentru a se intreprinde masuri de combatere a acestei racile sociale era nevoie de un studiu diagnostic care sa scoata la lumina care este rata abandonului, care sunt zonele cele mai atinse de acest fenomen si mai ales care sunt cauzele principale pentru toate grupele de virsta scolara.
2. PROPORTIILE ABANDONULUI SCOLAR
Pentru a raspunde acestei necesitati Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Hunedoara a trimis in perioada 15 05 2002 - 10 06 2004 un chestionar in toate unitatile scolare in care am solicitat din partea conducerii scolilor sa detalieze numarul de cazuri de abandon scolar pe anul in curs, precum si cauzele care au determinat pentru fiecare caz in parte fenomenul. Au fost trecuti astfel in revista un numar de 69 362 de elevi, reprezentind toata populatia scolara a judetului, cu exceptia gradinitelor. 
Din datele furnizate de scoli a rezultat cu un numar de 649 de elevi au abandonat scoala inca inainte de incheierea situatiei scolare pe anul in curs. Procentual acesta cifra reprezinta 0,93% din totalul elevilor din judetul Hunedoara. Cei mai multi dintre elevii care au abandonat scoala se afla in ciclul gimnazial, adica in cadrul invatamintului obligatoriu: 263 de cazuri, reprezentind 1,01% din totalul elevilor inscrisi la gimnaziu. Urmeaza apoi elevii din invatamintul liceeal cu 204 cazuri, ceea ce reprezinta 1,34% din totalul elevilor de liceu. 
De la scolile profesionale au abandonat un numar de 96 de elevi, adica 1,49% din totalul elevilor inscrisi la acest tip de scolarizare. Ciclul primar (clasele 1-4), un ciclu obligatoriu de invatamint prezinta o rata a abandonului de 0,3%, cu un numar de 66 de cazuri din cei 21 958 elevi inscrisi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abandonul Scolar la Elevii din Judetul Hunedoara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!