Probabilitatea

Extras din referat Cum descarc?

Realitatea,posibilitatea si imposibilitatea, precum si necesitatea si intamplarea sunt categorii care desemneaza stari calitative ale existentei; ele privesc modalitati de a fi sau de a deveni ale acesteia.Existenta comporta insa si determinari cantitative; acestea se refera la posibilitatile devenirii ei, la gradul de concordanta a starilor virtuale cu legea fenomenului, la masura si frecventa realizarii conditiilor care favorizeaza trecerea de la o stare virtuala la una reala, la sansele realizarii unui eveniment.
Multe dintre aceste aspecte cantitative ale structurii si devenirii existentei sunt exprimate cu ajutorul categoriei de probabilitate.
A)Conceptul de probabilitate - In intelesul ei cel mai larg, probabilitatea este definita ca masura a posibilitatii, ca latura cantitativa a intemeierii acesteia.Ea caracterizeaza nu atat fiintarea fenomenelor actuale, cat mai ales procesele ce au loc la nivelul acestora , miscarea si evolutia lor; ea este un atribut al existentei in devenire , al evenimentelor si nu al lucrurilor.
Fiind expresia cantitativa a intemeierii obiective a perspectivelor de evolutie a unui sistem, a sanselor sale de a trece in altceva, probabilitatea se exprima matematic printr-o ecuatie de frecventa , ca raport intre numarul de cazuri de realizare efectiva a unui eveniment si numarul total de cazuri posibile.
Formal,matematic, orice eveniment poate fi exprimat in termeni de probabilitate.Evenimentele necesare - caracterizate printr-o concordanta deplina cu legea fenomenului si printr-o stabilitate si constanta a conditiilor de realizare - au o probabilitate egala cu "1" sau o probabilitate de 100%; evenimentele imposibile au o probabilitate "0"; iar toate celelalte evenimete, care nu sunt necesare sau imposibile, adica evenimentele intamplatoare, au o probabilitate cuprinsa intre "0" si "1".
In realitate, nu orice devenire, nu orice eveniment are un caracter probabil.Necesitatea si imposibilitatea constituie cazuri-limita ale variatiei probabilistice, valoarea numerica a raportului probabilistic fiind pentru ele extrema si constanta; or, ceea ce este constant si dinainte cunoscut nu poate fi probabil.De aceea, necesitatea si imposibilitatea nu pot fi considerate fenomene probabile.Descrierea acestora in termeni probabilistici nu aduce nimic nou in intelegerea lor si, de aceea, se folosesc in mod curent, in descrierea lor, teorii si metode matematice neprobabilistice.
In cunoastere, probabilitatea are sens si valoare numai in cazul fenomenelor intamplatoare, pentru care exista cel putin doua posibilitati diferite : sa se realizeze sau nu, sa se realizeze intr-o forma sau alta(altfel fenomenul este necesar sau imposibil).Totodata, probabilitatea isi pierde sensul pentru cunoastere atunci cand fenomenul intamplator are un numar infinit de posibilitati, intrucat - desi evenimentul nu este fizic imposibil - pentru fiecare posibilitate in parte probabilitatea devine "0".


Fisiere in arhiva (1):

  • Probabilitatea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!