Indicatorii Variației

Extras din referat Cum descarc?

Indicatorii variatiei
Intr-o colectivitate statistica valorile individuale (variantele) difera mai mult sau mai putin unele fata de altele. Ele pot fi apropiate sau mai imprastiate. Comparatia se face, in mod practic, cu media seriei,considerata ca fiind valoarea cea mai reprezentativa pentru colectivitatea studiata. De cele mai multe ori este important de cunoscut cat de departe sunt valorile variantelor seriei fata de aceasta medie, sau cu alte cuvinte care este dispersia variantelor in cadrul seriei.
Se apreciaza ca daca variantele au valori mai apropiate de valoarea mediei deci reprezinta abateri mici, media este reprezentativa.
In practica statistica de cele mai multe ori datele care trebuie sa fie analizate sunt extrem de numeroase si de regula cu amplitudine mare a variatiei. De aceea este necesar sa separam si sa stabilim intensitatea cu care activeaza cele doua grupe de factori esentiali si intamplatori avand drept consecinta imediata un anumit grad de variabilitate.
Daca am limita analiza numai la determinarea si interpretarea marimii medii nu ar fi posibila cunoasterea conditiilor concrete in care apar si se dezvolta fenomenele si nici depistarea tendintelor evolutive ale variabilitatii acestor fenomene.
Cu cat fenomenele sunt mai complexe, deci dependente de mai multi factori, cu atat variatia este mai mare si utilizarea marimilor medii devine insuficienta implicand verificari riguroase cu privire la stabilitatea si reprezentativitatea lor.
Analiza statistica a unei repartitii poate fi aprofundata prin calculul indicatorilor variatiei. Acesti indicatori trebuie sa serveasca la:
- verificarea reprezentativitatii mediei ca valoare tipica a unei serii de date statistice;
- verificarea gradului de omogenitate a seriei;
- caracterizarea statistica a formei si gradului de variatie a unei caracteristici;
- compararea in timp si spatiu a mai multor serii statistice de distributie pentru aceeasi caracteristica sau pentru caracteristici interdependente;
- cunoasterea gradului de influenta a factorilor dupa care s-au facut gruparea unitatilor observate.
Indicatorii variatiei pot fi calculati ca indicatori simpli si indicatori sintetici.
Indicatorii simpli ai variatiei
Indicatorii simpli ai variatiei servesc tocmai pentru a caracteriza gradul de imprastiere a unitatilor purtatoare ale caracteristicilor inregistrate. Ei se calculeaza pentru a masura amplitudinea variatiei si abaterile valorilor individuale de la media lor. Acesti indicatori se pot exprima atat in marimi absolute - folosind aceleasi unitati de masura ca si pentru caracteristica studiata - cat si in marimi relative, calculate in raport cu valoarea medie. Din grupa indicatorilor simpli fac parte:
- amplitudinea variatiei (absoluta si relativa);
- abaterile individuale (absolute si relative).
Amplitudinea absoluta ( ) se calculeaza ca diferenta intre nivelul maxim ( ) si nivelul minim ( ) al caracteristicii:
= - 
In cazul unei serii de distributie de frecvente, construita pe intervale de grupare, amplitudinea variatiei se calculeaza ca diferenta intre limita superioara a ultimului interval ( ) si limita inferioara a primului interval ( ).
= - 
Amplitudinea absoluta se exprima in unitatile de masura ale variabilei respective si prin urmare nu poate fi folosita la compararea a doua variabile exprimate in unitati de masura diferite.
Aplicatie:
Intr-o firma activitatea este derulata de 3 echipe, fiecare de cate 5 angajati, care in luna septembrie 2006 au inregistrat urmatoarele salarii brute (in u.m.) :
Echipa A : 600 ; 700 ; 800 ; 900 ; 1000 ;
Echipa B : 200 ; 700 ; 900 ; 1000 ; 1200 ;
Echipa C : 800 ;800 ;800 ;800 ;800.
Daca se calculeaza salariul mediu realizat de fiecare echipa in parte se obtin rezultatele:
= 
Se constata ca, desi cele 3 serii de date (echipe) sunt complet diferite din punct de vedere al valorilor individuale, salariile medii sunt identice (800 u.m.).
In consecinta, pentru efectuarea unei analize corecte si complete se impune apelarea la indicatorii variatiei care permit, printre altele:
- caracterizarea omogenitatii/eterogenitatii colectivitatii statistice;
- caracterizarea reprezentativitatii mediei.
Astfel se calculeaza:


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatorii Variatiei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!