Consilierea Carierei

Extras din referat Cum descarc?

Cariera ''este un fenomen unic si se construieste in functie de alegerile fiecarei persoane. Este un construct dinamic ce se intinde de-a lungul intregii vieti si care nu include numai ocupatii, ci integreaza armonios munca si alte roluri sociale: familia, comunitatea, timpul liber.''(Herr si Cromer, apud Szilagyi, 2008).
Realitatile socio-economice din tara noastra (schimbarile in plan politic, reforma invatamantului, somajul, etc) au impus demararea in 1997 a unui proiect de ''Informare si consiliere privind cariera''-sustinut de Guvernul Romaniei si avand o finantare externa.
Principalele obiective ale proiectului au vizat:
- elaborarea de profile ocupationale;
- editarea unei publicatii cu informatii de interes general pentru orientarea profesionala;
- tiparirea de postere promotionale pentru promovarea ideilor de cariera, consiliere, orientare;
- realizarea unor casete video de prezentare a unor profesii;
- organizarea de cursuri de scurta si lunga durata pentru pregatirea consilierilor si pesoanelor care se ocupa cu consilierea si orientarea carierei si care lucreaza in diferite retele institutionale din acest domeniu;
- realizarea unor programe interactive informatizate de orientare a carierei;
- adaptarea unor instrumente psihologice specifice activitatii de orientare scolara si profesionala, dotarea unitatilor specializate de orientarea carierei cu echipamente ajutatoare activitatii de consiliere (televizoare, aparate video, calculatoare).
Din pacate insa, dupa anul 2010, activitatile de acest gen au fost din ce in ce mai rare, desi nevoia este din ce in ce mai acuta. (Jigau, 2003)
Super este unul dintre cei care explica raporturile persoanei cu munca sa, nu numai in domeniul orientarii spre cariera, ci si in tot ce inseamna gestionarea carierei si adaptarea ocupationala.
Acesta considera ca optiunile pe care le face un individ sunt influentate de imaginea de sine a acestuia si de informatiile pe care le are despre lumea profesiilor. Teoria este puternic influentata de principiile psihologiei invatarii, si, in acest caz, alegerea unei profesii ne apare ca un comportament profesional caracteristic unui stadiu al existentei umane. Totodata si pattern-urile comportamentale in planul alegerii carierei tind sa fie acoperite de urmatoarele categorii ale acestora: stabile, conventionale, instabile si de alegere multipla.
In dezvoltarea modelului sau teoretic cu privire la alegerea carierei, Super a pornit de la faptul ca ''optiunea unui individ pentru o anumita ocupatie nu este doar un moment al deciziei, ci un proces si o succesiune de alegeri si decizii intermediare facute treptat pe parcursul vietii, aflate in legatura cu diferitele etape de crestere, dezvolatare, invatare si exersare a aptitudinilor, a abilitatilor si deprinderilor in diferite situatii de activitate sau munca. (apud Jigau, 2001, 36)
Decizia de cariera reprezinta ''procesul de selectie a unei alternative de cariera din multimea de variante disponibile la un moment dat.''(Baban, 2001, 220) Luam decizii in fiecare zi a vietii noastre, unele mai importante, altele mai putin, numai ca nu toate implica mecanisme psihice rationale.
Uneori procesul ajungerii la decizie decurge automat din virtutea stilului nostru de viata, a valorilor si experientei de care dam dovada la un moment dat. Deciziile cu miza mare - cum este cea legata de alegerea carierei - ''presupun interese, energii si perspective esentiale pentru starea generala de bine a persoanei.'' (Chiru, 2007, 498)


Fisiere in arhiva (1):

  • Consilierea Carierei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!