Dezvoltare umană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Factorii care influenteaza evolutia si dezvoltarea copilului sunt extrem de numerosi. In primul rand (macar temporal) actioneaza codul genetic mostenit de la parinti. Asupra acestuia intervin efectele a numeroase tipuri de influente care pot fi grupate in trei categorii: influente normative determinate de varsta, influente normative determinate istoric, evenimente de viata non-normative.

- Influente normative determinate de varsta. Sunt considerate ,,normative" pentru ca apar si se manifesta similar pentru majoritatea membrilor unei populatii / grup. Aceasta categorie este puternic legata de varsta cronologica si include evenimente cu substrat biologic (cum ar fi pubertatea), cultural (intrarea intr-o forma de educatie se face in majoritatea societatilor la 6-7 ani).

- Influentele normative determinate istoric includ particularitati biologice sau de mediu care afecteaza o generatie sau o cohorta. Pot fi razboaie, epidemii, perioade de recesiune economica etc.

- Evenimentele de viata non-normative sunt neobisnuite, nu se intampla majoritatii oamenilor. Cu toate acestea, atunci cand apar, au un efect major asupra vietii persoanei. Pot fi negative (accident care determina un handicap, nasterea unui copil cu handicap, moartea unui parinte la varsta frageda, abandon etc.) sau fericite (insanatosire brusca si neasteptata, castig foarte mare la un joc de noroc etc.).

IV.2. Adolescenta ca stadiu al dezvoltarii

Limitele temporale ale adolescentei au fost destul de elastice in diferitele teorii. Este mai usor de stabilit inceputul decat sfarsitul etapei. Se spune ca ,,adolescenta incepe in biologic si se incheie in cultura" . Se accepta ca moment al debutului acestui stadiu de dezvoltare varsta de 12-13 ani iar trecerea spre stadiul ulterior cel mai devreme in jurul varstei de 18 ani. Primul reper este influentat de particularitatile dezvoltarii fizice care pot grabi sau intarzia pubertatea iar cel de-al doilea de factori sociali si culturali care permit mai devreme sau mai tarziu atingerea nivelului de independenta necesar.

Pana in secolul XX, intrarea in randul adultilor era marcata de atingerea maturitatii fizice sau de debutul intr-o activitate lucrativa. Astazi, aceasta trecere nu mai este foarte clar marcata. Unul din motive consta in faptul ca pubertatea se manifesta la varste mai mici decat in deceniile trecute. Un alt motiv deriva din complexitatea si specializarea societatii care impune prelungirea educatiei si intarzierea intrarii in viata adulta. In al treilea rand, au disparut cele mai multe dintre practicile rituale care marcau maturizarea. Noile repere sunt fluctuante de la o societate la alta (sau chiar de la o comunitate la alta): obtinerea permisului de conducere (intre 16 si 18 ani), obtinerea dreptului de vot (18-21 ani), posibilitatea de a se casatori, independenta materiala. Alaturi de acesti indicatori de origine sociala si culturala, actioneaza si ,,jaloane" ale psihicului: maturitatea intelectuala se atinge prin formarea capacitatii de gandire abstracta, maturitatea emotionala depinde de achizitii precum descoperirea propriei identitati, independenta fata de parinti, formarea unor legaturi solide de prietenie si dragoste. Dupa oricare dintre criterii, unele persoane pot sa nu depaseasca niciodata stadiul adolescentei, indiferent de varsta cronologica.

IV.3. Dezvoltarea fizica a adolescentilor

Pubertatea si adolescenta actioneaza asupra mai multor aspecte ale dezvoltarii fizice a individului: cresterea in greutate si inaltime, menarha (inceputul menstruatiei), caracteristici sexuale primare si secundare.

Cresterile accelerate in inaltime si greutate debuteaza la fete in jurul varstei de 10 ani (9 1/2 - 14 1/2 ani) si la baieti la 12-13 ani (intre 10 1/2 si 16). De obicei dureaza aproximativ doi ani. Procesul este incheiat in jurul varstei de 18 ani. Este considerat a fi un indicator al atingerii - in scurt timp - a maturitatii sexuale. La ambele sexe, accelerarea cresterii afecteaza atat scheletul si musculatura cat si unele dintre organe. Datorita ritmului crescut de dezvoltare se pot produce

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltare umana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 973 cuvinte
Nr caractere:
21 239 caractere
Marime:
25.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pictură
Tag-uri:
persoane, dezvoltare, indivizi
Predat:
la facultate
Materie:
Pictură
Sus!