Arta Ecleziastica Si Cea Laica

Extras din referat Cum descarc?

Din influentele autohtone si influentele din afara tarii noastre a rezultat un stil original al artei noastre. Cele mai originale creatii au imbogatit tezaurul tarii noasrte. Arta romaneasca a suferit influente bizantine, gotice incepand cu secolul al XIII lea, iar influentele renascentiste apar cu cateva secole mai tarziu.
Arhitectura laica si religioasa a reprezentat unul dintre cele mai importante domenii si a folosit ca materiale de constructie piatra, lemnul sau caramida. Cetatile Bran, Hunedoara, Turnu, Giurgiu, Neamt si multe altele au dispus de soliditate si prestanta. Confort vom gasii la Arges, Targoviste, Bucuresti, Suceava si Iasi. Datorita faptului ca nobilii au dorit tot mai mult sa-si marcheze teritoriile au aparut din ce in ce mai multe castele nobiliare si palate in Transilvania si castele si conacele boieresti in Tara Romaneasca si Moldova. Stilul romanic se regaseste la biserica de la Radauti si in biserica Sfantul Mihail din Cisnadie. Cele mai frumoase monumente in stil bizantin sunt bisericile Sfantul Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges si cea a Manastirii Cozea. Stilul gotic s-a concretizat in arhitectura castelului Huniazilor si a Bisericii Negre din Brasov. Stilul moldovenesc s-a nascut in secolul XVI si a relizat adevarate capodopere precum bisericile de la Voronet, Humor, Moldovita si multe altele care au ca si caracteristica picturile exterioare. Multe au fost facute in domeniul arhitecturii in timpul domniilor lui Vasile Lupu, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.
Avea in interior fantani si era aprovizionata cu o cantitate mare de hrana pentru situatii critice In general inauntru se adaposteau marii boieri.
Pentru caracteristicile unei cetati putem da exemlu Cetatea Hotin la care putem observa turnurile de aparare, zidurile masive, asezarea pe culmi foarte inalte si un interior foarte incapator. Marele Constantin Brancoveanu este ctitorul Bisericii Manastirea de Hurezi - - - - - - - - - - > ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Arta Ecleziastica Si Cea Laica
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!