Violența în Școală

Extras din referat Cum descarc?

In mod traditional, scoala este locul de producere si transmitere a cunoasterii, de formare a competentelor cognitive, de intelegere a sensului vietii si a lumii care ne inconjoara, de intelegere a raporturilor cu ceilalti si cu noi insine. Misiunea scolii nu este doar de a pregati forta de munca. Scoala trebuie sa profileze caractere, sa-i educe tanarului placerea de a invata, dorinta de a reusi si de a face fata schimbarilor de pe piata muncii. 
In acest context, a vorbi despre violenta acolo unde ne asteptam sa gasim cele mai bune conditii pentru formarea si dezvoltarea armonioasa a personalitatii poate parea un fapt cel putin neverosimil.
Chiar daca reprezinta o problema delicata, luarea in stapanire a fenomenului violentei nu se poate face decat daca ii sunt cunoscute cauzele, originile, formele de manifestare si posibilitatile de prevenire. Problema violentei in scoala poate si trebuie sa devina o tema de reflectie pentru toti cei implicati in actul educational.
Notiunea de violenta este discutata in relatie cu cea de agresivitate. Radacina latina a termenului violenta este vis ,care inseamna "forta" si care trimite la ideea de putere, de dominatie, de utilizare a superioritatii fizice, deci a fortei, asupra altuia.
Exista numeroase definitii ale violentei. Eric Debarbieux, specialist in problematica violentei in mediul scolar, ofera o definitie prin care se surprinde ansamblul fenomenului violentei: "Violenta este dezorganizarea brutala sau continua a unui sistem personal, colectiv sau social si care se traduce printr-o pierdere a integritatii, ce poate fi fizica, psihica sau materiala. Aceasta dezorganizare poate sa se opereze prin agresiune, prin utilizarea fortei, constient sau inconstient, insa poate exista si violenta doar din punctul de vedere al victimei, fara ca agresorul sa aiba intentia de a face rau".
Majoritatea analizelor privilegiaza ideea ca agresivitatea tine mai mult de instinct, in timp ce violenta tine mai mult de cultura, de educatie, de context.
Violenta scolara este asociata, in general, cu zonele urbane dificile, cu periferiile. De aceea, atunci cand se vorbeste despre violenta in scoala, se considera drept surse favorizante factorii exteriori ai scolii: mediul familial, mediul social, ca si factori ce tin de individ, de personalitatea lui.
Exista nenumarate activitati concrete prin care orice institutie scolara poate ameliora frecventa si intensitatea cazurilor de violenta in care sunt implicati elevii si cadrele didactice. In acest sens, exista activitatea de preventie, prin care intelegem ansamblul actiunilor care impiedica producerea unor fenomene de violenta si activitatea de interventie, care reprezinta masurile prin care se impiedica reaparitia unui caz de violenta ce a avut deja loc. In primul caz, scoala se adreseaza cauzelor generatoare sau semnelor premergatoare unui astfel de comportament, in vreme ce, in cea de-a doua situatie, scoala se adreseaza in mod direct cazurilor de violenta aparute, prin masuri punitive sau prin masuri care combina sanctiunile cu asistenta.
Masuri de preventie
Institutiile scolare au un rol central in prevenirea fenomenelor de violenta. Atributiile si
responsabilitatile acestora sunt instituite explicit in legislatia nationala referitoare la drepturile
copilului si la modalitatile de control, prevenire si interventie specifice in cazurile in care minorii sunt victime sau autori ale diverselor acte de violenta.
Principalele tipuri de activitati de preventie a fenomenelor de violenta organizate la nivelul unitatii de invatamant sunt urmatoarele:
- actiuni de constientizare de catre elevi a efectelor negative ale violentei organizate in
majoritatea institutiilor ;
- organizarea unor intalniri si discutii cu autoritati din politie ;
- organizarea cu parintii a unor activitati pe tema prevenirii violentei scolare ;
- dezvoltarea unor programe de formare a cadrelor didactice privind managementul clasei, 
dezvoltarea abilitatilor de comunicare, rezolvarea de conflicte) 
Alte masuri pentru a preveni violenta pot fi luate in cadrul programelor de formare , proiectelor sau intalnirilor:
- introducerea in curriculumul la decizia scolii (CDS) a unor teme privind: dezvoltarea abilitatilor de comunicare, rezolvarea de conflicte, promovarea cooperarii ;
- participarea/implicarea elevilor in proiecte care vizeaza reducerea violentei scolare 
- organizarea de lectorate cu parintii;
- organizarea de activitati culturale cu implicarea copiilor de etnii si varste diferite, la care 
participa, alaturi de elevi, parinti si profesori;
- schimburi de experienta intre scoli pe tematica prevenirii violentei;
- activitati extrascolare in care au fost observate si analizate fenomene de violeta scolara;
- concursuri intre clase ("clasa cea mai cuminte"), organizarea de spectacole, scenete vizand prevenirea violetei;


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta in Scoala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!