Violența în școală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- Motivatia lucrarii
- Cap. I Violenta scolara- precizari conceptuale si abordari actuale
- Cap. II Cauze ale violentei in scoala
II.1. Ce numim violenta scolara?
II.2. Factori de risc privind violenta in scoala
II.3. Cauzele violentei elevilor
- Cap. III Prevenirea si combaterea violentei scolare
III.1. Masuri de prevenire
III.2. Masuri de interventie
III.3. Recomandari in vederea prevenirii si combaterii violentei scolare.

Extras din referat:

Violenta scolara este doar una dintre

manifestarile violentei cotidiene,

devenind oficial o problema politica in

urma unei intalniri a expertilor, organizata

de Comisia Europeana la Utrecht, in anul

1997.

Guvernantii si societatea civila au devenit sensibili la fenomenul violentei in mediul scolar, renuntand la stereotipul conform caruia scoala este un spatiu social autonom, neafectat de conflictele si dificultatile cu care se confrunta societatea, in general. Scoala este o parte integranta a comunitatii, iar problemele cu care se confrunta ca institutie si mediu de formare a tinerilor privesc intreaga societate.

Cu ce forme de violenta ne intalnim in scoli, care sunt cauzele care determina violenta scolara, de ce unii copii adopta modalitati de comportament violent in relatiile lor cu colegii, cu prietenii, cu profesorii, cu parintii, de ce unii profesori instituie relatii de putere, exprimate prin violenta la adresa elevilor, sunt doar unele dintre intrebarile la care trebuie sa gasim raspunsuri pentru a asigura in scoli un climat pozitiv si pentru a tine sub control violenta interpersonala.

Definirea violentei s-a dovedit a fi o incercare extrem de dificila din cauza asocierii si, uneori, chiar a confundarii violentei cu agresivitatea. Radacina latina a termenului violenta este vis, care inseamna ,,forta'' si trimite la ideea de putere, de dominatie, de utilizare a superioritatii fizice impotriva altuia. Eric Debarbieux (1996) ofera o definitie prin care surprinde ansamblul fenomenului violentei: ,,Violenta este dezorganizarea brutala sau continua a unui sistem personal, colectiv sau social, si care se traduce printr-o pierdere a integritatii, ce poate fi fizica, psihica sau materiala. Aceasta dezorganizare poate sa se opereze prin agresiune, prin folosirea fortei, constient sau inconstient, insa poate exista si violenta doar din punct de vedere al victimei, fara ca agresorul sa aiba intentia de a face rau.''

Agresivitatea este orice forma de conduita orientata cu intentie catre obiecte, persoane sau catre sine, in vederea producerii unor prejudicii, a unor raniri, distrugeri si daune (Nicolae Mitrofan,2003)

II.1. Violenta in scoala este orice forma

de manifestare a unor

comportamente precum:

- exprimare inadecvata sau jignitoare,

cum ar fi: poreclire, jignire, tachinare,

ironizare, imitare, amenintare, hartuire;

- agresiune fizica: bruscare, impingere,

lovire, ranire;

- comportament care intra sub incidenta legii: viol, consum/comercializare de droguri, vandalism (provocarea de stricaciuni cu buna stiinta), utilizare de arme, furt;

- ofensa adusa statutului/autoritatii cadrului didactic (limbaj sau conduita ireverentioasa fata de cadrul didactic);

- comportament scolar neadecvat: intarzierea sau fuga de la ore, parasirea clasei in timpul orei, refuzul indeplinirii sarcinilor, indisciplina, fumatul in scoala si orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului scolar in vigoare.

J.C. Chesnais, autor al unei Istorii a violentei (1981), identifica trei tipuri de violenta, pe care le imagineaza in trei cercuri concentrice:

- violenta fizica este nucleul dur al violentei, in care sunt incluse faptele de gravitate maxima: omorurile voluntare sau tentativele de omor, violurile, loviturile si ranirile voluntare grave, furturile armate sau cu uz de violenta, vatamarile corporale, talhariile;

- violenta economica este acea forma care afecteaza bunurile materiale (distrugeri, degradari de bunuri);

- violenta morala ( sau simbolica) care imbraca forme ce pot fi puse in relatie cu conceptul de autoritate si raporturile de dominatie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Violenta in scoala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
1 775 cuvinte
Nr caractere:
10 200 caractere
Marime:
2.31MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
violenta, abuz, scoala
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!