Teoria behaviorismului clasic a lui Watson

Extras din referat Cum descarc?

Tema de control numarul 1: Realizati un referat in care sa aprofundati (la alegere) o teorie a invatarii dintre cele prezentate in cadrul activitatii tutoriale. Lungimea referatului va fi de minim trei pagini, maxim cinci, tehnoredactat in format A4 cu font de 12 TNR, 1,5 distanta dintre randuri, margini -  2,5 cm la stanga, 2 cm in rest. Pentru realizarea referatului consultati si citati corespunzator cel putin trei surse bibliografice!
,,Oamenii sunt facuti si nu nascuti!"- TEORIA BEHAVIORISMULUI CLASIC A LUI WATSON
Invatarea - scurta definire. Orientarea comportamentala (behaviorista) asupra invatarii
Conceptul de ,,invatare" comporta numeroase definitii. Cea mai simpla dintre acestea se refera la efortul de a transmite cunostinte, deprinderi si a-ti insusi cunostinte sau deprinderi ce vor determina un anumit tip de comportament.
Am putea crede ca a invata le este dat doar oamenilor. Invatarea reprezinta un proces larg, complex, ce sta la baza evolutiei tuturor fiintelor, si deci, nu este specifica doar omului, asa cum, poate, am fi tentati sa spunem cand trebuie sa definim invatarea si cand vorbim despre aceasta. Ceea ce nu este innascut, se acumuleaza prin invatare, iar acest lucru este valabil lumii vii, in general. Pasarile invata sa zboare uitandu-se la parintii lor cum dau din aripi; animalele de prada isi invata puii sa vaneze, iar exemplele referitoare la regnul animal pot continua. ,,Invatarea este raspandita in intreaga lume vie, dar sfera, continutul, complexitatea si, mai ales, semnificatia ei pentru organism depind de treapta de evolutie pe care se afla organismele care sunt supuse invatarii". (Salavastru, 2004, p. 13). De altfel, numeroase experimente legate de invatare si derulate in scopul explicarii invatarii umane si al determinarii dimensiunii si implicatiilor acesteia, au fost facute pe animale. 
Cercetari au fost facute in cadrul a mai multe discipline. De aici si multitudinea de definitii pe care le poarta ,,invatarea". Ramanand in sfera invatarii umane, o definitie ce consider ca merita a fi prezentata este cea a psihologului rus A.N. Leontiev. In acord cu acesta, ,,invatarea" este definita ca fiind ,,procesul dobandirii experientei individuale de comportare" (as.cit. in Salavastru, 2004, p. 14), si deci, un proces ce determina comportamentul, dar si insusirea capacitatii omului de a-si forma gandirea, de a-si dezvolta personalitatea, de a se forma. A. Clausse defineste invatarea ca fiind ,,o modificare in comportament, realizata prin solutionarea unei probleme care pune individul in relatie cu mediul" (as.cit. in Salavastru, 2004, p. 14). Invatarea se realizeaza, deci, in anumite conditii, iar mediul este un factor important. Factorii care determina invatarea sunt multipli. Astfel au aparut si o serie de teorii ale invatarii. 
Asa cum arata definitia lui Clausse, mediul influenteaza invatarea, pentru ca individul reactioneaza la stimulii externi, veniti din mediu, astfel fiind generate comportamente.
Orientarea comportamentala (behaviorista) asupra invatarii pleca de la ideea ca ,,experientele traite determina schimbari in oameni, pe baza unor principii clare ( ). Trebuie explicate comportamentele, actiunile si raspunsurile persoanei si nu dorintele ideile sau convingerile sale sau alte cauze interne ce nu pot fi observate sau masurate. ( ) cauzele comportamentelor nu sunt cautate in interiorul individului, ci in mediul exterior acestuia, pentru ca el nu face altceva decat sa reactioneze la stimulii veniti din mediu". -  arata Ramona Palos, in lucrarea ,,Teorii ale invatarii si implicatiile lor educationale". (Palos, 2012, pp.22-23, apud. Zimbardo, 1992).


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria behaviorismului clasic a lui Watson.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Cosmovici, A. (1999). ,,Invatarea. Teorii ale invatarii". In Cosmovici, A. Editor si Iacob, L. Editor (coord), Psihologie scolara. Teorii asociationiste. (p. 122), Iasi: Polirom.
-  Negret-Dobridor, I., Panisoara, I., O. (2008). Stiinta invatarii. De la teorie la practica. Iasi: Polirom.
-  Palos, R. (2012). Teorii ale invatarii si implicatiile lor educationale. Editia a II-a, revazuta si adaugita. Timisoara: Editura Universitatii de Vest.
-  Salavastru, D. (2004). Psihologia educatiei. Iasi: Polirom.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!