Strategii Didactice Specifice Invatamantului Prescolar

Extras din referat Cum descarc?

STRATEGII DIDACTICE SPECIFICE INVATAMANTULUI PRESCOLAR
Strategia didactica reprezinta modul de imbinare a metodelor, procedeelor, mijloacelor, tehnicilor, formelor de organizare a activitatii, alese de cadrul didactic.
1.Elementele constitutive ale srategiei activitatii formative-educative
Metodologia didactica, reprezinta stiinta sau teoria despre metode, procedee, tehnici, mijloace utilizate in activitatea instructiv-educativa. Metodologia procesului educational desemneaza ansamblul metodelor, tehnicilor, procedeelor si mijloacelor de predare-invatare si de evaluare.
Metoda semnifica un ansamblu de principii, reguli, tehnici, procede si operatii contituite ca instrument al cunoasterii, menit sa sporeasca eficienta acestora. Metoda nu are valoare in sine, ci o dobandeste prin eficienta activitatii in care este angrenata, prin modul cum ea este aplicata de edcucator. Ea este inculusa intr-o strategie didactica, adica intr-un ansamblu de metode care se completeaza, se compenseaza si devin un demers coerent in educare si instruire.
Mijloacele de invatamant-baza meteriala a gradinitei si reprezinta suportul material al activitatilor cu prescolarii, cu ajutorul carora se asigura aplicarea principiului intuitiei.
Formele de organizare a activitatii sunt modalitati de structurare a elementelor ce compun procesul de invatamant, corelarea scopului si a obiectivelor operationale cu strategia didactica.
2. Metode specifice invatamantului prescolar 
Modernizare metodologiei didactice reprezinta un element fundamental al reformei deoarece, in formarea copilului, metoda joaca rolul unui instrument important de cunoastere a realitatii, de integrare in societate. Ele vizeaza copilul care devine prin metode moderne principalul beneficiar al proprei activitati de descoperire.
Clasificarea metodelor
- dupa scop, (traditionale- moderne), sarcina didactica prioritara ( dobandire a cunostintelor, de formare a priceperilor si deprinderilor, de consolidare, de verificare si evaluare de recapitulare si sintetizare),
- Sarcinile didactice se realizeaza cu ajutorul metodelor, tehnicilor si procedeelor didactice. Folosirea judicioasa a metodelor are o deosebita importanta pentru reusita activitatii de la catedra; pe de alta parte, continuturile fiecarei discipline si obiectivele pe care si le propune sa le indeplineasca, pretind metode adecvate. Adoptarea si nu adaptarea metodelor de predare ale unor discipline, la alte discipline pot conduce la rezultate contradictorii. 
Metodele reprezinta forme specifice de organizare a relatiei profesor-elev si elev-cunostinte si cuprind o suita de procedee care vizeaza cunoasterea, instruirea si formarea personalitatii. 
In literatura de specialitate, metoda este definita ca o maniera de a actiona practic, sistematic si planificat, ca o tehnica de a atinge un obiectiv prestabilit. 
Functiile metodelor didactice 
In procesul instructiv educativ, metodele didactice indeplinesc anumite functii, care vizeaza deopotriva cunoasterea (asimilarea cunostintelor, gandirea), instruirea (formarea priceperilor, deprinderilor, abilitatilor), cat si formarea trasaturilor personalitatii: 
- functia cognitiva, de dobandire de noi cunostinte; 
- functia normativa. Prin metodele de care dispune, profesorul organizeaza, dirijeaza si corecteaza in mod continuu procesul de instruire, in vederea optimizarii acestuia. 
- functia motivationala, potrivit careia, o metoda bine aleasa poate starni si mentine interesul elevului, curiozitatea, dorinta de cunoastere si actiune; 
- functia operationala sau instrumentala, potrivit careia metoda este un intermediar intre elev si unitatea de continut; 
- functia formativ-educativa, care atribuie metodei calitatea de instrument de exersare si dezvoltare a proceselor psihice si motorii, simultan cu insusirea cunostintelor, formarea deprinderilor, dezvoltarea aptitudinilor, opiniilor, convingerilor, sentimentelor si calitatilor morale. 
In functie de mostenirea culturala, experienta individuala sau cea dobandita prin activitatea practica de invatare, metodele folosite pot fi clasificate in trei categorii: 
- metode de transmitere si insusire de cunostinte: 
- de comunicare orala, expozitive (povestirea, descrierea, instructajul) si conversative (conversatia euristica, discutia colectiva, problematizarea); 
- de comunicare scrisa (lucrul cu manualul), lectura explicativa, lectura independenta, etc.
- metode de invatare dirijata sau nedirijata: 
- metode de observare directa (observarea sistematica si independenta, experimentul, studiul de caz); 
- metode de studiu cu ajutorul modelelor, Didactica specialitatii - Informatica Curs 3 55 - instruire programata si invatare asistata de calculator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii Didactice Specifice Invatamantului Prescolar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!