Stilul de învățare

Extras din referat

Invatarea reprezinta, din punct de vedere pedagogic, activitatea proiectata de cadrul didactic pentru a determina schimbari comportamentale la nivelul personalitatii prescolarului, elevului, studentului prin valorificarea capacitatii acestora de dobandire a cunostintelor, a deprinderilor, a strategiilor si a atitudinilor cognitive. 
Invatarea, in calitate de activitate umana fundamentala, are un scop propriu, angajat la nivel de finalitate adaptativa, transmisa si actiunilor sale subordonate (scrierea, lectura etc), proiectate si realizate in virtutea unor motivatii specifice.
Produsul invatarii este reprezentat printr-un ansamblu de deprinderi (intelectuale si psihomotorii) strategii cognitive, informatii logice (notiuni, judecati, rationamente; principii, legi), atitudini cognitive, obiectivate in cadrul unor structuri specifice, incluse, de regula, in cadrul programelor (pre)scolare/(post)universitare.
Procesul invatarii angajeaza dimensiunile cognitive, dar si dimensiunile afective, motivationale si volitive ale personalitatii umane care sustin "modificarea sau transformarea intentionala a comportamentului uman, conditionata de experienta traita" (Cerghit, Ioan; Oprescu, Nicolae, , in Curs de pedagogie, coordonatori: Cer-ghit, Ioan; Vlasceanu, Lazar, ).
Factorii activitatii de invatare valorifica dimensiunile evocate la nivel de proces (cognitiv, afectiv-motivational, volitiv) si produsele obiectivate in continuturi specifice (deprinderi, strategii, informatii logice, atitudini cognitive), intr-un cadru planificat la scara individuala si sociala.
Factorii interni ai activitatii de invatare sunt de natura biologica (varsta, sex, dezvoltare mintala, sanatate) si de natura psihologica (dezvoltare inte-lectuala, capacitate cognitiva, atitudine: afectiva, motivationala, caracteriala; stil de invatare).
Factorii externi ai activitatii de invatare vizeaza organizarea (prescolara/universitara a invatarii didactice (obiective stabilite la nivel de politica educationala; continuturi incluse in programele scolare/universitare; metodologia de predare-invatctre-evaluare, propuse in documente pedagogice specifice) si actiunea directa si indirecta a unor medii socioculturale (familie, institutii culturale, politice etc, agenti economici, reprezentanti ai comunitatilor educative nationale, teritoriale, locale).


Fisiere in arhiva (1):

  • Stilul de Invatare.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!