Rolul profesorilor în educație

Extras din referat Cum descarc?

Generalitati
Profesiunea de educator este complexa si nobila prin misiunea pe care o are de indeplinit: formarea unor personalitati autonome integrabile social, cu capacitati de gandire critica si creativa, cu un profil moral autentic si cu o inalta profesionalitate. Iata ce considera unii autori din domeniu, in legatura cu aceasta profesie: 
" "...nici o profesiune nu cere posesorului ei atata competenta, daruire si umanism ca cea de educator pentru ca in nici una nu se lucreaza cu un material mai pretios, mai complicat si mai sensibil decat este omul in devenire... ancorat in prezent, intrezarind viitorul si sondand dimensiunile posibile ale personalitatii, educatorul instruieste, educa, indeamna, dirijeaza, cultiva si organizeaza, corecteaza, perfectioneaza si evalueaza neincetat procesul formarii si desavarsirii calitatilor necesare omului de maine " (5, p. 188-190). 
" "Meseria de profesor este o mare si frumoasa profesiune, care nu seamana cu nici o alta, o meserie care nu se paraseste seara odata cu hainele de lucru. O meserie aspra si placuta, umila si mandra, exigenta si libera, o meserie in care mediocritatea nu este permisa, unde pregatirea exceptionala este abia satisfacatoare, o meserie care epuizeaza si invioreaza, care te disperseaza si exalta, o meserie in care a stii nu inseamna nimic fara emotie, in care dragostea e sterila fara forta spirituala, o meserie cand apasatoare, cand implacabila, ingrata si plina de farmec". ([5], p. 135) 
" "A fi educator nu inseamna a exercita o meserie, inseamna a indeplini o misiune, a face un apostolat". ( [4], p. 105). 
Importanta sociala a profesiunii rezulta din responsabilitatea si din rolul hotarator pe care il are educatorul in transformarea profunda a personalitatii, in dezvoltarea substantei intelectuale, fizice si socio-moraleaindividului. 
Desi in timp profesiunea de cadru didactic si-a castigat un loc de frunte in repertoriul de profesiuni, in societatea contemporana, statutul social al profesorului pare sa fie mai degraba statutul clasei mijlocii. Aceasta profesiune nu se gaseste intre cele mai solicitate, dar nici intre cele mai evitate. Este o profesiune intelectuala respectata, ce nu confera detinatorului putere, influenta sau venituri superioare, dar confera prestigiu si satisfactii, mai ales atunci cand vocatia a stat la baza alegerii profesiunii (2, p.225). Multi dintre cei care opteaza pentru aceasta profesiune provin din familii in care profesiunile intelectuale sunt pretuite sau in care parintii sunt cadre didactice. 
In majoritatea tarilor dezvoltate s-a constatat ca este mai degraba o profesiune feminina si pare sa convina mai bine femeilor. Salariile mai putin ridicate ii indeparteaza pe barbatii care au aspiratii inalte. Pe de alta parte aceasta profesie ofera o redusa perspectiva de cariera (mai putin la nivelul invatamantului superior) presupunand putine diferente intre debutanti si cei cu experienta. Totodata, nu se poate schimba cu usurinta, iar din alta profesiune se patrunde cu dificultate datorita pregatirii complexe necesare.
Statutul social al profesorului, in societatea contemporana, pare sa fie statutul clasei mijlocii. In societatile dezvoltate, clasa de mijloc detine 45% si este baza functionarii sistemului social. 
Profesia intelectuala, confera detinatorului prestigiu, siguranta locului de munca si satisfactie de a fi model pentru tineri.
Societatile democratice sunt societati deschise: caracterizate de mobilitate sociala. 
Astfel, tinerii au sansa de a-si schimba statutul social, urcand sau coborand pe scara mobilitatii sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Profesorilor in Educatie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!