Rolul Educatiei Religioase din Scoala

Extras din referat Cum descarc?

Care este rolul pe care educatia religioasa realizata in scoala si-l poate asuma in formarea religioasa a tinerilor? 
Educatia religioasa incepe in sanul familiei si continua pana la maturitate, prin intermediul scolii. De aceea, institutia numita scoala este responsabila de continuarea implementarii valorilor civice si moral-religioase ale viitorului adult, intrucat samanta sadita in copilarie cantareste foarte mult in momentul culegerii roadelor.
Educatia religioasa este o educatie preocupata sa ajute omul sa devina el insusi si sa-si implineasca destinul sau, sa-si dezvolte personalitatea, iar personalitatea nu poate fi conceputa fara dragoste, incredere si libertate. 
Obiectivele educatiei religioase se refera la descoperirea fiintei umane prin ceea ce este, si nu doar prin felul in care se manifesta si a descoperi noutatea si misterul in tot ce ne inconjoara. Religia este inainte de toate un mod de viata, un mod de a trai. De aceea educatia religioasa este o adevarata initiere in viata. Prin educatia moral-religioasa copilul isi insuseste valorile crestine pe care le va pune ulterior in aplicare deciziile pe care le va lua la un moment dat, prin alegeri sale (intre bine si rau) si isi formeaza personalitatea in conformitate cu aceste valori si principii.
Responsabilitatea educatiei religioase revine in primul rand familiei, parintilor, bunicilor etc. Familia este mediul in care creste si se dezvolta copilul, este firesc sa primeasca educatia pe care parintii sunt datori sa le-o ofere. Pe parcurs, in dezvoltarea copilului, acesta responsabilitate este preluata de institutia specializata, scoala. In cadrul scolii, invatatoarul este cel care realizeaza educatia religioasa si despre a carui rol am dat cateva detalii in continuare. 
Rolul educatiei religioase din scoala privind formarea tinerilor
In traditia crestina datoria familiei si a institutiilor educative este cultivarea iubirii, bucuriei, veseliei, pacii, rabdarii, bunatatii, blandetei, dorintei de a face binele, fidelitatii, modestiei, infranarii. 
Scoala are o importanta deosebita intre mijloacele de educatie deoarece ea ,,cultiva cu grija statornica facultatile intelectuale, dezvolta judecata, pune in contact cu patrimoniul cultural mostenit de la generatiile trecute, promoveaza simtul valorilor, pregateste pentru viata profesionala si generand relatii de prietenie intre elevi de firi si conditii diferite, favorizeaza spiritul de buna intelegere." Invatamantul religios in scoala urmareste alaturi de celelalte materii formarea omului in dimensiunile sale fundamentale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Educatiei Religioase din Scoala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bunescu Gheorghe, Scoala si valorile morale, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1998
Miclea Ioan, Principii de pedagogie crestina. Metodologia religiei, Editura Tipografia Seminarului, Blaj, 1942


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!