Recenzie - etapele educației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Etapele educatiei" a aparut la Paris, in 1952. Autorul, Maurice Debesse, a conceput aceasta carte bazandu-de pe faptul ca educatia trebuie facuta tinandu-se cont de varsta celui educat. Cartea are la baza o conceptie genetica asupra educatiei considerate de-a lungul etapelor sale succesuve. Marile etape ale cresterii corespund unor realitati distincte care permit sa defineasca tot atatea educatii destincte. Autorul insista pe ideea ca daca o singura etapa este neglijata, exista un risc foarte mare ca elevul sa nu mai poate fi recuperat.

Cartea este structurata in sase capitole, intitulate succesiv astfel: "Educatia genetica", "Varsta cresei", "Varsta micului faun", "Varsta scolara", "Varsta nelinistilor pubertare", "Varsta entuziasmului juvenil". Ultimile 5 capitole au fost denuite astfel dupa cele cinci etape ale educatiei delimitate de autor.

In primul capitol Debesse defineste conceptul de educatie genetica. Dupa modelul lui Bourjade, el incearca o alta structurare a primilor 20 de ani ai elevului, impartind aceasta perioada in 5 varste succesive: Varsta cresei, Varsta "micului faun", Varsta scolara, Varsta nelinistilor pubertare, Varsta entuziasmului juvenil. Deoarece in cursul primilor trei ani mediul familial are rolul capital in educatie, Debesse numeste aceasta etapa "varsta cresei". Aceasta etapa dureaza pana in momentul in care copilul incepe sa stapaneasca primele mecanisme ale limbajului. Activitatea senzorio-motorie se manifesta prin explorarea corpului, a spatiului imediat, apoi a spatiului locomotor arunci cand stie sa mearga.

De la 3 la 7 ani, copilul amesteca realul cu creatiile fanteziei sale. In aceasta etapa, numita de autor varsta "micului faun", dominanta functionala este jocul, expresie a gandirii sale sincretice. Din punct de vedere moral, este etapa "bunelor deprinderi" pe care mediul se straduieste sa i le dea pentru a- i disciplina impulsurile sale anarhice.

Ce-a de-a treia etapa - 6-13 ani - este perioada scolara prin excelenta. Memoria tinde sa joace rolul de dominanta. Cumostintele scolarului se organizeaza intr-un anumit numar de notiuni fundamentale si aceasta trecere de la gandirea de copil la stadiul notional o apropie in mod sensibil de ganderea logica.

Pubertatea facea ca eu-l sa treaca pe primul plan al preocuparilor educative. Munca de explorare continua ca si in cea de-a doua etapa, dar

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie - Etapele Educatiei.Doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 814 cuvinte
Nr caractere:
15 979 caractere
Marime:
14.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
educatie, Pedagogie, etape
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Mantea Ion
Sus!