Recenzie - cercetarea pedagogică

Cuprins referat Cum descarc?

Motto: ,,Oricare specialist care a devenit sau va deveni cadru didactic trebuie sa studieze in mod aprofundat instructia si educatia sau cu alte cuvinte sa studieze pedagogia." (Jean Piaget)
Stanciu Stoian, nascut in anul 1900 si decedat in anul 1984, a fost unul din marii pedagogi autohtoni, el fiind si un membru correspondent al Academiei Romane. A desfasurat o bogata activitate de cercetare stiintifica, studii si reflectii, aducandu-si o contributie originala, importanta la dezvoltarea pedagogiei.
"Statutul pedagogiei ca stiinta se contureaza cu destula greutate. Practica educativa, unul din aspectele cele mai vechi ale practicii umane si sociale, a dat si da nastere mai ales maiestriei educative; singura ea nu poate elabora insa stiinta riguroasa necesara pentru cunoasterea si promovarea complexului fenomen educativ contemporan. Cautam metode de educatie; e cazul sa cautam si metode de cautare a acestora. Lucrarea de fata o astfel de finalitate are." (Stanciu Stoian)
Lucrarea "Cercetarea pedagogica" reprezinta o sinteza a rezultatelor experientei sale didactice si stiintifice constituindu-se ca o sursa informative valoroasa pentru pregatirea pedagogica a viitorilor profesori si cercetatori.
In plan structural, lucrarea este compusa din Prefata sau Cuvant inainte, Introducere, 11 teme fundamentale sau Capitole si Concluzia.
In introducerea cartii se vorbeste despre statutul pedagogiei, despre parerea cunoscutului savant englez John Bernal care desi o asaza printre celelalte stiinte sociale, el se indoieste totusi ca pedagogia poate pretinde ca a izbutit pana acum sa fie ceea ce poate si ar trebui sa fie. De aceea ii rezerva, cum spune el "un loc aparte".
Din introducere reiese, deci, ca astazi, pedagogia se gaseste oarecum in pragul unui salt, pe care trebuie sa-l faca pe drumul constituirii sale ca stiinta. Saltul se cere in doua directii: al reconsiderarii obiectului si al reconsiderarii metodologiei de cercetare. Ambele strans legate intre ele de altfel. 
Fiecare dintre capitole are un titlu sugestiv, astfel primul capitol se intituleaza "Notiunea de metoda. Evolutia si aplicarile ei la cercetarea pedagogica". Se dau aici caracteristicile si se defineste notiunea de "metoda".
Ni se prezinta, de asemenea si evolutia pe care notiunea de metoda si metodologia in general au inregistrat-o in istoria gandirii si a cercetarii stiintifice. In finalul capitolului , autorul ne propune realizarea unui sistem al metodelor de cercetare, cat mai perfect posibil si cat mai adecvat, asta datorita fenomenului educativ care este intr-adevar foarte complex si a faptului ca aspecte ale acestui fenomen educativ cer si alte metode decat experimentul.
Capitolul doi este intitulat "Cercetari fundamentale si aplicative in domeniul educatiei". In acest capitol, autorul raspunde unor serii de intrebari in legatura cu pozitia actuala a pedagogiei. Prima intrebare la care autorul raspunde este chiar intrebarea pe care pedagogul francez Roger Gal a pus-o in titlul lucrarii sale "Ou en est la pedagogie?" 
Facand o privire de ansamblu pe plan mondial asupra gandirii educationale, Stanciu Stoian se intreaba in adevar: "Unde se gaseste pegadogia, ce preocupari are, ce curente o anima, la ce nivel? Raspunde ea teoretic si practice la tot ce i se cere? Pe ce pozitie s-a asezat mai ales in legatura cu problema ce ne preocupa aici, privind caracterul fundamental sau aplicativ al preocuparilor sale?"


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Cercetarea Pedagogica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!