Răspunderea și responsabilitatea în activitatea profesorului de psihologie

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Conceptul de profesor ii cuprinde, in sfera sa, pe toti specialistii investiti ca educatori in invatamantul de toate gradele. El include toate functiile de: invatator, institutor, dascal, cadru didactic, magistru, educator, profesor de liceu sau universitar, care alcatuiesc detasamentul corpului (personalului) didactic, componenta remarcabila a intelectualitatii. 
Responsabilitate (didactica) : indeplinirea obligatiilor impuse de normele si legislatia institutiei si nu numai, precum si respectarea activitatilor interzise la care se adauga si indeplinirea unor sarcini cu caracter nonobligatoriu.
Aptitudine pedagogica : (lat. apus=inzestrare),formatiune psihologica complexa care, bazata pe un anumit nivel de oraganizare si functionalitate a proceselor si functiilor psihice, faciliteaza un comportament eficient al cadrului didactic, prin operationalizarea adaptiva a intregului continut al personalitatii sale. 
2. Statutul si rolul profesorului
Profesorii desfasoara, in general, o activitate intelectuala, spirituala. De aceea, profesorii fac parte din categoria sociala a intelectualitatii, specialistii ce lucreaza cu mintea, reprezentand un detasament socio-uman important si valoros. Desigur, activitatea lor devine eficienta numai cand este legata de realitate, de practica sociala.
Profesorul indeplineste o profesiune de o deosibita importanta, aceea care asigura formarea si pregatirea personalitatii tinerelor generatii ti pregatirea lor profesionala in cadrul institutiilor de invatamant, strans legate de viata, de activitatea socioprofesionala, morala si cetateneasca. Prin aceasta profesorul contribuie la realizarea celui mai important ,,produs" al societatii, omul pregatit prin studii, omul calificat, care se integreaza in activitatea socio-utila, aducandu-si aportul la producerea bunurilor materiale si spirituale, la progresul continuu al societatii. Profesorul este principalul factor al educarii si pregatirii tinerilor. El este investit cu un rol indrumator, contribuind, insa, la pregatirea omului pentru activitatea si creatia independenta, in contextul unor relatii de cooperare si ajutor reciproc intre el si tineri. 
A fi profesor inseamna un risc asumat si asta pentru ca pentru a preda, pentru a-i invata pe altii cum sa invete este o opera care nu se incheie niciodata, si care implica multa rabdare, multe ore de studiu, multe responsabilitati si rezultatele nu pot fi masurate nici cantitativ si nici imediat.
Clasa scolara nu este un spatiu unde se trateaza pur si simplu dupa un ritual un subiect din programa, iar profesorul nu este doar persoana care propune continuturi, formuleaza sarcini sau evalueaza. Profesorul trebuie sa aiba in vedere tot timpul ca nu preda o materie, ci transmite o lectie de viata.
Rolul profesorului este acela de a stimula, de a intretine curiozitatea elevilor pentru lucruri noi, de a le modela comportamentele sociale, de a intarii increderea in fortele proprii, etc. Realizarea acestor sarcini depinde de masura in care profesorul poseda calitatile si competentele necesare centrarii cu precadere pe asteptarile, trebuintele si interesele elevilor. 
Munca si personalitatea educativa ale profesorului pot lasa urme frumoase in mintea si comportarea tinerilor, oferindu-le prilejul de a-si aminti cu placere, respect si chiar cu veneratie de fostii dascali, cu care pot mentine anumite legaturi spirituale pentru toata viata. Aceste legaturi pot si trebuie sa fie nu numai cu ocazia aniversarii unui anumit numar de ani de la absolvirea scolii sau facultatii, ele pot sa manifeste tot timpul prin: consultatii si colaborari pe linie profesionala, culturala, stiintifica si chiar in problemele vietii. Este placut sa auzi spunandu-se: ,,A fost elevul meu, m-am mandrit si ma mandresc cu el ". De asemenea, este tot atat de placut si de dorit sa auzi: ,,A fost profesorul meu. Am avut ce invata de la el, El mi-a deschis orizontul, spiritul de intiativa, incredere si dragoste pentru profesie. Ii sunt recunoscator etc."


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea si Responsabilitatea in Activitatea Profesorului de Psihologie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!