Principiile didacticii si responsabilitatile profesorului

Extras din referat Cum descarc?

Caracterul orientativ al principiilor didactice este determinat de complexitatea si dinamismul procesului de invatamant, cauza pentru care adaptarea sa neintrerupta la situatii noi se impune cu necesitate. Or, pentru ca acest lucru sa nu se faca in mod intamplator, sunt necesare asemenea norme care sa-l calauzeasca pe profesor in activitatea sa. In cele din urma, deci, aceste principii se refera la activitatea profesorului, iar prin intermediul ei, in mod implicit, si la activitatea elevilor. Conducandu-se dupa astfel de norme profesorul imprima procesului de invatamant un sens care sa fie in corcondanta cu logica interioara a desfasuraruii sale, evitand alunecarea pe panta unor improvizatii si rezolvari spontane. Nu inseamna ca prin aceasta se inlatura cu desavarsire aparitia unor fenomene si manifestari intamplatoare, neprevazute. Din contra, logica procesului de invatamant se realizeaza, asa dupa cum am vazut, pe fondul interdependentei dintre factorii necesari si intamplatori, respectarea principiilor didactice asigurand desfasurarea logica a procesului de invatamant si anihilarea actiunii acestor factori intamplatori si neprevazuti.
Inainte de a deveni norme calauzitoare pentru desfasurarea propriu-zisa a procesului de invatamant, principiile au constituit obiectul unei elaborari pe baza generalizarii experientei in organizarea acestui proces si a valorificarii rezultatelor stiintelor ce vin in sprijinul didacticii. Astefel se explica nu numai geneza acestor principii, ci si imbogatirea continutului lor de la o etapa istorica la alta. Cel care a realizat o prima prezentare sistematica a principiilor didactice a fost J.A. Comenius. De atunci si pana astazi s-a integistrat o restructurare continua a lor nu numai prin faptul ca unele si-au pierdut valabilitatea, aparand altele noi, ci si prin imbogatirea continutului celor elaborate initial. Mai mult, in zilele noastre asistam la diverse controverse privitoare la aceste principii. Cauzele se afla, pe de o parte, in lipsa unei delimitari cat mai clare a ariei pe care o acopera principiile didactice, iar pe de alta parte, printr-o preluare si aplicare simplista a descoperirilor psihologiei contemporane.
Pornind de la afirmatiile potrivit carora procesul de invatamant este forma cea mai organizata prin care se realizeaza educatia, admitem de la inceput necesitatea unor principii care sa orienteze si sa imprime un anumit sens acestui proces. Subliniem, insa, ca in viziunea noastra, asa cum rezulta din definitia pe care am dat-o, pricipiile didactice se refera la procesul de invatamant din punct de vedere al functionalitatii sale, al interdependentei si relatiilor dintre componentele sale, dintre acestea si continutului sau. Cu alte cuvinte, ele nu se imiteaza numai la cunostinte sau eventual numai la o anumita latura a educatiei, ci la procesul de invatamant ca un sistem prin care se urmareste, in ultima instanta, realizarea idealului educational, dezvoltarea integral-vocationala a personalitatii umane. Dearece infaptuirea acestei finalitati nu se restrange si nu este epuizata prin procesul de invatamant, dupa cum atingerea unor obiective concrete privitoare la o latura sau alta a educatiei necesitao orientare adecvatam ramane deschisa posibilitatea elaborarii si actiunii unor principii care sa raspunda acestor necesitati.
Principiile sunt idei de baza pe care se intemeiaza structura procesului de invatamant ; sunt teze teoretico-practice fundamentale care jaloneaza cursul general al activitatii comune a invatatorului si elevilor sai.
Principiile sunt elaborate nu in mod subiectiv, arbitrar, dupa dorintele proprii ale unuia sau altora dintre cadrele didactice, ci pe temeiul cunoasterii legilor specifice si adevarate ale functionarii proceselor de predare si invatare ; ele exista independent de vointa celui care preda ori a acelora care invata.
1.PRINCIPIUL PARTICIPARII CONSTIENTE SI ACTIVE A ELEVILOR IN PROCESUL DE INVATAMANT
Potrivit acestui principiu , eficienta procesului pedagogic este determinata, in mare masura, de atitudinea constienta si activa fata de acest proces a celor care invata.
-participarea constienta la actul invatarii presupune, cu necesitate, intelegerea cat mai clara si profunda a materialului de invatat.A sti cu adevarat inseamna , inainte de toate, a intelege.Fara intelegere cunostintele se intiparesc mecanic in memorie , nu sunt durabile, nu pot fi aplicate in practica.
De aceea baza trebuie pusa pe metodele activ-participative care sunt capabile sa mobolizeze energiile elevului , sa-i concentreze


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile didacticii si responsabilitatile profesorului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Bontas Ioan-Pedagogie.Tratat-Ed. ALL-Bucuresti-2001
2.Cerghit Ioan-Metode de invatamant-EDP-Bucuresti-1980
3.Cucos C-tin-Pedagogie-Ed. Polirom-Iasi-2002
4.Moise C.-Concepte didactice fundamentale-Ed. Ankarom-Iasi-1996


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!