Principalele Calitati ale Instrumentelor de Evaluare

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Verificarea scrisa apeleaza la anumite suporturi scrise, concretizate in lucrari de control sau teze. Elevii au sansa sa-si prezinte achizitiile educatiei fara interventia profesorului, in absenta unui contact direct cu acesta. Anonimatul lucrarii, usor de realizat, ingaduie o diminuare a subiectvitatii profesorului. Avantajul consta si in posibilitatea verificarii unui numar relativ mare de elevi intr-un interval de timp determinat, raportarea rezultatelor la un criteriu unic de validare, constituit din continutul lucrarii scrise, avantajarea unor elevi timizi sau care se exprima defectuos pe cale orala etc. Verificarea scrisa implica un feed-back mai slab, in sensul ca unele erori sau neimplicari nu pot fi eliminate operativ prin interventia profesorului. 
Principalele calitati ale instrumentelor de evaluare:
In elaborarea instrumentelor de evaluare trebuie sa se tina seama de urmatoarele calitati ale unui test:
-Validitatea unui test,care poate fi de mai multe tipuri si anume:
* de continut
* de construct(alcatuire)
* de concurenta
* predictiva
*de fatada
-Fidelitatea
-Obiectivitatea
-Aplicabilitatea
VALIDITATEA
Ce subiecte sa aleg pentru testul de maine? Oare vor masura ceea ce doresc eu? Nu vor fi prea grele / prea usoare? Cum vor comenta elevii subiectele? Dar parintii elevilor? Colegii de catedra vor avea ceva de spus? Se considera ca un test prezinta validitate daca masoara ceea ce se intentioneaza sa se masoare. Daca doresc sa masor abilitatea de exprimare orala, nu voi cere elevilor sa scrie ceea ce au de spus si invers. E important sa avem in vedere doua tipuri de validitate cand alcatuim un test: validitatea de continut si validitatea de aspect. Continutul unui test trebuie hotarat in functie de scopul evaluarii. 
Validitatea de continut este data asadar de legatura dintre obiectivul curricular (CE?), reflectat in obiectivul de evaluare (CAT? CUM?) si continut, tradus in itemi. Ce cred elevii despre un test? Ce cred alti profesori? Testul li se pare rezonabil, sau prea greu, sau prea simplu? Situatiile de lucru sunt sau nu realiste? Verifica sau nu, abilitati exersate la clasa? Singura cale de a afla raspunsul este intreband atat elevii cat si alti colegi, fie printr-un chestionar, fie discutand pur si simplu. Opinia lor determina validitatea de aspect a testului respectiv. Validitatea unui test se refera la calitatea lui de a fi valabil in raport cu masurarea unui fenomen real. Exista o corespondenta, adica o corelatie intre test si situatia reala, de exemplu intre o trasatura masurata prin test si manifestarea reala a trasaturii respective. Aceasta corelatie tine de validitatea testului si exprima forta lui de a fi valabil. Testul este considerat valid daca acopera intregul continut al materiei de examen.
Validare predictiva sau empirica (empiric in sens practic) este cea mai tare forma de validare a unui test, desi cea mai complicata; consta in a urmari prin studii sistematice, practice, desfasurate in timp. Ea arata in ce masura subiectii care au avut o buna reusita in cadrul testului vor avea o reusita asemanatoare in activitatea reala pentru care ei au fost testati. Acest tip de validare presupune administrarea testului urmata de recoltarea unor indici de eficienta in activitate, dupa un interval de 6 luni, 1 an, 1 an si jumatate de la aceleasi persoane. In aceasta situatie se ia drept criteriu activitatea practica, dar problema ramane ce anume din situatia reala, care este foarte complexa se ia drept criteriu de validare capabil care sa confirme sau sa infirme corectitudinea predictiei facute prin test. Exemplu: Testele de inteligenta au fost adesea validate in raport cu reusita scolara, dar s-a constatat ca acest criteriu este insuficient de consistent si de pur, pentru ca performanta scolara tine si de alti factori, nu doar de inteligenta: motivatia elevului, starea de sanatate, sistemul de evaluare al profesorului etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principalele Calitati ale Instrumentelor de Evaluare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!