Politici sociale sectoriale

Cuprins referat Cum descarc?

Politica sociala
Politica de securitate sociala
Politica educationala
Politica asistentei medicale / Politica pentru ingrijirea sanatatii
Politica locuintelor (sociale)
Politica locurilor de munca (politica ocuparii fortei de munca)
Politica mediului (ecologica) 
Politica in domeniul culturii 
Politica pentru tineret
Politici de protectie a persoanelor varstnice
Politici pentru persoanele cu dizabilitati
Politici de protectie a copilului si a familiei


Extras din referat Cum descarc?

Politica sociala
Politica sociala se refera la orientari si interventii pentru schimbarea, mentinerea sau crearea conditiilor de viata care sa conduca la bunastarea umana. 
Politica educationala
Obiectul de studiu al politicii educationale se situeaza la intersectia dintre valentele de reactivitate si respectiv, de proactivitate ale actiunii educationale: politica educatiei studiaza atat finalitatile, modalitatile si consecintele diferitelor strategii de adaptare a educatiei la realitatile societatii, precum si ale acelor strategii de determinare prin educatie a unor noi realitati sociale.
O alta definitie pentru politica educationala gasim la Roxana Tudorica. Ea afirma ca ,,politica educationala include optiuni materializate in teze, documente oficiale (politics -  cucerirea si pastrarii puterii, policy -  sens decizional)" (Tudorica, 2007. 126).
In cadrul politicilor rolul strategilor avute in vedere au un rol important. Strategia in sine, ,,ca element component al politicii, presupune un program concret de actiune." (Tudorica, 2007, 126) 
Politica educatiei superioare este acea parte a politicii educationale care este centrata pe institutiile de invatamant superior, structura educatiei superioare si continutul acestuia. 
Calitatea educatiei superioare inseamna de fapt conformitatea cu cerintele utilizatorilor; utilizatorii fiind de fapt absolventii si sfera economica, care angajeaza absolventii institutiilor de invatamant superior (Polonyi, 2006, 12).
Deoarece competivitatea Uniunii Europene - in ciuda a mai multor decenii de integrare - nu a ajuns la nivelul dorit, a fost nevoie de masuri care ar putea ajuta la dezvoltarea acestuia, iar una dintre aceste masuri este cunoscuta ca Procesul de la Bologna.
Procesul de la Bologna a fost precedat de Declaratia de la Sorbonne, care avea ca scop crearea unei sistem de educatie superioara europeana integrata, ce sprijina in mod eficient procesele economice, comerciale, financiare ale Uniunii Europene, indeplineste cerintele lor si corespunde nevoilor acestora. (Barakonyi, 2004. 87.) 
Urmatoarele scopuri sunt cuprinse in Declaratia de la Bologna, anume:
,,adoptarea unui sistem de diplome - usor de citit si comparabil- ; 
adoptarea unui sistem de invatamant cu doua cicluri principale (studii universitare de licenta si postlicenta: master si/sau doctorat);
stabilirea unui sistem de credite (de exemplu, sistemul ECTS) ca mijloc potrivit pentru extinderea mobilitatii studentilor; 
promovarea mobilitatii studentilor, profesorilor, cercetatorilor si personalului administrativ prin - depasirea obstacolelor-  ce impiedica libera circulatie;
promovarea cooperarii europene in asigurarea calitatii;
promovarea dimensiunilor europene necesare pentru invatamantul superior (dezvoltarea curriculara, cooperare inter-institutionala, programe de mobilitati, programe integrate de studiu, pregatire si cercetare)."
Actualitatea tematicii cercetarii poate fi justificata prin mai multe afirmatii. 
In primul rand, Spatiul European al Invatamantului Superior trebuia realizat pana in anul 2010.
In al doilea rand, anul universitar 2009/2010 era primul an cand studentii, care au inceput studiile superioare in sistemul Bologna, au terminat si studiile de masterat, fiind prima generatie care a realizat studiile superioare in totalitate in sistemul Bologna.
In al treilea rand, Romania a preluat Secretariatul Bologna intre 1 iulie 2010 si 30 iunie 2012, urmatoarea intalnire ministeriala urmand sa aiba loc la Bucuresti intre 26-27 aprilie 2012.
Sa retinem!!
Politica educationala este centrata pe institutiile de invatamant superior, structura educatiei superioare si continutul acestuia. 
Rolul acestei politici il desemneaza faptul ca absolventii studiilor superioare au garantia locurilor de munca in domeniul studiat de ei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici sociale sectoriale.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!