Personalitatea

Extras din referat Cum descarc?

Fiecare om are personalitatea sa.Adolescentul pe masura ce inainteaza in varsta isi dezvolta personalitatea sa.Nici o perioada a vietii nu este mai importanta pentru dezvoltarea personalitatii decat adolescent.Adolescenta este cu adevarat o perioada a descoperirii sinelui,o perioada in care persoana cunoaste cel mai bine,foarte intim,ceea ce a devenit,insa si o perioada de stradanie pentru devenire.De-a lungul adolescentei apar o serie de factori de dezvoltare unice.Acestia implica atingerea unor anumite interdependente fata de parinti,relatii sociale mature cu covarstnicii ,un sistem de valori si o filozofie de viata,o orientare fata de relatiile de cuplu,relatii sexulae,familie , copii si pregatirea pentru profesie.Adolescenta este o perioada mai dificila iar unii dintre adolescenti se confrunta cu diferite probleme.
Dezvoltare a personalitatii fiecarui individ depinde de aptitudinile si caracterul fiecaruia.
Aptitudinile
In perioada adolescentei asistam la o anumita stabilizare a aptitudinilor din perioada copilariei.Aptitudinile se dezvolta continuu atingand un nivel maxim , care dureaza un anumit timp ,apoi spre varstele inaintate urmeaza declinul.Modificarea aptitudinilor cu varsta ia diferite forme.In timp ce performantele la unele probe care implica factori vizuali si motori incep sa scada, performantele la testele de vocabular si informatii continua sa creasca.
Adolescentul este individul care incepe sa construiasca sisteme sau teorii in sensul larg al acestui termen.Acest stadiu se caracterizeaza prin dezvoltarea competentei cognitive a adolescentului:cresterea capacitatii de prelucrare a informatiilor si a nivelului abstractizarilor si generalizarilor,ca atare inteligenta,ca aptitudine generala,se manifesta plenar.Tot in perioada adolescentei se va realiza si fixarea unei dominante in ceea ce priveste manifestarea unuia si altuia dintre tipurile de inteligenta definite de Gradner.
Explozia stiintifica din secolul XX reprezinta un factor important in dezvoltarea capacitatilor cognitive ale adolescentilor din ziua de azi.Capacitatea lor de utilizare a calculatorului precum si accesul la internet la acumularea unui volum mai mare de cunostinte si la achizitia unor strategii rezolutive mai eficiente la dezvoltarea superioara a capacitatilor de abstractizare si generalizare.
De asemenea ei au posibilitatea de a-si manifesta toate aceste capacitati in cadrul olimpiadelor scolare.
Cunoasterea si dezvoltarea aptitudinilor reprezinta o premisa pentru reusita scolara si pentru alegerea profesionala ,aceasta din urma fiind un obiectiv principal al adolescentei.
Detectarea aptitudinilor se poate realiaza prin intermediul testelor psihologice,insa acestea pot face predictii in special pentru aptitudinile simple cum ar fi cele psihomotorii.
Pentru cel complexe detectarea pe baza de teste are rezultate modeste.Educarea aptitudinilor se realizeaza in mare parte in cadrul procesului de invatamant.Acesta constituie locul in care aptitudinile sunt recunoscute,stimulate si dezvoltate.Important este ca in paralel cu procesul educarii acestor aptitudini sa se realizeze o educare a unor trasaturi de personalitate care reprezinta niste conditii psihologice importante pentru dezvoltarea aptitudinilor.
Adolescenta este o perioada de cautari, o perioada in care adolescentii incearca sa descopere cat mai multe lucruri despre ei,despre lumea ce ii inconjoara.O particularitate specifica adolescentului este dorinta de afirmare a propriei personalitati.Tendinta de afirmare se manifesta foarte diferit.Performantele obtinute pot avea un impact deosebit asupra alegerilor privind viitorul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitatea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!