Pedagogiile alternative

Extras din referat Cum descarc?

PEDAGOGIILE ALTERNATIVE
-referat -
Alternativele educationala (pedagogiile alternative) reprezinta variante de organizare scolara, care propun solutii de modificare a anumitor aspecte legate de formele oficiale , consacrate, de organizare a activitatii instructiv-educative.
Proiectarea si realizarea alternativelor educationale reprezinta actiuni care se realizeaza prin raportare la finalitatatile educationale formulate la nivelul macro, al idealului si al scopurilor educationale si la nivelul micro, al obiectivelor educationale care directioneaza procesul de invatamant.
In comunicatul de presa al M.E.C.  si C.N.A.E din 31.03.2004 sunt precizate cele 5 forme de educatii alternative existente in Romania:
- Pedagogia Waldorf (1990)
- Pedagogia Montessori (1993)
- Pedagogia Freinet (1995)
- Alternativa Step by Step (1996)
- Planul Jena (1996)
Nr.crt Forme de educatii alternative Principii Metode/caracteristici Finalitati
urmarite 
1 Pedagogia Waldorf -educarea omului in ansamblul sau,  prin mijloace specifice si accesibile fiecarei varste, cunoasterea nemijlocita a lumii prin actiune, toate cunostintele fiind rezultatul unei activitati proprii -Curriculum-ul este preponderent compus din arte,
lucru manual, artizanat, contactul cu materia si materiale, dar si stiinte si limbaj raportat la realitate.
-Evaluare nu se realizeaza prin probe si teste se face  o evaluare calitativa.Evaluarea cantitativa este secreta si doar la cererea autoritatilor din invatamant. -Educarea unor tineri sanatosi fizic si intelectual cu cunostinte temeinice, cu fantezie si creativitate apropiati de natura si de viata sociala 
2 Pedagogia Montessori Preocuparea de a oferi tuturor copiilor oportunitatea de a se dezvolta la potentialul lor maxim si libertatea de a gasi solutii pentru propriile lor probleme Pe primul loc este situata  automotivarea si invatarea , pe locul doi este situata programa adaptata dupa nevoile copilului; aproape toate lectiile sunt individuale iar copilul isi exerseaza permanent capacitatea de a alege ( situatii, lucrari, materiale) Invatarea copilului sa gandeasca si sa actioneze independent intr-o maniera responsabila. 
3 Pedagogia Freinet 
4 Alternativa Step by Step 
5 Planul Jena


Fisiere in arhiva (1):

  • Pedagogiile alternative.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Miron Ionescu, Ioan Radu  "Didactica moderna" , Colectia didactica   ,Ed.Dacia,  Cluj- Napoca, 2001
2.www.edu.ro
3. www.didactica.ro


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!