Pedagogie - Manualul Scolar

Extras din referat Cum descarc?

Manualul scolar reprezinta un document oficial de politica a educatiei, care asigura concretizarea programei scolare intr-o forma care vizeaza prezentarea cunostintelor si capacitatilor la nivel sistemic, prin diferite unitati didactice, operationalizabile, in special, din perspectiva elevului /studentului: capitole, subcapitole, grupuri de lectii/cursuri, seminarii; lectii/cursuri, seminarii; secvente de invatare etc. o1l16lk
Functiile pedagogice, valabile la nivelul manualului scolar dar si in cazul altor materiale de invatare angajeaza capacitatile operationale ale programelor scolare de formare-dezvoltare a personalitatii elevilor prin intermediul unor sarcini de instruire din ce in ce mai complexe. in acest context sunt relevante urmatoarele functii pedagogice ale manualului scolar ( Nicola, Ioan, ):
-functia de informare, care evidentiaza sistemul de cunostinte si capacitati, fundamentale in domeniul de studiu respectiv, prezentate prin mijloace didactice adecvate: imagini, scheme, desene, fotografii, simboluri etc);
-functia de formare, vizeaza, stimularea activitatii individuale, independente si a-utonome, a elevilor;
-functia de antrenare, care stimuleaza operatiile de declansare, activare si sustinere a atentiei si a motivatiei elevilor in si pentru invatare:
-functia de autoinstruire, care stimuleaza mecanismele de conexiune inversa interna existente la nivelul actiunilor didactice.
Structura manualului scolar reflecta dimensiunile functionale evocate, asigurand concretizarea programei prin realizarea, in ordine ierarhica, a urmatoarelor operatii pedagogice: identificarea unitatilor de continut; specificarea experientelor de invatare corespunzatoare; programarea unitatilor de instruire la nivelul unor secvente evaluabile in termeni de performanta-competenta; angajarea actiunilor de predare-invatare-eva-luare, la nivelul constiintei pedagogice a profesorului; indrumarea proiectelor de "invatare in clasa" si de "invatare acasa".
Materialele de invatare complementare sau auxiliare in raport cu manualul scolar implica aceeasi logica de concretizare/operationalizare a continutului instruirii. Calitatea lor depinde de capacitatea de: proiectare flexibila a unitatilor de continut; stimulare optima a disponibilitatilor creative ale profesorului; angajare deplina a resurselor de invatare scolara ale elevului.
In perspectiva curhculara, manualul scolar reflecta calitatile unui proiect pedagogic deschis. El reprezinta "orice opera imprimata destinata elevului careia i se poate a-tasa documente audiovizuale si informatice care trateaza elementele programului de studii pe o perioada de un an sau mai multi ani scolari" Manualul scolar dobandeste astfel o structura de functionare prioritar formativa. "El ofera o descriere detaliata a u-nui proces de formare specific" care include nu numai materia care trebuie tratata ci in primul rand obiectivele si strategiile de predare-invatare-evaluare, operationalizate pana la nivelul unor teste pedagogice aplicabile in diferite contexte didactice si extradi-dactice ( Dictionnaire actuel de l'education, , ).
Elaborarea unui manual scolar eficient presupune respectarea urmatoarelor criterii pedagogice: selectionarea informatiei cu valoare formativa superioara; accesibiliza-rea informatiei selectionate printr-o forma de prezentare inteligibila si stimulativa (i-magini, tabele, indicatori, elemente rezumative etc); adaptarea informatiei la situatii formative multiple (deschise in directia educatiei permanente / rolul mediului informai al elevului); asigurarea coerentei pedagogice interne (ordonarea-corelarea, orientarea formativa a informatiei) si externe (in raport cu diferite autoritati, modele, imperative sociale exprimate de la nivelul comunitatii educative locale si teritoriale); facilitarea surselor de consultatii didactice realizabile la nivelul interactiunii dintre instrui-xz&formala-nonformala-informala ( Mialaret, Gaston, , ).
Tipologia manualelor scolare poate fi sesizata pe baza urmatoarelor "linii de demarcare" (idem, , ): a) dupa "tinta" vizata din punct de vedere functional-structural: manual pentru e-lev - manual pentru profesor; b) dupa metoda predominanta: manuale bazate pe instruirea programata; manuale bazate pe instruirea prin cercetare; manuale bazate pe instruirea prin actiuni practice, manuale bazate pe instruirea problematizata; manuale bazate pe instruirea asistata pe calculator; c) dupa modul de structurare si de organizare predominant: manuale inchise (care ofera elevului o singura sursa de informare) - manuale deschise (care ofera elevului mai multe surse de informare); d) dupa sursa principala: manual de autor; manual-culegere (bazat pe texte, probleme, exercitii etc).
Aceasta clasificare trebuie completata prin evidentierea cuplului manual unic (a-plicabil in exclusivitate la o anumita treapta, clasa, disciplina scolara) - manuale alternative (aplicabile, "in concurenta", in cadrul aceleiasi, trepte, clase, discipline scolare)
Manualele alternative propun structuri de operationalizare a continutului echivalente valoric, care stimuleaza realizarea obiectivelor generale si specifice stabilite unitar la nivelul unei progTame unice, deschisa pedagogic din perspectiva proiectarii si a dezvoltarii curriculare. - Continutul procesului de invatamant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pedagogie - Manualul Scolar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!