Pedagogia Waldorf si Programul Step by Step

Extras din referat Cum descarc?

Pedagogia alternativa - joaca si predarea in epoci
"Antroposofia este o cale a cunoasterii care ar dori sa conduca spiritualul din fiinta omului la spiritualul din Univers. Ea apare in om ca nevoie a inimii si a sentimentului. Ea trebuie sa-si gaseasca justificarea prin faptul ca e in masura sa satisfaca aceasta nevoie. Poate aprecia antroposofia numai acela care gaseste in ea ceea ce trebuie sa caute dintr-o cerinta launtrica. De aceea, pot fi antroposofi numai acei oameni, care simt anumite intrebari privitoare la fiinta omului si a lumii ca pe o necesitate vitala, asa cum se simte foamea si setea."
Rudolf Steiner 
Cele mai cunoscute forme de invatamant alternativ din tara noastra sunt: sistemul Waldorf si Step by Step. Alternativa educationala Waldorf are la baza lucrarile filozofului austriac Rudolf Steiner (1861-1925) si incearca sa dezvolte in fiecare copil talentele si abilitatile proprii. La noi, invatamantul Waldorf este invatamant de stat, organizat de MEC in baza unui acord incheiat in anul 1996 cu Federatia Waldorf din Romania si asociatia germana Freunde der Erziehungskunst. In prezent, in 28 de localitati din tara exista 11 unitati de invatamant si numeroase clase Waldorf. Programele diferitelor discipline sunt asemanatoare cu cele din sistemul national, iar nivelul cunostintelor este echivalent cu cel din scoala traditionala, la nivelul claselor a IV-a, a VIII-a si la bacalaureat. Materiile sunt predate in epoci, astfel ca un copil se intalneste cu aceeasi materie doua ore pe zi, timp de doua-patru saptamani. 
Uitarea este un aliat, plecandu-se de la principiul ca, la urmatoarea intilnire, elevul isi va aminti mult mai multe din cele invatate. Elevii nu au manuale, fapt care incurajeaza documentarea din mai multe surse. Scoala Waldorf este scoala fara note. La sfarsitul fiecarui an scolar, elevul primeste un certificat in care profesorul descrie activitatea sa, pentru ca in registrul matricol acesta sa fie transformat intr-o nota sau un calificativ. Muzica se invata fara note, prin imitare. La geometrie nu se folosesc instrumente geometrice, ci simturile, iar la botanica plantele sunt personificate, studiindu-se in natura. La zoologie se scot in evidenta trasaturile temperamentale si fizice ale animalelor prin pictarea lor in culori specifice. Step by Step promoveaza metode de predare-invatare centrate pe copil, care favorizeaza implicarea familiei si a comunitatii in procesul instructiv educativ. Programul a aparut pentru prima oara in SUA, in anii '60. In Romania, acesta a debutat in 1994 si a fost folosit in special la nivel prescolar, axandu-se pe practici educationale centrate pe copil, pe valorile copilariei si ale jocului, ale individualizarii si planificarii orientate dupa necesitatile copilului. In 1995, au aparut primele doua clase de invatamant primar, sub o forma experimentala. In acest sistem, cadrele didactice intra in jocul copiilor si sunt implicate inclusiv in stocarea si indosarierea de date cu privire la activitatea lor. In ciclul primar, activitatea la clasa se desfasoara dupa un set de reguli aprobate prin implicarea directa a copiilor. Copiii intra in discutii cu invatatorul despre date, evenimente sociale, culturale, personale, vreme si comentarii personale. 
Prima scoala care a propus o alternativa sistemului educational clasic a fost scoala Waldorf. Intemeiata de catre Rudolf Steiner la Stuttgart, ca urmare a sugestiei facute de conducatorul fabricii de tigarete Waldorf Astoria, pentru copiii salariatilor, Rudolf Steiner va pune bazele pedagogiei Waldorf. In Romania dupa 1991, Ministerul Educatiei si Cercetarii recunoaste pedagogia Waldorf ca alternativa educationala. Esenta pedagogiei Waldorf este "copilul privit ca o entelehia" - fiinta care isi poate purta telul in sine, fiind alcatuita din trup, suflet si spirit, si nu doar rezultat al ereditatii - dupa cum precizeaza insusi autorul. Baza pedagogiei Waldorf este cunoasterea omului si mai ales a copilului in cele doua momente dificile, respectiv 9 si 9-13 ani. Exploatarea fortelor spirituale si creative din fiecare copil; planul de invatamant elaborat in concordanta cu aceste particularitati; respectarea ritmului individual al fiecarui copil; spiritul de initiativa, creativitatea; mobilitatea in gandire - sunt cai spre libertatea omului;
In cazul acestei metode de educatie se pune accent pe autoritatea dascalului in fata elevilor. 
Spre deosebire de sistemul traditional aplicat la noi in Romania, Waldorf isi propune o sensibilizare a factorului educational, insa nu trebuie uitate urmatoarele aspecte:
- societatea romaneasca se afla inca in plina tranzitie poate de aceea este inca refractara la ceea ce este nou; - sursele de documentare si informare care se potrivesc acestui tip de educatie sunt inca putine; - piedica cea mai mare o constituie lipsa banilor, de aceea fiind preferat sistemul traditional unde invatamantul este gratuit.
Federatia Waldorf din Romania este o organizatie non-profit, care cuprinde 23 de asociatii Waldorf si reprezinta la nivel national si international interesele grupelor, gradinitelor, claselor, scolilor, liceelor si centrelor de pedagogie curativa din Romania. 
In Romania, invatamantul Waldorf este invatamant de stat, organizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in baza Acordului General de Cooperare, incheiat in anul 1996. 
Din reteaua unitatilor se poate desprinde raspandirea in Romania a acestei alternative educationale. Rezultatele la examenele nationale de capacitate si de bacalaureat confirma performantele acestui invatamant alternativ si ii confera o pozitie egala in sistemul national de invatamant. 
Antropologia steineriana, ca baza a pedagogiei Waldorf, prezinta fiinta umana de origine spirituala, care cere forme de invatare specifice ritmului de dezvoltare fizica, sufleteasca si spirituala. Ele sunt cuprinse intr-o programa scolara proprie, jalonata pe treptele de dezvoltare ale copiilor, aprobata prin ordin de Ministerul Educatiei si Cercetarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pedagogia Waldorf si Programul Step by Step.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!