Pedagogia oprimatului

Extras din referat Cum descarc?

Trecut, cel mai probabil din ignoranta, cu vederea de traducerile in limba romana, Paulo Freire este unul dintre cei mai mari pedagogi ai secolului XX, el fiind, de asemenea, si unul dintre cei mai valorosi ganditori ai timpului nostru. Cu o viata si o opera de exceptie, Freire, a dezvoltat idei de o valoare incontestabila pentru domeniul educatiei, operele sale fiind subiectul multor analize si dezbateri pe teme de educatie.
In cartea prezentata, pedagogul brazilian introduce pentru prima oara conceptul de pedagogie a oprimatului, accentuand faptul ca educatia trebuie sa fie o experienta de eliberare dificila si angajata, careia ii acorda un rol foarte important prin finalitatea sa esentiala.
Pedagogia Oprimatului reprezinta o lucrare fundamentala pentru educatie. Propunand o metodologie brilianta si avand un un caracter provocator si controversat din punct de vedere politic, cartea trebuie si poate fi citita de oricine, insa atat pentru viitori profesori, cat si pentru cei care practica in prezent aceasta profesie, ea capata un caracter obligatoriu.
Orice elev din invatamantul public contemporan este intr-o mai mica sau mai mare masura oprimat la un moment dat. Oprimarea poate lua diferite forme, de multe ori ea avand un "ambalaj frumos". De la varste fragede copii sunt "spalati pe creier" de televiziuni, li se impune ce sa creada; sunt bombardati cu minciuni despre cum trebuie sa arate corpul lor si despre ce trebuie sa aiba ca sa fie considerati cineva. Acest proces este atat de intens incat ajungem sa discutam despre o reumanizare a lor, deoarece, asa cum afirma Paulo Freire: "sa-i indepartezi pe oameni de propria lor decizie inseamna sa-i transformi in obiecte."
In fapt, autorul brazilian vorbeste foarte mult despre o ,,pedagogie a libertatii". Se descrie sau, mai bine spus, reiese in urma absortiei informatiilor, acea stare ideala in care are loc o extinctie a importantei valorilor si experientelor profesorului. Este vorba de o pedagogie in care se pune semnul egalitatii intre elev si cel care preda. Accentul cade pregnant pe ideea de parteneriat, concept care este adesea uitat de catre profesori, care mereu intra in aceasta lume cu un scop bine stabilit caracterizat printr-o rigiditate excesiva. Indiferent ca acel scop ia forma eliberarii supreme vazuta prin ochii dascalului, care crede ca el stie ceea ce este mai bine pentru elev. Fie ca este atingerea obiectivelor invatarii sau chiar fortarea de a trece prin semestru doar pentru a vedea cum elevul isi obtine nota dorita, pentru ca mai apoi profesorul sa poata fi liber sa se ocupe de ceea ce il intereseaza cu adevarat. Cartea pare sa nu fie adresata nimanui in mod special. Nu, scriitura lui Freire indeamna pe orice o intelege la acceptarea si implementarea unor principii, care pot fi adoptate doar daca renuntam la speranta de a obtine un rezultat si in loc de asta incercam sa invatam cu si de la elevi sub forma unui parteneriat, prin a pune la indoiala presupusa autoritate pe care o are statutul de profesor.
Remediul care se intrevede si ia forma catalizatorului pentru schimbare este actiunea de a nu fi indiferent. A lua parte la ceva, a face un anumit lucru pentru a schimba ceva reprezinta calea prin care putem duce o viata a carei valoare sa aduca un impact global. In acest sens, Freire ne descrie principalele mijloace de actiune ca fiind: consistenta, felul in care cuvintele nu raman doar niste vorbe in vant, ci se transforma in actiuni; indrazneala, adica atacarea problemei care conteaza, nu evitarea sau micsorarea responsabilitatii noastre fata de ea; radicalitatea, indemnarea tuturor, si a celor care iau actiune si a celor care beneficiaza in urma acestui comportament sa faca ceva; curajul de a iubi care se traduce prin refuzul de a accepta o lume care nu este corecta si incercarea de a o transforma intr-una care sa maximizeze libertatea; ultima este credinta, care se refera la puterea noastra de a crede ca ne putem schimba cu ajutorul si impreuna cu ceilalti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pedagogia oprimatului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!