Pe Urmele lui Lucian Blaga

Extras din referat Cum descarc?

Activitatea aleasa cuprinde atat domeniul Limba si comunicare, cat si cel Om si societate, tipul de educatie fiind nonformal, dar care urmareste desfasurarea unei activitati cu caracter formativ.
Argumentul alegerii acestei teme ar fi acela ca Lucian Blaga este unul dintre numele sonore ale Literaturii romane, fiind: filozof, poet, dramaturg, traducator, jurnalist, profesor universitar, cat si diplomat roman. A fost o personalitate impunatoare si polivalenta a culturii interbelice, marcand perioada respectiva prin elemente de originalitate compatibile cu inscrierea sa in universalitate. Studiul asupra poetului si al poeziilor lui Blaga ce va urma sa aiba loc in cadrul orelor viitoare de Limba si literatura romana reprezinta motivul acestei ,,mini-excursii". Din nefericire lipsa de cultura, dezinteresul pentru literatura este in continua scadere, treptat apar forme vizibile de analfabtism, iar in momentul rostirii unui nume (cum este in cazul de fata cel al lui Blaga), poate starni surprindere in randul anumitor elevi, ei nemaiauzind vreodata acest nume. Numele lui Blaga se cunoaste la noi in tara, dar si in strainatate: Universitatea din Sibiu ii poarta numele - precizam faptul ca in cadrul acestei universitati vin si studiaza elevi/studenti straini; a fost tradus de scriitori straini precum Oskar Pastior si sa nu mai punem la socoteala ca apare imprimat chipul sau si pe bancnote. Astfel, in domeniul educatiei, in scoli, elevii trebuie sa afle cat mai multe despre personalitatile pe care le studiaza, si ce prilej mai bun pentru a le starni elevilor clasei a X-a D (cu profil uman, ai Colegiului National ,,Iancu de Hunedoara" din Judetul Hunedoara) curiozitatea si interesul pentru lectura decat printr-o scurta excursie in satul natal a lui Blaga, in Lancram, Judetul Alba?
Proiectul acesta a fost gandit tocmai din dorinta de a-i scoate pe elevi din rutina zilnica, scopul fiind acela de a le imbogati cultura generala, de a le aduce un surplus de informatii nu doar teoretic, ci si prin contact direct, cercetare, descoperire si implicare directa sau de a le spori interesul pentru Limba si literatura romana. Obiectivul excursiei este acela de a le forma elevilor anumite capacitati cognitive interdisciplinare, imbinand astfel notiunile de literatura si cele de istorie literara cu satul si cadrul natural vizitat. Totodata elevii au si posibilitatea de a se cunoaste mai bine, de a comunica mai usor unii cu ceilalti sau de a schimba pareri pe teme literare.
Calitatea invatamantului rezulta nu numai din buna pregatire a cadrelor didactice a unei scoli, ci si din capacitatea acestora de a-i stimula pe elevi in vederea procesului de invatare, in sporirea gustului si interesului pentru disciplina pe care o preda, dar si prin performantele elevilor. Tema este reprezentativa, deoarece consider ca elevii trebuie sa fie informati corect cu privire la unul dintre cele mai sonore nume ale poeziei moderne, ale carui radacini sunt fixate in apropierea orasului nostru, la o distanta de maxim doua ore. Discutia cu privire la opera lui Lucian Blaga la orele de Limba romana va fi mai interesanta si mai activa din partea elevilor in urma acestei excursii.
Am precizat faptul ca aceasta activitate se adreseaza colectivului de elevi ai clasei a X-a D, din cadrul Colegiului National ,,Iancu de Hunedoara", clasa cu profil uman, insumand un numar de 32 de elevi, dintre care 6 sunt baieti iar 26 sunt fete. 
Durata acestei activitati extrascolare va cuprinde o zi si anume Sambata, 21 Aprilie si se va desfasura pe parcursul a catorva ore.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pe Urmele lui Lucian Blaga.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!