Orientari si Tendinte in Reformele din Invatamant

Extras din referat Cum descarc?

Invatamantul din Romania se afla in plin proces de reformare. Toate componentele invatamantului sunt supuse unor actiuni de transformare: organizarea institutionala,aspectele relationale,continuturile vehiculate,sistemul si modalitatile de evaluare si creditare,formarea profesorilor.
Blocajele,miscarile centrifuge si efectele perverse nu au intarziat insa sa apara. Romania, ca si alte state din estul Europei,a mostenit un sistem de invatamant centralizat,osificat,rod al unei politici nationale(nationaliste) ce s-a dovedit inadecvata noilor evolutii de pe plan european.
Mai multe echipe guvernamentale,din ultimul deceniu,au pus in practica schimbari secventiale sau fundamentale. De fiecare data insa,s-au manifestat si reactii ostile,re-active la schimbare.
Se stie ca procesul de formare a cadrelor didactice din Romania cuprinde doua etape:
- pregatirea initiala(in timpul studiilor din scoli normale,colegii,universitati) si pregatirea continua(perfectionarea din timpul profesarii).
Pregatirea initiala vizeaza introducerea viitorului cadru didactic ,prin activitati teoretice si practice specifice,in universul profesional pentru care acesta se formeaza. 
- pregatirea continua se refera la actualizarile,completarile si specializarile de ordin teoretic,metodic si practic,printr-o serie de activitati de formare in timpul exercitiului profesional.
O componenta importanta a reformei invatamantului din Romania,care genereaza unele interogatii,o constituie formarea viitorilor institutori. A fi invatator nu-i cu nimic mai prejos decat a fi profesor .In consecinta,nici profunzimea sau amplitudinea pregatirii in cele doua sensuri nu trebuie sa fie diferite.
Noile planuri de invatamant propuse sunt o dezvoltare a celor deja existente si nu cunosc o extindere evidenta, din ratiuni pragmatice. Elementele de relativa noutate sunt reprezentate de cateva aspecte:
- sunt elaborate prin consultarea efectiva a reprezentantilor
DPPD,atat in legatura cu disciplinele obligatorii si optionale preconizate,cat si cu distributia lor pe perioada pregatirii pentru profesiunea didactica.
- se propune existenta unui plan unitar de invatamant la nivel national
si, corelat acestuia,existenta unor programe scolare pe disciplinele obligatorii convenite,,care sa cuprinda o unitate tematica de 75-80% , unitate care sa confere pregatirii in profesiunea didactica o dimensiune nationala si sa faca posibil transferul studentilor de la o institutie de invatamant superior la alta;
- elaborarea bazei tematice a fiecaruia dintre programele disciplinelor 
obligatorii s-a infaptuit prin participarea reprezentantilor DPPD, fara a se incerca o impunere a acesteia de la nivelurile manageriale ierarhic superioare;
- chiar in conditiile dorintei de unitate in pregatire s-a urmarit si 
respectarea particularitatilor si optiunilor fiecarui DPPD, prin preconizarea unui procent de 20-25% din tematica disciplinelor obligatorii care poate fi stabilit la nivel local si prin posibilitatea de a alege din lista disciplinelor optionale ceea ce este posibil de realizat la nivel de maxima eficienta in fiecare dintre universitati sau de a completa aceasta lista cu alte discipline optionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Orientari si Tendinte in Reformele din Invatamant.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!