Metoda Moderna de Invatare - Metoda Palariilor Ganditoare

Extras din referat Cum descarc?

Acest nou tip de metoda de predare-invatare este un joc in sine. Copiii se impart in sase grupe pentru sase palarii. Ei pot juca si cate sase intr-o singura grupa. Impartirea elevilor depinde de materialul studiat. Pentru succesul acestei metode este important insa ca materialul didactic sa fie bogat, iar cele sase palarii sa fie frumos colorate, sa-i atraga pe elevi.
Ca material vor fi folosite sase palarii ganditoare, fiecare avand cate o culoare: alb, rosu, galben, verde, albastru si negru. Fiecare, bineanteles, ca rolurile se pot inversa, participantii fiind liberi sa spuna ce gandeasc, dar sa fie in acord cu rolul pe care il joaca. Fiecare culoare reprezinta un rol: 
1. Palaria alba - este obiectiva asupra informatiilor
- este neutra;
2. Palaria rosie - lasa liber imaginatiei si sentimentelor
- este impulsiva
- poate insemna si suparare sau furie
- reprezinta o bogata paleta a stariloe afective;
3. Palaria galbena - ofera o perspectiva pozitiva si constructiva asupra situatiei
- culoarea galbena simbolizeaza lumina soarelui, stralucirea, optimismul
- este gandirea optimista, constructiva pe un fundament logic;
4. Palaria verde - exprima ideile noi, stimuland gandirea creativa
- este simbolul fertilitati, al productiei de noi idei, inovatoare;
5. Palaria albastra - exprima controlul procesului de gandire
- albastru este rece; este culoarea cerului care este deasupra tuturor atotvazator si atotcunoscator
- supravegheaza si dirijeaza bunul mers al activitatii
- este preocuparea de a controla si de a organiza;
6. Palaria neagra - exprima prudenta, grija, avertismentul, judecata
- ofera o perspectiva intunecoasa, trista, sumbra asupra situatiei in discutie
- reprezinta perspectiva gandirii negative, pesimiste.
Participantii trebuie sa cunoasca foarte bine semnificatia fiecarei culori si sa-si reprezinte fiecare palaria, gandind din perspectiva ei. Nu palaria in sine conteaza, ci ceea ce semnifica ea, ceea ce induce culoarea fiecaruia.
Cele sase palarii ganditoare pot fi privite in perechi:
Palaria alba -> Palaria rosie
Palaria neagra -> Palaria galbena
Palaria verde -> Palaria albastra.
Cum trebuie sa se comporte cel care "poarta" una din cele sase palarii ganditoare:
Palaria alba. Cel care poarta palaria alba trebuie sa-si imagineze un computer care ofera informatii si imagini atunci cand acestea i se cer. Calculatorul este neutru si obiectiv. Nu ofera interpretari si opinii. Cand "poarta" palaria alba, ganditorul trebuie sa imite computerul; sa se concentreze strict pe problema discutata, in mod obiectiv si sa relateze exact datele.
Ganditorul palariei albe este disciplinat si direct. Albul(absenta culorii) indica neutralitatea.
Palaria rosie. Purtand palaria rosie, ganditorul poate spune asa: "Asa simt eu in legatura cu...". Aceasta palarie legitimeaza emotiile si sentimentele ca parte integranta a gandirii. Ea face posibila vizualizarea, exprimarea lor. Palaria rosie permite ganditorului sa exploreze sentimentele celorlalti participanti la discutie, intrebandu-i care este parerea lor "din perspectiva palariei rosii", adica din punct de vedere emotional si afectiv. Cel ce priveste din aceasta perspectiva nu trebuie sa-si justifice feeling-urile si nici sa gaseasca explicatii logice pentru acestea. 
Palaria neagra. Este palaria averisment, concentrata in special pe aprecierea negativa a lucrurilor. Ganditorul palariei negre puncteaza ce este rau, incorect si care sunt erorile. Explica ce nu se potriveste si de ce ceva nu merge; care sunt riscurile, pericolele, greselile demersurilor propuse. Nu este o argumentare ci o incercare obiectiva de a evidentia elementele negative. Se pot folosii formulari negative, de genul: "Dar daca nu se potriveste cu...", "Nu numai ca nu merge, dar nici nu...".
Ganditorul nu exprima sentimente negative, acestea apartinand palariei rosii, dupa cum aprecierile pozitive sunt lasate palariei galbene. In cazul unor idei noi, palaria galbena trebuie folosita inaintea palariei negre.
Palaria galbena. Este simbolul gandirii pozitive si constructive, al optimismului. Se concentreaza asupra aprecierilor pozitive, asa cum pentru palaria neagra erau specifice cele negative. Exprima speranta; are in vedere beneficiile, valoarea informatiilor si a faptelor date. Ganditorul palariei galbene lupta pentru a gasi suporturi logice si practice pentru aceste beneficii si valori. Ofera sugestii, propuneri concrete si clare. Cere un efort de gandire mai mare, beneficiile nu sunt sesizate intotdeauna rapid si trebuie cautate. Ideile creative oferite sub palaria verde pot constitui material de studiu sub palaria galbena. Nu se refera la crearea de noi idei sau solutii, acestea fiind domeniul palariei verzi.
Palaria verde. Simbolizeaza gandirea creative.Verdele exprima fertilitatea, renasterea, valoarea semintelor. Cautarea alternativelor este aspectul fundamental al gandirii sub palaria verde. Este folosita pentru a ajunge la noi concepte si noi perceptii, noi variante, noi posibilitati. Gandirea laterala este specifica acestui tip de palarie. Cere un efort de creatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metoda Moderna de Invatare - Metoda Palariilor Ganditoare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!