Managementul Educational

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
PROBLEMATICA SI MODUL DE TRATARE IN MANAGEMENTUL EDUCATIONAL 
CADRUL DIDACTIC-MODELATOR AL PERSONALITATII ELEVILOR 
CADRUL DIDACTIC-ORGANIZATOR SI CONDUCATOR AL PROCESULUI EDUCATIONAL
CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Invatamantul ca domeniu prioritar al vietii sociale, ca ,,intreprindere" de lunga durata, de care depinde formarea celui mai important factor al natiunii - omul pregatit prin studii, forta de munca si specialisti - nu se poate si nici nu trebuie sa-si permita sa aiba esecuri. Conducerea competenta si eficienta a invatamantului, atat la nivelul sistemului, cat si al institutiei de invatamant necesita fundamentarea ei stiintifica. La baza acestei fundamentari sta stiinta conducerii invatamantului sau managementul educational. Functia de conducator (manager) al invatamantului este o profesie si ca orice profesie, trebuie invatata.
Managementul intruneste conditiile unei profesiuni pentru ca necesita o pregatire, urmareste obtinerea unor rezultate, prin eforturi comune, solicita participarea continua.
,,Meseria" are astazi un profil mai larg decat profesia, pentru ca pornind de la meserii, prin diversificare, s-au creat numeroase ramuri de activitate si evolutia meseriei de ,,educator" este edificatoare: de la pedagogul din Antichitate, pana la cel de astazi, care poate implini numeroase profesiuni in domeniul educatiei. 
,,Meseria" desemneaza un anume gen de activitate, in ansamblul de actiuni si operatii implinite, pentru a obtine un produs, in mod de sine statator. Este o actiune specializata bazata pe o pregatire care permite realizarea intregului lant de operatii specifice, un mestesug care necesita o anumita formare teoretica si mai ales practica, initiala si continua.
PROBLEMATICA SI MODUL DE TRATARE IN MANAGEMENTUL EDUCATIONAL
Managementul educatiei reprezinta teoria si practica, stiinta si arta proiectarii, organizarii, coordonarii, evaluarii, reglarii elementelor activitatii educative (nu numai a resurselor), ca activitate de dezvoltare libera, integrala, armonioasa, a individualitatii umane, in mod permanent, pentru afirmarea autonoma si creativa a personalitatii sale, conform idealului stabilit la nivelul politicii educationale.
Managementul educational ar reprezenta o metodologie de abordare globala - optima - strategica a activitatii de educatie, dar nu si un model de conducere a unitatii de baza a sistemului de invatamant, aplicabil la nivelul organizatiei scolare complexe.
Apoi e definit ca ,,un ansamblu de principii si functii, de norme si metode de conducere care asigura realizarea obiectivelor sistemului educativ, la standarde de calitate si eficienta cat mai inalte, iar la nivelul fiecarui sistem educativ se afirma note specifice".
Managementul indica o anumita mentalitate, o maniera proprie, dar si o arta de dirijare, de antrenare a resurselor (umane), a elementelor organizatiei, ceea ce corespunde cu insasi considerarea educatiei ca stiinta si arta.
Managementul educational intampina dificultati in asigurarea tinutei sale stiintifice, rationale si creative, datorita caracteristicilor specifice educatiei: ca proces, actiune, relatie, determinare, diversificare, realitate sociala speciala, rezultat al variatelor influente, definire in perspectiva, un specific axiologic, determinat si psihologic - subiectiv, permanenta interventiilor si relatia obiectiv - subiectiva, educatul ca obiect si subiect.
Conducerea empirica are in prim plan personalitatea conducatorului, intuitia si insusirile necesare gasirii solutiilor la situatii, fara constientizarea rationala a unor principii, norme, proiecte, metodologii. 
A fi educator nu inseamna a exercita o meserie, inseamna a implini o meserie, a face un apostolat.
Invatatorul ocupa un loc important in activitatea educationala deoarece contribuie la formarea personalitatii elevilor, la conduita lor in societate, la formarea lor ca indivizi si cetateni etc.
Roluri ale invatatorului:
- conduce in mod dominator, iar in clasa se instituie un climat de autoritate exclusiv in baza statutului sau;


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Educational.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!