Lucrare la Filosofie

Cuprins referat Cum descarc?

Planul :
1. Filosofia - obiectul de studiu.
2. Rolul filosofiei in societate.


Extras din referat Cum descarc?

1.Obiectul filosofiei
Orice incercare de a da un raspuns cert la intrebarea :"ce este filosofia ?"are de depasit un obstacol , semnalat prin remarca lui Socrate :"Omul nu poate sa caute nici ceea ce stie , nici ceea ce nu stie.Nu poate sa caute ceea ce stie si , nu poate sa caute nici ceea ce nu stie , fiindca nu stie ce anume sa caute."
Soutionarea acestei probleme poate incepe de la elucidarea sensului etimologic a cuvintului filosofie,care provine de la doi termeni din limba greaca filos-"iubitor",Sophia-"intelepciune",insemnind orice efort al spiritului uman de a dobindi cunostinte noi ,de a cauta intelepciunea ,calauzindu-se de ea in viata.
Inventarea termenului filosofie este atribuita lui Pitagora ,care refuza sa se numeasca Sophos ,deaceea s-a dat drept "philosophos".
Odata cu evolutia spiritului uman,conceptual de filosofie capata o semnificatie mai restransa si precisa.Obiectul filosofiei a variat odata cu evolutia filosofiei.De la inceput ea cuprindea ansamblul unor elaborari teoretice.
Mai tirziu Socrate a plasat in centrul filosofiei,iar pe baza diversificarii cunostintelor specializate are loc o delimitare a cunostintelor stiintifice de cele filosofice.
Filosoful D.Armeanul in lucrarea sa "Prolegomene la filosofie " ajunge la concluzia ca din filosofia Greciei se disting sase definitii ale obiectului filosofiei.
1. Filosofia - cunoasterea celor ce sint ca fiind ceea ce sint.
2. Filosofia - cunoasterea lucrurilor divine si umane.
3. Filosofia - pregatirea pentru moarte.
4. Filosofia - asemanarea cu divinitatea dupa putinta omului. 
5. Filosofia - arta artelor si stiinta stiintelor.
6. Filosofia - dragostea de intelepciune.
Apoi in Grecia Antica Platon si Aristotel a mai adaugat trei definitii :
1. Filosofia- stiinta adevarului.
2. Filosofia- stiinta teoretica a primelor principii si cauze.
3. Filosofia- un demers prin care ne cunoastem pe noi insine.
Filosofia este o conceptie despre lume in termini conceptuali ,organizata intr-un sistem,potrivit unor reguli metodologice.
Ea are derpt obiectiv construirea unei imagini integrale a lumii cu ajutorul unor categorii si principii generale : materie,miscare,spatiu,timp.
Filosofia este un sistem de idei,conceptii,reprezentari despre natura,societate,om si locul lui in lume.Ea are un caracter teoretic ,proclama anumite principii,le demonstreaza,fundamenteaza ,le deduce in mod logic.
C.Stroie da o definitie destul de certa a filosofiei :
Filosofia este acel gen al creatiei spirituale ,forma a culturii ce reprezinta o conceptie generala despre lume, exprimata printr-un ansamblu de idei sistematic organizate despre natura si alcatuirea lumii,despre locul si destinul omului in lume,despre scopurile,sensurile si valorile vietii lui.
Examinind obiectul filosofiei, a raportului ei cu alte forme ale constiintei sociale filosofia ne apare ca o modalitate a activitatii spirituale , ca un gen de creatie spirituala specific,inrudit si ,totodata ,distingindu-se de alte forme ale creatiei umane prin intretinerea intr-o modalitate proprie a scopurilor de cunoastere generelizatoare si a mijloacelor teoretice specifice de realizare.
Pentru filosofie cunoasterea lumii nu este un scop in sine,ci o cale spre intelegerea de sine a omului ,a posibilitatilor sale in lume.Ea ofera o anumita conceptie despre sensul existentei umane,o atitudine fata de viata ,poate sa reprezinte un ideal in actiune .


Fisiere in arhiva (1):

  • Lucrare la Filosofie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!