Jocurile teatrale în dezvoltarea holistică a preșcolarilor

Extras din referat Cum descarc?

Jocul teatral sau jocul de rol este un tip de joaca in care copiii isi atribuie si accepta roluri si le interiorizeaza, acesta implica o interdependenta intre cognitie, motricitate si socioemotional. In general, prescolarii se prefac ca sunt cineva sau ceva. Fie isi aleg un rol nou care li se pare interesant si despre care si-ar dori sa afle mai multe, fie aleg sa reprezinte un personaj cunoscut si familiar cum este mama. Uneori copiii preiau roluri din lumea reala, alteori preiau roluri de fantezie, din lumea imaginara. Oricum ar fi, jocul presupune ruperea barierelor realitatii si are ca rezultat o invatare serioasa si naturala.
Cum identificam jocul teatral in activitatea zilnica a prescolarilor? In general, pe timpul jocului liber, aproape toate activitatile desfasurate de catre copii se pot integra in aceasta categorie. Spre exemplu: hranirea unui bebelus de jucarie, pregatirea unei gustari pentru colegi, imitarea diferitelor animale, imitarea anumitor activitati desfasurate de catre adulti. Jocurile de rol pot avea mai multe forme. Chiar daca, la suprafata acestea par simple jocuri ce le fac placere celor mici, adevarul este ca acestea fac parte din procesul de invatare si dezvoltare. Astfel de initiative ar trebui incurajate permanent, iar prescolarilor sa le fie oferite multe oportunitati de a se implica. 
Exista doua tipuri de joc teatral: joc teatral structurat si nestructurat. Jocul structurat, dupa cum sugereaza si denumirea, are un set prestabilit de reguli si un anume rezultat dorit. Un parinte sau un profesor stabileste un scenariu in care copiii sa se joace, iar copiii isi aleg si atribuie roluri din ceea ce este disponibil si apoi lucreaza impreuna pentru a indeplini scopul de la inceput stabilit.
Jocul nestructurat este acela in care copiii au libertatea de a alege propriile scenarii si de multe ori isi creeaza propriile povesti pe baza a ceea ce le este disponibil. Ambele au provocarile si avantajele lor, si ambele ar trebui incluse in copilaria timpurie.
Expertii si studiile in domeniu sunt de acord ca jocul dramatic este parte integranta a unui program prescolar bine rotunjit, deoarece este sanatos in dezvoltarea holistica a prescolarului. Acesta poate avea numeroase beneficii, printre care se numara si urmatoarele.
Jocul teatral sprijina autoreglarea emotionala. Nu este un secret faptul ca, la varsta prescolara, cei mici actioneaza de cele mai multe ori impulsiv, asa ca jocul dramatic este un pas important pentru a-i invata sa-si autoregleze emotiile si actiunile. Interesant este ca atunci cand copiii isi atribuie si accepta roluri in jocul teatral, sunt motivati sa-si respecte si mentina rolul, gandindu-se la ele ca la reguli ce ar trebui respectate cu strictete. De ce le respecta si le accepta atat de usor? Pentru ca sunt propriile lor reguli. Acest lucru ii ajuta sa-si dezvolte abilitatea de a se coordona si de a planifica activitati impreuna cu ceilalti, precum si de a controla impulsurile acestora.
Jocul teatral incurajeaza dezvoltarea limbajului. Prin jocul dramatic, copiii invata si exerseaza limbajul expresiv. Acestia sunt motivati sa-si comunice dorintele colegilor lor si, prin urmare, trebuie sa invete sa vorbeasca din perspectiva rolurilor lor. Jocul teatral este adesea o oportunitate foarte confortabila pentru copiii care sunt timizi sau retrasi.
Jocul teatral dezvolta capacitatea de a rezolva conflictele. Atat jocul teatral nestructurat, cat si cel structurat ofera oportunitati de invatare pentru rezolvarea conflictelor. Inevitabil, dezacordurile vor aparea in mod natural in timpul jocului, ceea ce ofera copiilor o sansa de a ajunge la un compromis. 
Jocul teatral ofera numeroase oportunitati de invatare a matematicii, dar mai ales literaturii. Un exemplu poate fi reprezentat de un joc dramatic cu tema ,,La restaurant". Mesele vor avea numere, iar chelnerii vor trebui sa respecte ordinea comenzilor si sa interactioneze cu clientii in vederea preluarii comenzilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Jocurile teatrale in dezvoltarea holistica a prescolarilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Farmer, D. (2007). 101 drama games and activities, Didactic Publisher, Sidney
https://stayathomeeducator.com/the-benefits-of-dramatic-play-in-early-childhood-education/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!