Itemi de Evaluare

Extras din referat

ITEMI DE EAVALUARE
- Obiectivi (elevul nu elaboreaza raspunsul, ci are sarcina de a l identifica pe cel corect din doua sau mai multe variante posibile)
1. Cu alegere duala - trebuie evitate enunturile cu caracter general, irelevante, a caror structura poate genera ambiguitati sau dificultati, enunturi lungi si complexe, introducerea a doua sau mai multe idei intr un enunt (cu exceptia relatiei cauza efect). Se va urmarii ca numarul enunturilor adevarate si al celor false, lungimea lor sa nu furnizeze indici care sa faciliteze raspunsurile corecte. Cerintele vor fi de genul raspundeti prin A sau F, alegeti, precizati in dreptul fiecarui enunt daca este adevarat sau fals. Avantaje - timp redus si volum mare de cunostinte, cunostintele verificate sunt de complexitate medie si redusa (poate fi dezavantaj). Dezavantaje - tehnica inutilizabila cand nu exista un singur raspuns corect, vulnerabilitate de raspunsuri furnizate la intamplare, identificarea raspunsurilor false, incorecte nu presupune cunoasterea raspunsurilor corecte, adevarate etc.
2. De tip pereche - numarul premiselor si numarul raspunsurilor sa fie diferite, iar elevii instruiti ca fiecare raspuns poate fi folosit o data, de mai multe ori, niciodata, listele sa nu fie excesiv de lungi (4 7), iar elementele mai scurte sa fie amplasate in coloana din dreapta, lista raspunsurilor sa fie aranjata conform unui criteriu logic (alfabetic, crescator etc.). Cerintele vor fi: indicati prin sageti, stabiliti corelatii, relatii, uniti elemental din coloana A cu cele din B. Avantaje - volum mare de cunostinte timp scurt, cotare rapida, usor de construit. Dezavantaje - tehnica inutilizabila pentru abordarea unor rezultate de invatare complexe.
3. Cu alegere multipla - problemele trebuie sa fie bine definite si semnificative, se include un volum mare, se elimina materialul irelevant, alternativele vor fi gramatical consistente cu premisa pentru a nu induce raspunsurile, intre alternative va figura un raspuns corect sau cel mai bun, raspunsurile vor fi plauzibile, lungimea alternativelor nu trebuie sa furnizeze indicii pentru raspuns, raspunsurile vor fi amplasate aleator pe toate locurile disponibile din coloana alternativelor. Cerintele vor fi: gasiti varianta corecta de raspuns, incercuiti. Exista doua variante - alegeti raspunsul corect, alegeti raspunsul cel mai bun. Avantaje: flexibilitate, omogenitate, discriminari complexe, erorile comise de candidati pot furniza informatii utile pentru interpretare statistica. Dezavantaje: nu pot fi prea multe raspunsuri din care sa se aleaga, nu poate fi utilizata tehnica pentru a evalua capacitatea de organizare si exprimare a ideilor.
- Semiobiectivi (elevului i se cere sa ofere un raspuns in totalitate sau o parte componenta a unei afirmatii. Raspunsul cerut are corespondenta directa cu date factuale existente in curriculum - cuvinte, formule, algoritmi, simboluri, reprezentari grafice etc.)
4. Cu raspuns scurt - formulare clara, concisa, concreta, de preferat sa nu fie utilizate fragmente din manuale, trebuie precizat tipul de raspuns dorit (numeric, procente etc.), spatiile pentru raspuns trebuie sa fie suficent de mari si plasate in dreptul intrebarilor, trebuie sa se evite excesul de spatii albe. Cerintele vor fi: precizati cate categorii, enumerati dupa model. Exista doua variante: prin intermediul unei intrebari, prin intermediul unei formulari incomplete. Avantaje: timp scurt de aplicare, usor de construit, raspunsul produs si nu selectionat reduce probabilitatea ghicirii, solicita actualizarea integrala a rezultatelor invatarii. Dezavantaje: la cotare apar dificultati d electurare, ambiguitati ce pot apare la proiectarea neglijata a testului, complexitatea redusa a rezultatelor invatarii evaluate.
5. De completare - cerintele pot fi: completati definitia, spatiile libere.
6. Intrebari structurate - cerintele pot fi: se prezinta schema... se cere, explicti, cum se realizeaza legatura, grupati, specificati. Avantaje: libertatea de exprimare, complexitate mare, usor de construit. Dezavantaje: timp lung de aplicare, inconsistenta, reprezentativitate redusa.
- Subiectivi (sau cu raspuns deschis ce vizeaza capacitatile intelectuale - gandire divergenta, creativitate, etc.)
7. Rezolvari de probleme
8. Eseu structurat/semistructurat
9. Eseu liber/nestructurat.
In procesul evaluarii, pot fi folosite o multitudine de tehnici si instrumente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Itemi de Evaluare.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!