Interacțiunea om - calculator

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In ultimi ani a existat o legatura foarte stransa intre om si asa zisul in termeni populari calculator, care a reusist sa se faca foarte bine simtit si in randul generatiilor ma in varsta, care au reusit sa vada o rezolvare mult mai rapida si mai eficienta a problemelor care in trecut erau mai dificile.

Interactiunea om-calculator (HCI) este un concept relativ recent iar aparitia si dezvoltarea sa continua a fost determinata de dezvoltarea fara precedent a tehnologiei, prin sustinerea de catre sistemele complexe a realizarii unui numar tot mai mare de sarcini.

Era digitala si sfarsitul secolului XX au condus la schimbari substantiale in toate aspectele vietii oamenilor. Calculatoarele sunt din ce in ce mai integrate in aproape toate aspectele vietii noastre. Actualmente, asistam la o trecere a interactiunii om-calculator la ceea ce am putea numi "dincolo de desktop" si patrunderea lor in aproape orice mediu.

Dupa cum spune Dix si colab. (1994) "HCI este pe cale sa devina problema fiecaruia dintre noi". Daca acum douazeci de ani, cele mai multe calculatoare erau bazate pe desktop, astazi ele sunt portabile, pot fi tinute in mana, puse in buzunar, integrate in birouri, case, masini aproape in orice. Dezvoltarea legaturii dintre televizoare si calculatoare, cresterea extraordinara a utilizarii Internetului modifica mediul in care traim, strategiile de cautare a informatiei si de comunicare. g6t6tu

Astfel a aparut recent (1994) in cadrul HCI o disciplina noua denumita CSCW (computer supported cooperative work) ce se ocupa cu investigarea aspectelor legate de proiectarea sistemelor complexe destinate a sustine munca in colaborare.

Importanta domeniului om-calculator este acum recunoscuta pe plan international, numarul cercetarilor, publicatiilor si conferintelor in acest domeniu fiind in crestere. De asememea, firme de prestigiu in proiectarea sistemelor complexe ca Philips, Nokia, Motorola, Microsoft, IBM au infiintat laboratoare

Bibliografie:

http://www.acad.ro/pro_pri/doc/st_f03.doc

- Costin Pribeanu (Ed.) Introducere in interactiunea om-calculator. Editura Matrix Rom, Bucuresti, 2003

- Gheorghe Iosif si Ana-Maria Marhan (Ed.) Ergonomie cognitiva si interactiune om-calculator

http://www.ergonomie.ro/

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Interactiunea Om - Calculator.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 080 cuvinte
Nr caractere:
6 595 caractere
Marime:
12.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
computer, societate, influente
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!