Inteligența emoțională

Extras din referat Cum descarc?

DEZVOLTAREA INTELIGENTEI EMOTIONALE
"Suntem judecati dupa noi standarde, nu doar cat suntem de inteligenti, ce abilitati si experienta avem, dar si cat de bine ne descurcam cu noi insine si cu ceilalti." -  Daniel Goleman
Emotiile sunt trairi subiective, care rezulta din acordul sau discrepanta dintre expectantele unei persoane si realitate. Ele constituie o componenta fenomenologica a personalitatii, care este asociata cu manifestari comportamentale, cognitii si reactii fiziologice. Procesele cognitive, cum ar fi perceptia, gandirea, memoria sunt implicate in mod direct in declansarea si intretinerea emotiilor, iar procesele de evaluare si atribuire ale gandirii influenteaza starile emotionale.
Salovey si Mayer (1990) au definit inteligenta emotionala ca fiind "abilitatile in baza carora un individ poate discrimina si monitoriza emotiile proprii si ale celorlalti, precum si capacitatea acestuia de a utiliza informatiile detinute pentru a-si ghida propria gandire si actiune". O definitie ceva mai recenta este cea oferita de catre Goleman (1995) conform caruia "inteligenta emotionala desemneaza o capacitate de control si autocontrol al stresului si emotiilor negative; o meta-abilitate, care determina si influenteaza modul si eficienta cu care ne putem folosi celelalte capacitati si abilitati pe care le posedam inclusiv inteligenta educationala". 
Asadar conceptul de inteligenta emotionala desemneaza un set de abilitati emotionale individuale prin care un individ poate relationa atat cu competentele sale cognitive cat si obiectivele sale sociale, obiective care tin de o serie de abilitati precum: empatia, complianta la reguli, mentinerea unor relatii interpersonale satisfacatoare, comportamente prosociale etc.
J. P. Mayer si P. Salovey (apud. Miclea, 2006) analizeaza conceptul inteligentei emotionale din perspectiva a cinci sfere sau domenii:
1. Constientizarea de sine (a cunoaste propriile emotii) - observarea si recunoasterea emotiilor cand acestea apar. Acest lucru constituie o principala intrare in procesul de instinct psihologic. 
2. Autocontrolul sau Stapanirea (dirijarea emotiilor) - manuirea sentimentelor in mod adecvat, realizand ce se afla in spatele lor, identificarea unor solutii optine pentru a face fata unor situatii de distres (teama, anxietate, furie si tristete). 
3. Motivare personala (exploatarea productiva a emotiilor), utilizarea lor - capacitatea de a jongla cu emotiile, de a le schimba in serviciul scopului, abilitate de a avea un control mai puternic al emotiilor, capacitatea de a reprima impulsurile si de a amana gratificatiile. Acest lucru este un esential ingredient pentru orice fel de realizare. 
4. Empatie (citirea emotiilor) - capacitatea de a manifesta senzitivitate fata de sentimentele altora si grija, persoana fiind in stare sa aprecieze diferentele dintre simtamintele oamenilor. 
5. Dirijarea relatiilor interpersonale - vizeaza competenta sociala, indemanarea sociala, capacitatea de a intelege, analiza si manui emotiile altora.
Cum se defineste un copil inteligent din punct de vedere emotional?
Daca recunoastem urmatoarele abilitati la un copil, atunci putem spune ca are un coeficient ridicat al inteligentei emotionale:
Sunt un copil inteligent emotional daca:
-  Sunt constient de emotiile mele si vorbesc liber despre ele.
-  Recunosc emotiile celor din jurul meu .
-  Sunt sociabil si ma inteleg cu cei din jur, le respect opiniile si diferentele.
-  Nu imi este teama sa pun intrebari.
-  Am dezvoltat bine sistemul motivational.
-  Sunt sigur pe mine in majoritatea situatiilor , iar daca simt ca nu ma descurc cer ajutorul. 
-  Ma adaptez rapid la situatii sau personae noi.
-  Am abilitatea de a-mi controla impulsurile.
Cum pot incuraja parintii dezvoltarea socio-emotionala a copilului?
Vestea buna este ca spre deosebire de coeficientul de inteligenta, care este relativ stabil de-a lungul vietii, cel emotional nu este innascut, ci consta intr-o suma de abilitati care se pot dezvolta permanent, prin invatare, pe parcursul vietii. Inteligenta emotionala se poate invata asa cum inveti sa scrii, sa citesti, sa mergi pe bicicleta sau sa inoti.
Primii ani din viata copilului sunt optimi pentru invatarea abilitatilor emotionale. Atunci copilul invata vocabularul emotiilor, asocierea dintre emotii si contextele de viata, exprimarea faciala a emotiilor sau modalitati de reactie la emotiile celor din jur.
Parintii sunt primii care contribuie la dezvoltarea abilitatilor emotionale ale copiilor, prin exprimarea propriilor emotii in familie, prin reactiile si raspunsul comportamental la emotiile copilului si prin crearea de contexte in care se vorbeste despre emotii.
Asadar printii dar si cadrul didactic trebuie sa se implice pentru a ajuta copilul sa devina un adult fericit. 
Jocurile si jucariile reprezinta cel mai simplu si mai eficient mijloc de a-l ajuta pe copil sa-si insuseasca principalele aptitudini sociale si emotionale. In plus sunt si pe intelesul copilului, lucru care face ca eforturile de a-l face sa priceapa anumite lucruri se diminueaza considerabil. Printre cele mai recomandate astfel de activitati pentru dezvoltarea emotionala a copilului se numara jocurile de rol, jucariile de plus, jocurile de societate etc.
Adultul are ocazia sa il invete pe copil cum sa se joace frumos cu alti copii si sa ii creeze oportunitati pentru a fi generos si a imparti jucariile cu ceilalti sau de a face schimb intre ele. Nu va fi usor si va trebui ceva rabdare si timp, dar pana la urma micutul va invata sa socializeze. 
Chiar daca e mic, nu inseamna ca trebuie sa petreaca timp si sa interactioneze doar cu copii de varsta lui. Este recomandat sa incurajam copiii prin comunicarea si interactiunile cu alte persoane, inclusiv adultii. Are multe de invatat din aceste "ciocniri" sociale si sunt eficiente pentru o dezvoltare emotionala echilibrata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inteligenta emotionala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Anne Bacus - Jocuri pentru copii de la o zi la sase ani, Editura Teora, 2008;
2. Daniel Goleman - Inteligenta emotionala, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2001;
3. M. Elias, S. Tobias, B. Friedlander - Inteligenta emotionala in educatia copiilor, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2002.
4. Suport de curs -Strategii de dezvoltare personala in invatamant primar si prescolar"; 
5. Ann Vernon, "Dezvoltarea inteligentei emotionale", ed. ASCR, Cluj Napoca, 2006
6. Silvia Breben, "Jocuri pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la varsta prescolara si scolara mica", Ed. Reprograph, Craiova, 2010
7. www.didactic.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!