Cum poate fi definita starea de bine? Desi studiile privind starea de bine sunt destul de numeroase, semnificatia acestei sintagme este usor diferita in functie de anumite variabile. Ea a fost studiata intr-o gama larga de discipline, grupe de varsta, culturi, comunitati si tari, rezultand o mare varietate de definitii, care face dificila compararea concluziilor. Astfel, starea de bine a fost definita prin caracteristicile individuale ale unei stari pozitive (fericire), de asemenea, a fost definita pe un continuum de la pozitiv la negativ, cum ar fi de exemplu modul in care o persoana si-ar autoaprecia stima de sine, sau in termenii contextului unei persoane (nivel de trai), lipsa starii de bine (depresie) sau in cadrul unui colectiv (interrelationarea) . Starea de bine a fiintelor umane are calitatea de a fi flexibila, fiind modelata conform structurii unice a fiecarei persoane si de semenea calitatea de a se transforma conform factorilor care o influenteaza: varsta, sex, contexte sociale si demografice, educatie, familie, intamplari, nevoi, dorinte, grad de dezvoltare personala, etc. Starea de bine este un indicator al calitatii vietii si in functie de durata si intensitatea starii de bine putem sa caracterizam modul in care existenta noastra ca fiinte umane este de o calitate mai buna sau mai putin buna . De ce depinde starea de bine? - 50% este ereditate, tine de mostenirea genetica; - 10% este determinata de conditiile de viata, de factorii externi, de evenimentele anterioare; - 40% tine de actiunile individuale. Care este importanta starii de bine a scolarului de varsta mica? In 2013 UNICEF a publicat un raport in care a inclus o analiza a celor mai recente date privind starea de bine a copilului in 29 de tari cu cele mai avansate economii (intre care a fost inclusa si Romania). Au fost luate in considerare cinci dimensiuni ale vietii copiilor: bunastarea materiala, sanatatea si siguranta, educatia, comportamentele cu risc, conditiile de locuit si de mediu . ,,Va exista intotdeauna ceva mult mai urgent decat protejarea starii de bine a copiilor. Dar niciodata nu va exista ceva mai important."
http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2014/12/Sinteza-stare-de-bine-in-scoala-2019.pdf (accesat pe 08.05.2020, la 22 :02) http://www.psihoterapiesipsihologie.ro/psihologie-clinica-psihoterapie/psihoterapia-integrativa/starea-de-bine (accesat pe 08.05.2020, la 23:13) UNICEF Office of Research (2013). 'Child Well-being in Rich Countries: A comparative overview', Innocenti Report Card 11, UNICEF Office of Research, Florence, https://www.unicef-irc.org/publications/pdf/rc11_eng.pdf. (accesat pe 08.05.2020, la 22:34) Johnson, R. and R. Schoeni (2007). 'The Influence of Early-Life Events on Human Capital, Health Status, and Labor Market Outcomes over the Life Course', Working Paper Series. Berkeley, CA: Institute for Research on Labor and Employment, UC Berkeley. Duncan, G., K. Telle, K. Ziol-Guest and A. Kalil (2009). 'Long-run Impacts of Early Childhood Poverty:Comparative evidence from Norwegian registry data and the U.S', PSID, paper prepared for the conference 'The Long-run Impact of Early Life Events'. Michigan: National Poverty Center, University of Michigan, March 12-13 2009
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).