Traind intr-o societate aflata in continua schimbare elevul va trebui ca universului informational intalnit sa-i dea sens in mod critic , creativ si productiv.Actiunea educationala instructiv -formativa vizeaza producerea unor schimbari de natura cognitiva , afectiv - motivationala , atitudinala si comportamentala la nivelul personalitatii elevului , a celui supus mereu instruirii.Elevul trebuie sa-si dezvolte capacitatea de a cere informatii si de a decide importanta acestora. Pentru a manevra bine informatiile , elevul va trebui sa aplice un set de deprinderi de gandire care sa-i ofere posibilitatea de a sorta informatia cu eficienta.Pentru aceasta va trebui sa parcurga un proces sistematic de analiza si reflectie critica.Profesorul trebuie sa-i ofere in egala masura un cadru de invatare si gandire.Acest cadru oferit trebuie sa-i dea elevului posibilitatea sa-si dea seama unde se afla din punct de vedere al gandirii putand astfel sa-si urmareasca si sa-si monitorizeze propriile procese de gandire in momentul in care invata independent.Rolul profesorului este de neinlocuit caci este organizatorul conditiilor de invatare. Traind intr-un secol al tehnologiilor moderne cand elevul este tot mai atras de computer si de net. , lectura tinde sa o ia pe un fagas supus uitarii.Fara lectura si exercitii de comunicare , exprimarea tanarului din noua generatie va lasa de dorit.De aceea , profesorul trebuie sa-l atraga , sa utilizeze metode moderne care contribuie la dezvoltarea gandirii critice.Prin utilizarea acestor metode , elevul este atras iar profesorul ii da posibilitatea sa constientizeze propria lui gandire si sa isi foloseasca limbajul propriu.La dezvoltarea gandirii critice a elevului contribuie e serie de metode si tehnici. TEHNICA CIORCHINELUI este o tehnica de predare
*Craciun , Corneliu , Metodica predarii limbii si literaturii romane in gimnaziu si liceu , Ed.Emia , Deva , 2004; *Cerghit , Ioan , Perfectionarea lectiei in scoala moderna ,E.D.P. , Bucuresti , 1983; *Pamfil , Alina , Limba si literatura romana .Structuri didactice deschise , Ed. Paralela 45 , Pitesti , 2004; *Stanciu , Mihai , Didactica moderna , Ed. Universitatii , Suceava , 2003.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).