Formarea respectului de sine la copii

Extras din referat Cum descarc?

Nu numai adultul ci si copilul este obligat sa faca fata unor probleme in viata de zi cu zi. Parintii sunt primii adulti care trebuie sa ofere un model copiilor. Copilul observa comportamentul adultilor si il iminta. Comportamentul adultului se va reflecta in comportamentele sociale ale copiilor, in modul in care acestia rezolva problemele sociale si isi gestioneaza propriile emotii. 
Nancy L. Von Pelt in lucrarea ,,Secretele parintelui deplin" arata cat de importanta este educatia in primii cinci ani din viata si insista asupra faptului ca respectul de sine este factorul care determina succesul sau esecul in viata.
Astazi cunoasterea medicala si psihiatrica este mai dezvoltata ca niciodata si totusi oamenii au atatea tulburari emotionale si psiho-somatice. In trecut, depresia rareori atingea copiii. Azi sunt multi copii deprimati si fara bucuria de a trai, dezvolta obsesii, sindroame de panica, fobii, timiditate, agresivitate si alte tulburari anxioase.
Augusto Cury in cartea sa "Parinti straluciti. Profesori fascinanti. Cum sa formam tineri fericiti si inteligenti" prezinta mai multe moduri in care putem sa ne educa copiii:
- Parintii trebuie sa se preocupe sa le daruiesca copiilor lor exemple si povestiri din viata lor. Aceasta deprindere contribuie la dezvoltarea respectului de sine, capacitatii de a prelucra pierderi si frustrari, de a filtra stimuli care produc stres, de a dialoga si de a asculta.
- Parintii trebuie sa-i invete copiii sa-si potejeze emotia. Tot ceea ce atinge frontal emotia, atinge memoria si le va forma personalitatea.
- Parintii trebuie sa-si invete copiii cum sa gandesca. Aceasta deprindere a parintilor contribuie la dezvoltarea: constiintei analitice, a deprinderii de a gandi inainte de a reactiona, fidelitatii, cinstei, capacitatii de a pune intrebari si a responsabilitatii sociale.
- Parintii trebuie sa contribuie la dezvoltarea intelepciunii, sensibilitatii afectivitatii, seninatatii, dragostei de viata. Profesorii trebuie sa stimuleze inteligenta copiilor, sa-i invete sa-si infrunte provocarile si nu doar sa aiba o cultura informativa. Astfel copiii sunt stimulati sa-si administreze gandurile si sa aiba dragoste de viata.
Aproape fiecare persoana sufera de simtamantul inutilitatii, important este cum gestioneaza aceste sentimente. Orice cuvant, actiune sau metoda de educare a copilului, cladeste sau distruge imaginea de sine a copilului. 
Exista cinci componente diferite care contribuie la formarea simtamintelor pe care le avem cu privire la propria persoana (Kuzma K., 2011, p. 113): 
1. Imaginea de sine: ce simte o persoana in legatura cu infatisarea sa si cu aspectele materiale ale acestei vieti.
2. Aprecierea de sine: ce simte o persoana cu privire la sine, atunci cand se compara cu ceilalti. Aceasta componenta este adesea determinata de cat de simpatizat este copilul in colectivitate. 
3. Increderea in sine: ce simte o persoana in urma interactiunii cu mediul in care traieste, in urma folosirii propriilor talente si capacitati.
4. Respectul de sine: ce simte o persoana cu privire la capacitatea de a se ridica la inaltimea propriului sistem de valori.
5. Valoarea de sine: ce simte o persoana cu privire la adevarata ei valoare, pe baza creatiei si a rascumpararii lui Dumnezeu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Respectului de Sine la Copii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!