Elemente de Psihologie Organizationala si a Conducerii

Extras din referat Cum descarc?

Cultura organizationala a scolii se refera la valorile, atitudinile, normele, credintele, traditiile si obiceiurile care s-au format de-a lungul timpului intr-o anumita unitate scolara si s-au transmis din generatie in generatie celor care fac sa functioneze unitatea scolara respectiva. O cultura organizationala sanatoasa coreleaza pozitiv cu motivatia superioara de invatare a elevilor si cu satisfactia profesionala a cadrelor didactice.
Trasaturile culturii organizationale specifice scolii pot fi grupate in urmatoarele categorii:
1. Simboluri si sloganuri
2. Ritualuri si ceremonii
3. Modele comportamentale
4. Obiceiuri si traditii
1. Simboluri si sloganuri
Uniformizarea impusa de regimul trecut a impiedicat crearea unor simboluri si sloganuri care sa reprezinte scolile. In prezent, in scoala noastra s-a luat initiativa consultarii colectivului de elevi si cel al cadrelor didactice pentru gasirea unor simboluri reprezentative. Desi scoala nu are inca anumite simboluri reprezentative, in cadrul ei s-au realizat diplome personalizate pentru elevii premiati si au fost concepute pliante de prezentare a scolii si a activitatilor desfasurate.
2. Ritualuri si ceremonii
Ritualurile de trecere sunt cele care marcheaza asimilarea unor noi roluri sociale. Din aceasta categorie putem da ca exemplu primirea noilor cadre didactice. In mod oficial, ei sunt prezentati in cadrul consiliului profesoral, organizat la inceputul anului scolar. In microgrupuri, la nivelul fiecarei catedre, ei sunt "preluati" de seful de catedra. Integrarea celor nou veniti se face relativ repede, in functie si de disponibilitate acestora de a comunica. Exista si persoane care, datorita caracterului lor introvertit, nu s-au integrat desi lucreaza in aceasta scoala de multi ani.
Ritualurile de intarire cuprind acele actiuni care au drept consecinta intarirea 
statutului persoanei, crearea si dezvoltarea sentimentului de apreciere din partea colectivului. In scoala noastra, din aceasta categorie de actiuni putem mentiona:
- discutarea in consiliul profesoral a cererilor de salariu de merit si de gradatii. 
- evidentierea nominala a acelor cadre care au promovat examene de grad, au participat la cursuri de perfectionare, au obtinut rezultate bune si foarte bune cu elevii la olimpiadele scolare. 
Ritualurile


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente de Psihologie Organizationala si a Conducerii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!