Educație Timpurie

Extras din referat Cum descarc?

1. Explicarea conceptelor de baza ale educatiei timpurii
Educatia timpurie a aparut ca urmare a cercetarilor din domeniul educatiei pe segmentul de varsta prescolara si anteprescolara de unde s-au dedus efectele pe care le-a produs in integrarea sociala si in reducerea comportamentelor deviante si in reducerea esecului scolar. Efectele pozitive produse pe aceste trei mari laturi si in plus sporirea imaginii de sine pozitive, descoperirea identitatii si a autonomiei au dus la elaborarea unor strategii nationale privind educatia timpurie si a unor programe de educatie timpurie.
Prin aceste strategii si programe se pune in valoare o educatie organizata si centrata pe copil caruia i se ofera sprijin psihopedagogic pentru a deveni ceea ce isi va dori.
Astfel se poate studia fenomenul educational sub toate aspectele pe care le exercita factorii educatiei asupra copilului in toate planurile: cognitiv, afectiv - motivational sau comportamental. Se urmaresta optimizarea educatiei la varste mici prin analiza tuturor factorilor implicati. Copilaria timpurie fiind o perioada de provocari atat pentru parinti cat si pentru cei mici acestia trebuie sa invete sa se cunoasca, sa convietuiasca armonios, sa evolueze si sa depaseasca cu succes aceasta perioada a copiilor. Din aceasta cauza educatia a mai coborat un segment pentru a veni in ajutorul acestor transformari in bine.
Dezvoltarea personala la aceasta varsta presupune dobandirea si dezvoltarea abilitatilor de comunicare si insertie sociala, dezvoltarea capacitatilor de explorare, cunoastere si asimilare, cunoastere de sine si a celorlalti, formarea imaginii de sine si a stimei de sine, descoperirea si intelegerea propriilor trairi emotionale si ale celorlalti, dezvoltarea capacitatilor empatice si dezvoltarea capacitatilor creative. Pe de alta parte parintii trebuie sa-si imbunatateasca cunostintele despre particularitatile de varsta ale copiilor, dobandirea abilitatilor de interactiune eficienta cu copilul - favorabile dezvoltarii armonioase a acestuia. Toate acestea nu puteau fi lasate sa se intample oricum si in orice conditii si de aceea a aparut aceasta preocupare si rezolvare mai mult sau mai putin a problemelor legate de educatia timpurie.
In concluzie educatia timpurie se refera la toate aspectele legate de perioada de la nastere pana la varsta de 6-7 ani in care copilul are o dezvoltare rapida. Educatia timpurie cuprinde ingrijirea, cresterea si dezvoltarea copilului prin care urmarim sa producem invatare pentru copil care se va finaliza cu diferite achizitii. Aceasta educatie isi doreste sa puna pe pozitie centrala toate influentele de care are nevoie un copil pentru a fi capabil de acel salt calitativ si cantitativ la un nivel complex de dezvoltare. Prin educatie timpurie trebuie sa intelegem un domeniu integrat cu tot ceea ce priveste binele copilului: nutritie si sanatate, dezvoltare familiala si comunitara, dezvoltarea femeii, psihologia dezvoltarii, sociologia, antropologia si altele care concura la ingrijirea, cresterea si dezvoltarea copilului de la conceptie pana la varsta de 7 - 8 ani. 
2. Analiza modului in care se integreaza invatamantul prescolar in educatia timpurie
Educatia prescolara este unul din elementele esentiale ale educatiei individului uman. In procesul educatiei presolare, un rol esential ii revine sistemului prescolar, care reprezinta o etapa incipienta pentru incadrarea copiilor in sistemul educational.
Inca din anul 1990 a aparut o preocupare in care politicile educationale au fost orientate in aceeasi directie cu politicile educationale europene prin democratizarea sistemului educational, prin imbunatatirea calitatii si eficientei procesului de invatamant, evidentierea functiei sociale, formarea si dezvoltarea personalitatii indivizilor cu scopul integrarii sociale optime, dezvoltarea, ocrotirea si pastrarea valorilor culturale romanesti, promovarea identitatii si spiritualitatii culturii romanesti in cadrul culturii universale. Sistemul educational din Romania a avut in vedere principiile care guverneaza sistemul educational european, dar s-a fundamentat pe valorile, nevoile si normele societatii romanesti, si pe trasaturile si caracteristicile specifice societatii noastre.
Prescolaritatea este perioada formarii initiale a personalitatii fiind caracterizata printr-un proces intens de maturizare psihica. Educatia timpurie tine cont de aceasta premisa si de influentele care isi pun amprenta pe dezvoltarea copilului. Copilul in perioada de la nastere si pana la varsta de 5-6 ani isi dezvolta starile afective in functie si de ceea ce a trait in perioada intrauterina. Ajungand in perioada de 5-6 ani in care stimularea este la nivel maxim, ca si nevoia de explicatii in profunzime a lucrurilor. In aceasta perioada daca nu stimulam vom pierde in jur de 80% din conexiunile care s-ar fi putut face. Astfel intelegem nevoia acerba de a educa intr-un cadru institutionalizat asistat de persoane bine pregatite pentru a oferi copilului informatii, stimulare, protectie, timp, mediu sanatos si sigur, alaturi de alti copii de varsta lui pentru a avea bune interactiuni suportive si afective. Altfel spus invatamantul prescolar se situeaza in finalul educatiei timpurii. 
Perioada de prescolaritate aduce schimbari importante atat in planul dezvoltarii somatice, a celei psihice, cat si in planul vietii relationale. Apar diferente intre solicitarile mediului familial si cele din partea invatamantului prescolar. Diferente care presupun noi conduite de adaptare, dar si adancirea contradictiilor dintre solicitarile externe si posibilitatile interne ale copilului de a le satisface. Prin joc,ca activitate dominanta, invatamantul prescolar conduce copilul spre adancirea proceselor de cunoastere si la schimbarea atitudinii fata de mediul inconjurator. Daca anteprescolaritatea a fost perioada expansiunii subiective, prescolaritatea este varsta descoperirii realitatii, a realitatii fizice, umane si, mai ales, a autodescoperirii. In plan uman se petrece o recunoastere a individualitatii proprii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatie Timpurie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. L. Ciolan, Educatie timpurie, Credis, 2013
2. MECT, Curriculum pentru educatia timpurie a copiilor de la 3 - 6/7 ani, 2008, Bucuresti
3. Glava, Potol, Tataru, Educatie Timpurie, Ghid metodic pentru aplicarea curriculumlui prescolar, Ed. Paralela 45, 2009, Pitesti
4. C. Ulrich, Postmodernism si educatie, Edp. RA, 2007, Bucuresti
5. G. Chapman, R. Champbell, Celecinci limbaje de iubire ale copilului, 2009
6. C.M. Popa, O scoala orientata spre elev. Elevul partener activ in procesul propriei invatari, Ed. Aramis, 2009, Bucuresti
7. E. Kieram, Predarea ABC-ului invatarii, Ed. CD Press, 2007, Bucuresti


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!