Educație și provocările lumii contemporane

Extras din referat Cum descarc?

Educatia este unul dintre fenomenele care a aparut o data cu societatea umana, suferind pe parcursul evolutiei sale, modificari esentiale. De la actiunea empirica de pregatire a tinerei generatii pentru viata sociala, educatia a parcurs un drum lung devenind o adevarata stiinta cu statut propriu. Epoca actuala a informatizarii,a calatoriilor interplanetare, a interdependentelor culturale, economice sau de alta natura, pune probleme cu care omenirea nu s-a confruntat niciodata in istoria sa. 
Prin structura, obiective si continut, educatia trebuia sa raspunda necontenit unor exigente ale evolutiei realitatii nationale si internationale. Problematica lumii contemporane, caracterizata prin universalitate, complexitate,globalitate si caracter prioritar demonstreaza tot mai pregnant ca solutiile cele mai eficiente nu pot fi gasite prin demersuri si angajari secventiale, ci e nevoie de o viziune holistica in studierea si decantarea celor mai eficiente mijloace de rezolvare a marilor probleme cu care se confrunta omenirea (degradarea mediului, explozia demografica, proliferarea conflictelor dintre natiuni, terorismul international, rasismul, cresterea numarului saracilor, a analfabetilor si a somerilor, etc.). Marea majoritate a componentelor P.L.C are caracter de gravitate si, de aceea, prioritar impunandu-se specialistilor, ca si forurilor internationale si nationale cu o forta deosebita.
Printre raspunsurile propuse pe plan international problemelor emergente, globale,interdisciplinare, grave si de anvergura care plaseaza integrate in realitatea numita P.L.C, unul dintre cele mai originale si eficiente il constituie noile tipuri de continuturi sau noile educatii ce trebuie introduse in planurile de studii scolare si/sau universitare. Scoala contemporana nu mai poate ocoli aceasta problematica interdisciplinara care este a tuturor profesiunilor si a tuturor cetatenilor capabili sa-si indeplineasca rolurile sociale, etice, si politice care le revin. Unele tari au acordat atentie mai mare unora dintre educatii (educatie demografica sau educatie sanitara moderna, necesare mai ales pentru tarile lumii a treia), altele au introdus module sau discipline de sinteza, cursuri de futorologie, cum sunt: ,,Lumea de azi si lumea de maine" ,,Comunitatea europeana" etc. In planul de invatamant al departamentelor pentru pregatirea personalului din Romania, figureaza si un curs de educatie interculturala. Oricum deschiderea fata de P.L.C este in crestere, iar strategiile internationale, vizitele reciproce ale elevilor sau studentilor, schimburile de experienta intre tari, scolile asociate la UNESCO vin sa completeze ceea ce se realizeaza prin lectii.
Daca la inceputul secolului nostru ,,Educatia noua" sau ,,Scoala activa" anuntau vointa de inovare a invatamantului scolar, si indeosebi a metodelor si a relatiilor profesori-elevi, ,,noile educatii" sunt purtatoare de noi obiective si mesaje, constituindu-se in raspunsuri date unor sfidari. Noutatea provocarilor sau a problemelor conduce la noutatea raspunsurilor, dupa cum caracterul global al P.L.C ( problematica lumii contemporane) determina caracterul inter sau transdisciplinar al acelor noi continuturi. Analiza problematicii contemporane si identificarea marilor teme de meditatie au condus la constituirea - in plan educational - a unor raspunsuri specifice, prin potentarea ,,noilor educatii" sau a unor tipuri de continuturi:
- Educatia relativa la mediu sau ,,educatia ecologica" este, probabil, cel mai bine structurata,fiind inclusa deja in planurile de invatamant din diferite tari.
- ,,Educatia pentru schimbare , participare si democratie" isi propune responsabilizarea individului, pregatirea pentru afirmare si adaptare, pentru a deveni un bun cetatean, constient de drepturile si responsabilitatile sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatie si Provocarile Lumii Contemporane.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!