Educatia pentru Viata de Adult

Extras din referat Cum descarc?

Educatia pentru viata de adult se refera in special la managementul emotiilor si a stresului,la managementul timpului liber si nu in ultimul rand la educatia sexuala si contraceptiva.
In primul rand pentru ca un adult sa aiba o viata adecvata si in conformitate cu normele si cerintele societatii acesta trebuie sa stie cum sa isi gestioneze emotiile si stresul,acest lucru avand o importanta deosebita in pregatirea integrarii sociale si culturale a tinerilor.
Managementul emotiilor si a stresului
Evenimentele din afara noastra - cand in viata de zi cu zi intervin evenimente negative, cum ar fi situatiile de amenintare, pierdere sau frustrare, avem tendinta sa consideram ca emotiile sunt produse de acestea. Gandurile/asteptarile noastre - emotiile pe care le traim depind in mare masura de felul in care evenimentele externe interactioneaza cu asteptarile noastre fata de noi insine, fata de ceilalti si fata de viata in general.
Emotiile pozitive in desfasurarea activitatilor adultului
- Acceptarea neconditionata a propriei persoane - credinta ca daca ai gresit sau ai avut un esec acesta este condamnabil, insa persoana ta ramane la fel de valoroasa (ex. ,,E neplacut ca am suferit o astfel de pierdere, dar pot merge mai departe."). 
Emotii: tristete, regret, parere de rau
- Evaluarea moderata a caracterului negativ al unui eveniment - credinta ca daca s-ar putea intampla ceva rau, exista cu siguranta si alte lucruri mai rele in viata care se pot intampla, iar acestea pot fi depasite (ex. ,,As prefera sa nu se intample asa ceva, dar nu e cel mai rau lucru posibil."). Emotii: ingrijorare, preocupare
- Toleranta la frustrare - credinta ca momentele dificile din viata pot fi suportate si depasite (ex. ,,Ma nemultumesc greutatile din prezent, dar pot sa accept ca in viata nu ti se intampla doar lucruri placute."). Emotii: nemultumire
- Toleranta fata de ceilalti - credinta ca daca ceilalti nu se comporta corect, respectuos sau cum ar trebui, acestia raman valorosi ca fiinte, in ciuda comportamentelor lor condamnabile (ex. ,,Ma deranjeaza ca el s-a comportat atat de incorect fata de mine, dar stiu ca asta nu schimba calitatile lui."). Emotii: nemultumire
- Preferinta de succes si performanta - credinta ca oamenii pot face greseli fara ca acestea sa constituie catastrofe, desi nu e placut si merita facut tot efortul pentru a le evita (ex. ,,Imi pare rau ca n-am putut face mai mult. Data viitoare ma voi stradui mai mult."). 
Un rol esential in managementul emotiilor il joaca optimismul, abilitatea de a vedea permanent jumatatea plina a paharului. Cu alte cuvinte, stiind cum sa reactionezi pozitiv in momente mai putin faste, depasind obstacolele si adaptand starea care te avantajeaza cel mai mult in acel moment reprezinta un management al emotiilor optim. Si pentru ca succesul sa fie deplin, este necesara o doza generoasa de perseverenta.
Modalitati de control al emotiilor:
- Largirea perspectivei - cand ne aflam in mijlocul unui eveniment suntem tentati sa ii supraestimam importanta in cadrul vietii noastre, astfel ca daca lucrurile merg prost vom concluziona ca este cel mai rau lucru care ni se putea intampla. Desi nu este exclus sa fie cel mai rau lucru care ni s-a intamplat pana in acel moment, este util sa ne amintim ca tot astfel am crezut si despre penultimul eveniment de acest gen. Este asadar foarte probabil ca ,,raul" de acum sa nu fie chiar cel mai mare rau posibil
- Discutia cu sine -spre exemplu, o credinta de felul ,,Ceilalti trebuie sa ma respecte intotdeauna" este inutila pentru ca duce doar la enervare fara a-l convinge pe celalalt sa ma respecte, nerealista pentru ca este imposibil sa fiu respectat chiar de toata lumea in absolut toate situatiile si ilogica, deoarece chiar daca mie mi-ar conveni ca lucrurile sa decurga astfel, lumea in care traiesc nu e facuta doar pentru a-mi satisface mie dorintele
- Tehnica listei -este folositor sa inregistram cele mai importante succese si esecuri ale noastre in coloanele unei liste, care ne va permite sa vedem realitatea: avem si succese si esecuri, iar noi ca persoana nu ne putem identifica nici cu unele, nici cu celelalte.
Adultul poate sa isi controleze reactiile la stres invatand sa ii cunoasca simptomele, cauzele si cateva modalitati de management al stresului.
Ce este stresul? 
Cea mai potrivita definitie ar suna cam asa: Stres-ul este un fenomen psihosocial complex ce decurge din confruntarea persoanei cu cerinte, sarcini, situatii care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase, sau cu miza mare pentru persoana in cauza.
Stresul este declansat atat de problemele externe cu care ne confruntam, cat si de modul in care facem fata (sau nu reusim sa facem fata) acestor probleme. Astfel, majoritatea oamenilor se confrunta cu o mare diversitate de factori de stres in cursul intregii lor existente, iar despre unii s-ar putea spune ca sunt stimulati si dau maximum de randament doar cand se afla "sub tensiune", mai ales la serviciu. Dar, din momentul in care incetam sa facem fata in mod adecvat tensiunii, simptomele de stres vor incepe sa-si faca aparitia.
Simptomele imediate de stres se pot manifesta sub forma de: indigestie, ameteli, dureri de cap, dureri de spate, pierderea poftei de mancare, insomnii si iritabilitate sporita. In timp, printre simptome se pot numara: boli ale sistemului cardiovascular, ulcer gastric, depresii nervoase si alte imbolnaviri grave.
Daca un eveniment este perceput ca fiind stresant, pot aparea reactii de natura cognitiva, emotionala si comportamentala: deficit de atentie, scaderea capacitatii de concentrare, diminuarea creativitatii, dificultati in luarea deciziilor, ganduri negative despre sine, lume si viitor, pesimism, scaderea interesului fata de lucruri care altadata reprezentau hobby-uri, anxietate, depresie, izolarea de prieteni, fumatul excesiv, consum de alcool.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatia pentru Viata de Adult.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!