Educatia Morala

Extras din referat Cum descarc?

Cuvantul educatie este de origine latina, deriva din substantivul ,,educatio" care inseamna crestere, hranire, cultivare. Educatia are sarcina de a pregati omul ca element activ al vietii sociale.
Platon definea educatia ca fiind ,,arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele." Aristotel, in lucrarea sa ,,Politica", considera ca ,,educatia trebuie sa fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare"
Educatia este un tip particular de actiune umana, o interventie sau directionare, o categorie fundamentala a pedagogiei.
Prin morala se intelege, in mod curent, un ansamblu de norme, reguli si precepte, deprinderi si obiceiuri, mentalitati, sentimente si trairi, valori, idealuri si scopuri care calauzesc omul in viata personala si sociala. Educatia morala urmareste sa formeze si sa dezvolte calitati si insusiri pentru ca, pe baza lor, individul sa se poata integra in grupul social si sa poata duca o viata sociala normala. In general, prin educatie morala se urmareste formarea individului pentru a face bine si a-l promova, realizarea echilibrului sau interior, generat si consolidat de respectarea cotidiana a normelor si principiilor morale.
Etica este stiinta despre morala, este stiinta vietii morale.
Ca forma a constiintei sociale, morala cuprinde urmatoarele trei elemente:
1) Valori morale - reprezentand comportari, actiuni, fapte carora li se ofera, pe plan social, o apreciere pozitiva, in sensul ca ele coincid cu conceptiile provenite din societatea respectiva;
2) Norme, precepte si reguli morale(coduri morale);
3) Afectivitate morala sau sensibilitate morala.
Educatia este o activitate necesara si permanenta nu numai pentru realizarea de sine a individului, ci si pentru progresul societatii. Ca si celelalte discipline de invatamant, educatia morala a inregistrat imbogatiri conceptuale in spatiu si in timp.
In perioada trecerii de la totalitarism la democratie simpla, proces cu profunde repercursiuni si asupra scolii, invatatorilor le ramane responsabilitatea construirii modelului de formare a omului care va actiona in societatea democratica pentru progresul ei si prosperitatea tuturor cetatenilor.
Potrivit teoriei functionaliste, majoritatea societatilor au cinci categorii de institutii importante:
1) Economia se ocupa de sistemul de producere, repartitie si achizitionare de bunuri si servicii necesare pentru supravietuirea oamenilor;
2) Familia este institutia sociala careia ii revine rolul si implicit responsabilitatea de a ingiji copiii si de a transmite mostenirea culturala a societatii prin socializare;
3) Scoala, sau pe plan mai larg, sistemul educational, reprezinta institutia sociala menita sa asigure membrilor societatii un set fundamental de deprinderi cognitive si intelectuale, care le va da posibilitatea sa functioneze in societate;
4) Institutia politica este raspunzatoare de organizarea si repartizarea puterii intre membrii societatii;
5) Religia este institutia sociala care asigura coeziunea sociala prin interesul ei pentru ,,valorile absolute".
Johann Amos Comenius, in lucrarea sa ,,Didactica magna", considera ca la nastere, natura inzestreaza copilul numai cu ,,semintele stiintei, ale moralitatii si religiozitatii", ele devin un bun al fiecarui om numai prin educatie. Rezulta ca in conceptia sa, educatia este o activitate de stimulare a acestor ,,seminte", si implicit, de conducere a procesului de umanizare, omul "nu poate deveni om decat daca este educat".
Scoala trebuie sa fie o institutie autonoma, un laborator de format caractere demne si constiinte responsabile care vor lua ele insele cele mai bune hotarari.
Este incontestabil faptul ca educatia este atat stiinta, cat si arta. Ca stiinta, educatia pretinde ratiune, iar ca arta pretinde implicatie afectiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatia Morala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!