Educația - domeniu de studiu al pedagogiei

Extras din referat Cum descarc?

"Natura si educatia sunt asemanatoare. Intr-adevar,
educatia il transforma pe om si, transformandu-l ii da o
a doua natura" (Democrit)
Definitia educatiei
Etimologic, cuvantul provine din cuvintele latinesti educo-educare = a creste, a hrani, a forma, a instrui. Astazi, termenul "educatie" are o larga circulatie mondiala, fiind unanim acceptata in ceea ce este esenta ei. Cu semnificatie similara, dar nu identica, se folosesc in prezent sintagme precum: formarea, modelarea, cultivarea personalitatii.
Platon definea educatia ca fiind ,,arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele."
Aristotel, in lucrarea sa ,,Politica", considera ca ,,educatia trebuie sa fie un obiect al supravegherii publice, nu particulare".
Johann Amos Comenius in lucrarea sa ,,Didactica magna", considera ca la nastere, natura inzestreaza copilul numai cu ,,semintele stiintei, ale moralitatii si religiozitatii", ele devin un bun al fiecarui om numai prin educatie. Rezulta ca inconceptia sa, educatia este o activitate de stimulare a acestor ,,seminte", si implicit, de conducere a procesului de umanizare, omul "nu poate deveni om decat daca este educat".
Pentru pedagogul englez din secolul al XVII-lea, John Locke, educatia se prezinta sub forma unei relatii interpersonale de supraveghere si interventie ce se stabileste intre ,,preceptor" (educator) si copil (viitorul ,,gentleman").
Filosoful german Immanuel Kant, aprecia ca educatia contribuie la valorificarea naturii umane in folosul societatii: ,,este placut sa ne gandim ca natura omeneasca va fi mai bine dezvoltata prin educatie si ca se poate ajunge a i se da o forma care sa-i convina cu deosebire. Aceasta ne descopera perspectiva fericirii viitoare a neamului omenesc".
Pentru Jean-Jacques Rousseau educatia este in acelasi timp interventie si neinterventie : ,,Educatia negativa presupune inlaturarea oricarui obstacol din calea dezvoltarii firesti, totul trebuind lasat sa se produca de la sine fara nici o interventie".
In opinia pedagogului german Johann Frederich Herbart educatia este impartita in trei subdiviziuni: guvernarea, invatamantul (realizarea unor obiective specifice) si educatia morala.
Sociologul francez Emile Durkheim considera ca educatia este o actiune,,exercitata de generatiile adulte asupra celor ce nu sunt coapte pentru viata sociala."; are ca obiect sa provoace si sa dezvolte in copil un numar oarecare de stari fizice, intelectuale si morale. 
Durkheim afirma ca ,,educatia consta intr-o socializare metodica a tinerei educatii".
In concluzie, educatia este un fenomen socio-uman care asigura transmiterea acumularilor teoretice (a informatiilor) si practice (abilitatilor) obtinute de omenire de-a lungul evolutiei social-istorice, tinerelor generatii, formandu-le personalitatea si profesionalitatea necesara desfasurarii de activitati utile in plan social. Educatia este o activitate sociala complexa care se realizeaza printr-un lant nesfarsit de actiuni exercitate in mod constient, sistematic, organizat, in vederea transformarii obiectului (in acelasi timp si subiect ) asupra caruia se exercita intr-o personalitate activa si creatoare, corespunzatoare atat conditiilor istorico-sociale prezente si de perspectiva, cat si potentialului sau biopsihic individual.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatia - domeniu de studiu al pedagogiei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Durkheim, E., (1980) : Educatie si sociologie, Bucuresti, E.D.P.
Paun, E.,(1982) : Sociopedagogie scolara , Bucuresti, E.D.P.,
Missildine, W. H. (1963): Your Inner Child of the Past, Simon and Schuster, New York, Pocket Book Ed., 1982.
https://www.scribd.com/doc/57738155/Educatia-Constituie-Obiectul-de-Studiu-Al-Pedagogiei
http://www12.tuiasi.ro/users/58/pedagogie%20I.pdf
http://referat-referate.blogspot.com/2014/12/educatia-obiect-de-studiu-al-pedagogiei.html
http://www.scritub.com/profesor-scoala/EDUCATIA-OBIECTUL-DE-STUDIU-SP62688.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!