Educația Adulților

Extras din referat Cum descarc?

Educatia este unul dintre fenomenele care a aparut o data cu societatea umana, suferind modificari esentiale pe parcursul evolutiei acesteia. Complexitatea fenomenelor din societatea moderna solicita indivizi capabili, in primul rand sa analizeze situatiile concrete, noi si sa raspunda adecvat, utilizand capacitati de gandire logica, de rezolvare de probleme, de gandire critica, de gandire divergenta etc. Propunandu-si sa dezvolte in individ toata perfectionarea de care este susceptibil, educatia nu se termina la sfarsitul instructiei scolare, ci constituie un proces permanent, urmarind integrarea in fiecare etapa a vietii. Educatia permanenta nu este doar o modalitate de completare a instructiei scolare, remediind dificultatile educatiei actuale, ci reprezinta un ansamblu de mijloace, forme si metode capabile sa contribuie la adaptarea indivizilor si a colectivitatilor la realitatile sociale, economice, tehnologice, spirituale, in continua si rapida schimbare. Scopul educatiei permanente este mentinerea si ameliorarea calitatii vietii. Astfel, educatia devine un instrument de imbunatatire a conditiei umane. 
In timp ce conceptul de educatie permanenta este unul conturat in plan teoretic, descriind orientarile politice privind abilitarea individului prin sistemul educational, educatia adultilor este un subdomeniu de actiune educationala existand la nivel practic cu mult inaintea elaborarii sale teoretice si desemnand o generalizare a unor experiente date. Educatia adultilor nu e numai un proces de asimilare, de interiorizare, de dezvoltare, ci si unul de restructurare, de generalizare, de schimbare in relatiile stabilite intre adult si mediu" (Vintanu, N., 1998, p. 30). Conceptul de educatie a adultilor este subordonat in prezent celui de educatie permanenta si se refera la "educatia realizata in forme si modalitati specifice cu toate categoriile sociale si profesionale de adulti, in scopul dezvoltarii culturii lor profesionale si generale si al orientarii autoinstruirii si autoeducatiei lor" (Ionescu, M., 2003, p. 408). 
Educatia permanenta
Realizarea in practica a principiului educatiei permanente presupune integrarea intr-un sistem unic a educatiei copiilor, tineretului si adultilor, cu modificari de substanta atat in organizarea scolara, cat si in aceea destinata invatamantului pentru adulti. Conceptul integrator de educatie permanenta are trei dimensiuni: verticala, orizontala si interioara (D. Savicevic, 1999, p. 170). Prima dimensiune vizeaza continuitatea educationala in plan temporal, de la nastere la moarte, de-a lungul intregii vieti; a doua reuneste toate sferele cunoasterii si integralitatea cunostintelor, dobandite atat in maniera formala, cat si nonformala sau informala; a treia dimensiune vizeaza multitudinea nevoilor de invatare ale individului. Educatia are loc permanent, reunind toate influentele educationale intr-un sistem coerent si convergent, pe toata durata vietii individului. 
Principiul educatiei permanente a determinat si determina in continuare o reconsiderare a intregii conceptii cu privire la educatie si instructie. In conditiile societatii contemporane si mai ales ale societatii viitoare, institutiile educationale (prescolare si scolare) trebuie sa-i pregateasca pe copii si pe tineri pentru invatarea continua, pentru autoeducatie si autoinstruire. Aceste deziderate reprezinta conditia esentiala pentru inlesnirea perfectionarii continue a indivizilor, pentru schimbarea eficienta a profesiei si pentru reconversia profesionala, impuse de dinamica tot mai accelerata a profesiunilor in societatea postindustriala.
Educatia adultilor - Definire
Cu prilejul celei de-a XIX-a Sesiuni a Conferintei Generale UNESCO (Nairobi, 1976) s-a elaborat urmatoarea definitie pentru conceptul educatia adultilor: "ansamblul proceselor organizate de educatie, in ceea ce priveste continuturile, nivelurile si metodele, formale sau informale, care prelungesc sau inlocuiesc educatia initiala efectuata in institutii scolare sau universitare sau sub aspectul formarii profesionale, gratie carora persoanele considerate adulti de catre societatea careia ii apartin isi dezvolta aptitudinile, isi imbogatesc cunostintele, amelioreaza calificarea lor tehnica sau profesionala sau ii dau o noua orientare, facand sa evolueze atitudinile si comportamentele in dubla perspectiva a infloririi integrale a omului si a unei participari la o dezvoltare socioeconomica si culturala echilibrata si independenta". Asadar, educatia adultilor este un domeniu distinct de actiune educationala, care acopera deopotriva procesul de invatare a adultilor, dar si domeniul practicii sociale. Conform orientarilor si tendintelor semnalate de organismele specializate ale UNESCO, obiectivele prioritare ale educatiei permanente din perspectiva educatiei adultilor sunt: mijlocirea calificarilor de baza pentru toti tinerii si adultii, reducerea numarului de analfabeti adulti, pregatirea oamenilor pentru exercitarea drepturilor constitutionale, pentru participarea la viata civica si extraprofesionala, pentru protectia mediului si pentru viata de familie, pentru cooperare si intelegere. In conceptia UNESCO, educatia adultilor este un mijloc de dezvoltare personala, pe baza propriilor optiuni si interese, prin participarea tuturor la educatie, indiferent de statutul lor social sau cultural, prin participarea voluntara, comunitara a adultului la viata societatii democratice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatia Adultilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Dave, R. H. (1991), "Fundamentele educatiei permanente", Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica
2. Delors, Jacques (2000), "Comoara launtrica: Raportul catre UNESCO al Comisiei Internationale pentru Educatie in secolul al XXI-lea", Iasi: Editura Polirom
3. "Educatia adultilor: baze teoretice si repere practice" (2007), Iasi: Editura Polirom
4. "Educatia omului de azi pentru lumea de maine" (2008), Editura Universitatii din Oradea, editia a V-a
5. Ionescu, M. (2003), "Instructie si educatie", Cluj-Napoca: Editura Garamond
6. Popescu ,T.,(1993) articol "Permanenta educatiei permanente", in Revista de Pedagogie nr. 3, Bucuresti: Editura Institutului de Stiinte ale Educatiei
7. "Manual de pedagogie: manual destinat studentilor de la Departamentul pentru pregatirea personalului didactic" (2006), Bucuresti: Editura ALL
8. "Pedagogie: ghid pentru profesori" (1986), Iasi: Universitatea "Al. I. Cuza", Facultatea de Istorie-Filosofie.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!