Diferenta dintre consiliere educationala, consiliere psihologica si psihoterapie

Extras din referat Cum descarc?

Inainte de a putea intra in compararea acestor termeni, o intelegere mai aprofundata a fiecaruia este necesara. Mai exact, ce anume este consilierea? Si ce anume este psihoterapia?
Pentru inceput, avem termenul consiliere. Acesta, poate, este mai dificil de incadrat intr-o definitie, data fiind vastitatea sa. Consilierea poate fi vazuta aseamana unui copac, care are in alcatuirea sa multe ramuri. Totusi, aici nu voi intra in fiecare tip de consolare, ci doar in cele doua mentionate in titlu, iar inainte de a face asta, trebuie sa definim ,,copacul". Cum spuneam, consilierea este un termen caruia i-am putea atribui diverse definitii. Iar problematica alegerii variantei corecte consta in frecventele confuzii legate de consiliere. Insa, descrierea, care cuprinde in mare parte esenta termenului ar putea fi urmatoarea: Consilierea este relatia interumana de ajutor dintre o persoana specializata, consilierul, si persoana sau grupul care solicita asistenta de specialitate, clientul.
Mai exact, este o relatie de puternica ajutorare, o relatie de alianta, participare si colaborare intre consilier si persoana consiliata. In cadrul consilierii se creeaza un mediu sigur, protector, unde este incurajata exprimarea ideilor si gandurilor, precum si a sentimentelor fata de o anumita problema. Rolul consilierului fiind acela de a-l sprijini pe client, de a-i clarifica nelamuririle si de a-l ajuta sa identifice mijloacele prin care poate gasi solutii.
O definitie mai buna este data The British Association for Counselling, fondata in 1977, care vede consilierea ca fiind utilizarea priceputa si principiala a relatiei interpersonale pentru a facilita autocunoasterea, acceptarea emotionala si maturizarea, dezvoltarea optima a resurselor personale. [...] Relatiile de consiliere [...] pot fi centrate pe aspecte ale dezvoltarii, pe formularea si rezolvarea unor probleme specifice, luarea de decizii, controlul starilor de criza, dezvoltarea unui insight personal, pe lucrul asupra trairilor afective sau a conflictelor interne, ori pe imbunatatirea relatiilor cu ceilalti. (BAC, 1989, cf. Clarkson si Pokorny, 1994).
Astfel, se contureaza cateva caracteristici principale ale acestei activitati. Pe de-o parte, este evident rolul de ajutorare in vederea rezolvarii si prevenirii unor probleme. Ea este o tehnica de informare si evaluare, asa cum afirma I. Dafinoiu (2000), este centrata pe schimbare evolutiva. 
Acum ca acest termen este mai clar putem trece si la definirea psihoterapiei, pentru ca mai apoi sa le putem compara. La fel ca la consiliere si aici ne confruntam cu un termen care cuprinde foarte multe elemente. Cand spunem psihoterapie ne referim la este un domeniu interdisciplinar, situat la granita dintre medicina si psihologie. De unde si complexitatea ramurilor sale. Totusi, pentru o mai buna intelegere putem apela cu incredere la literatura, unde autori precum Norbert Sillamy sau George Ionescu au adus diferite contributii in acest sens. Astfel, primul defineste psihoterapia ca aplicare metodica a unor tehnici psihologice determinate, pentru restabilirea echilibrului afectiv al unei persoane. Cel de-al doilea, priveste totul dintr-o perspectiva descriptiv comprehensiva, iar pentru G. Ionescu psihoterapia este o forma de tratament psihologic structurata in tehnici si metode, aplicata in mod deliberat, in grup sau individualizat, de catre un terapeut specializat. (G. Ionescu, 1990).
Deci, se contureaza clar aspectul medical al psihoterapiei, faptul ca este un tratament care trebuie sa vindece o problema. Fie a omului sanatos care este aflat intr-o dificultate, caruia ii confera confort moral, il ajuta la o mai buna integrare. Fie a celui care are dificultati in relationare, sau a celui care sufera de o problema somatica, a celor singuri, alienati s.a. Psihoterapia este pe scurt o procedura de tratament. Si inca de la aceasta afirmatie unele diferente dintre ea si consiliere devin extrem de clare. Totusi, acum ca avem definitiile ambelor concepte, putem sa incepem sa le comparam.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diferenta dintre consiliere educationala, consiliere psihologica si psihoterapie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Baban, A. (2001). Consiliere educationala. Cluj-Napoca: Editura ASCR;
Clarkson., P., Pokorny, M. (1994). The Handbook of Psychotherpy. London: Routledge, Taylor & Francis;
Dafinoiu, I. (2000). Elemente de psihoterapie integrativa. Iasi: Editura Polirom;
Ionescu, G. (1990). Psihoterapie. Bucuresti: Editura Stiintifica;
Sillamy, N. (1996). Dictionar de psihologie Larousse. Bucuresti: Editura Univers Enciclopedic;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!