Dezvoltarea Inteligenței Emoționale în Familie

Extras din referat Cum descarc?

Buna crestere a unui copil necesita ceva mai mult decat intelect. Aceasta atinge o dimensiune a personalitatii care a fost ignorata o mare perioada de timp. Buna crestere a unui copil implica emotii.
Daca esti constient de emotii si poti sa manipulezi sentimente, poti atrage mai mult succes si fericire in familia ta si in viata ta. Pentru parinti, inteligenta emotionala inseamna sa poata constientiza sentimentele copilului, sa se poata identifica prin traire afectiva cu copilul, sa fie capabili sa-i aline si ghideze. Pentru copii, care cel mai mult invata despre emotii de la parintii lor, inteligenta emotionala include abilitatea de a-si controla unele impulsuri, de a intarzia placerea, de a se automotiva, de a intelege aluziile altor oameni, de a face fata suisurilor si coborasurilor vietii. 
Daniel Goleman, autorul cartii intitulate "Inteligenta emotionala", spune ca in sanul familiei primim primele lectii despre emotii. Inauntrul acestui cazan de intimidate invatam despre propriile sentimente si despre reactia celorlalti la sentimentele noastre. Invatam cum sa privim sentimentele si cum putem reactiona, cum sa citim si sa exprimam sperante si temeri. Aceasta scolire emotionala nu opereaza doar prin ceea ce parintii le spun direct copiiilor, ci si prin modelele pe care acestia le reprezinta atunci cand au de a face cu propriile sentimente sau cu sentimentele dintre sot si sotie. Unii parinti sunt profesori talentati in zona emotionala, altii lasa de dorit. 
Care sunt comportamentele parentale corespunzatoare? Exista doua categorii de parinti: cei care isi ghideaza copiii pe taramul emotiilor, si cei care nu fac asta. Aceia care se implica in sentimentele copiilor, isi invata copiii strategii de a face fata suisurilor si coborasurilor vietii. Ei nu obiecteaza la manifestarile de furie, tristete sau frica ale copilului, dar nici nu le ignora. Acestia accepta emotiile negative ca facand parte din viata, si se folosesc de momentele emotionale pentru a-si invata copiii niste lectii de viata importante, si pentru a se apropia de copiii lor. Tot acest proces se desfasoara in cinci pasi de baza. Parintele:
1. devine constient de emotia copilului
2. recunoaste in emotia respectiva o oportunitate pentru apropierea de copil si pentru a extrage niste invataminte
3. asculta cu empatie si aproba sentimentele copilului
4. ajuta copilul sa-si gaseasca cuvintele potrivite pentru a categorisi ceea ce simte
5. sprijina procesul de rezolvare a problemei
Care este diferenta dintre copiii antrenati emotional de parinti si ceilalti copii? Copiii antrenati emotional de parintii lor par a fi mai sanatosi fizic si a avea rezultate scolare mai bune decat copiii care nu sunt ghidati de parinti. Se inteleg mai bine cu prietenii lor, au mai putine probleme de comportament si sunt mai putin inclinati spre acte de violenta. Experimenteaza mai rar sentimente negative si mai des sentimente pozitive. Pe scurt, sunt mai sanatosi din punct de vedere emotional. 
Cand mamele si tatii folosesc un stil parental care antreneaza copilul emotional, copilul devine mai deschis, mai optimist. El simte si tristete, suparare sau frica in anumite situatii mai dificile, dar se linistesc singuri mai usor, ies din starea de


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Inteligentei Emotionale in Familie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!