Dezvoltarea creativității preșcolarului prin metoda jocului didactic

Extras din referat Cum descarc?

Jocul didactic contribuie la dezvoltarea creativitatii prescolarilor, stimuleaza capacitatile intelectuale si afectiv motivationale care sunt implicate in desfasurarea activitatii.
Creativitatea este caracterizata prin noutatea si originalitatea prin care sunt desfasurate jocurile didactice , prin rezolvarea sarcinilor si a stimularii potentialului creativ.
La varsta prescolaritatii copiii au tendinta de a se imita unul pe celalalt prin repetarea unor cuvinte. In acest sens am organizat o serie de jocuri didactice a caror eficienta am putut-o constata prin cresterea nivelului de pregatire a copiilor, prin calitatea mai buna a raspunsurilor date de ei la diferite activitati.Cea mai mare parte a acestor jocuri au fost organizare in prima etapa a programului din gradinita.
Un obiectiv important in educarea prescolarilor il constituie dezvoltarea perceptiei, a capacitatii de a distinge culorile , formele , dar si posibilitatea de orientare in spatiu.
Am consolidat si verificat cunostintele referitoare la denumirea culorilor invatate 
anterior prin mai multe jocuri.
In jocul didactic ,, Domino" fiecarui copil i s-a prins de mana cate o panglica de alta culoare.Sarcina didactica a acestui joc a fost de a se aseza in cerc, in asa fel ca panglica sa corespunda la culoare cu a vecinului , ca la domino.
In jocul ,, Fetita cu umbrela" au fost confectionate cartoane cu umbrele de diferite culori si altele ilustrand fetite cu rochite colorate diferit, pe care copiii trebuiau sa le denumeasca si sa le alature la umbrela cu a carei lucrare corespunde.Pentru acelasi scop, mai tarziu am folosit jocul ,,Vasul cu flori", in care , pentru fiecare vas viu colorat, trebuiau sa aleaga flori cu nuante corespunzatoare.
Adesea, in activitatile de reprezentari matematice, am constatat ca de multe ori copiii nu stiu care este partea stanga si care este partea dreapta.Pentru a stimula orientarea copiilor in spatiu, pentru a determina independenta in aceasta orientare am initiat un complex de exercitii in trei etape. 
In jocul pe care l-am intitulat ,,La stanga si la dreapta"cele trei variante corespunzatoare etapelor mentionate mai sus asigura o gradatie.
In prima varianta jocul se realizeaza printr-un exercitiu de miscare, in care copiii sunt solicitati sa arate la comanda , piciorul drept , piciorul stang, cu variatii.
In a doua varianta, copiii aseaza obiectele pe masa la stanga si la dreapta. In a treia varianta, copiii sunt asezati in cerc, deci prin forta imprejurarilor -  stau fata in fata si trebuie sa arunce mingea, dupa o comanda data. De exemplu, arunca mingea la stanga lui Andrei, la dreapta Mariei etc.Cel care primeste mingea o inapoiaza dupa aceleasi comenzi.S-a constatat ca in urma acestor exercitii in cadrul activitatilor comune copiii s-au orientat mult mai rapid in activitatile de reprezentari matematice.La exercitiile de asezare a multimilor in ordine crescatoare si descrescatoare, confuziile au fost mai reduse.
Pentru formarea gandirii notionale am initiat jocul ,,Ce nu se potriveste".Am folisit sapte seturi, fiecare ilustrand cate o notiune integratoare , prin mai multe imagini( notiuni de gen si notiuni de specii)
1. Animale domestice ( cinci imagini in jetoane:un caine, o pisica, o oaie, o vaca ,un porc).
2. Imagini din seria animalelor salbatice (vulpe ,urs, veverita, iepure,lup).
3. Pasari (gaina, rata , curcani, gasca ,porumbel).
4. Flori( ghiocel, pansea, lalea, crizantema, trandafir).
5. Rechizite scolare (caiet ,toc, creion, radiera ,penar)
6. Mobila (pat , masa, scaun, noptiera, dulap).
7. Vesela ( farfurie, faianta, castron, pahar ,solnita)
La fiecare serie se inlocuieste una dintre imagini cu o imagine din alta serie, de exemplu, in seria pasarilor se scoate porumbelul si se inlocuieste cu iepurele.
Sarcina didactica este de a se recunoaste obiectul ce nu se incadreaza in notiune.La comanda ,,Scoate ce nu se potriveste", copilul trebuie sa recunoasca imaginea ce nu-si are locul in seria respectiva si sa o izoleze pe margine. La fiecare serie poate fi antrenat alt copil. Actiunile sunt insotite de explicatie verbala.De exemplu:,,Porumbelul nu are ce cauta aici, deoarece el e pasare si celelalte sunt flori.
In a doua varianta, copiii au sarcina de a alege dintre mai multe imagini pe cea adecvata si de a o aseza in seria desfasurata in fata sa.
Jocul presupune o activitate intelectuala complexa, copiii observa, sorteaza pe baza analizei si a comparatiei imaginilor.El stimuleaza operatiile de abstractizare si de generalizare in formarea notiunilor integratoare.Elementele de joc sunt asigurate prin miscare, prin surpriza descoperirii pe rand a seriilor, prin coloritul atractiv, prin dinamismul intregii activitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea creativitatii prescolarului prin metoda jocului didactic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Buda,A.si Francu,B.A., Jocuri didactice si exercitii distractive,E.D.P.,Bucuresti,1970, p.20-29
-  Calin.M.,Educarea creativitatii,in Teoria educatiei,Editura All,Bucuresti,1996
-  Cerghit,I.,Metode de invatamant. Ed.a IV-a,Editura Polieom ,Iasi;
-  Flerina, E. A. ,, Jocul si jucaria''- Indrumator pentru educatoarele din gradinita de copii, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti(1979)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!