Destinul Țăranului în Romanul Moromeții de Marin Preda

Extras din referat Cum descarc?

Argument
In lucrarea data mi-am propus sa studiez si sa cercetez statutul personajului principal si eponim (care da numele operei) din romanul "Morometii" de Marin Preda. Ilie Moromete e un erou realist de referinta din literatura romana,concentrind tragicul destin al taranului agresat de istorie intr-o perioada de schimbari ideologice profunde, cu efecte dramatice asupra satului traditional.
In elaborarea tezei, voi avea in vedere urmatoarele repere:
-prezentarea statutului initial pe care il are personajul in roman;
-prezentarea relatiilor personajului cu familia;
-prezentarea relatiilor dintre personaj si oamenii din lumea stului;
-evidentierea atitudinii personajului fata de pamint;
-reliefarea dramei personajului, prin raportare la conflictul dintre individ si istorie/timp. 
La baza elaborarii tezei a stat romanul "Morometii" (Vol. I-II) de Marin Preda si sursele bibliografice: Marian Barbu "Aspecte ale romanului romanesc contemporan", Nicolae Manolescu "Arca lui Noe", s.a, care mi-au fost un sprijin pentru a-mi formula ideile.
Pentru situarea lui Ilie Moromete intre personajele realiste, am avut in vedere valenta autobiografica in realizarea personajului, pentru care,dupa cum marturiseste Marin Preda, l-a avut ca model pe tatal sau, Tudor Calarasu: ,,Scriind, totdeauna am admirat ceva, o creatie preexistenta, care mi-a fermecat nu numai copilaria, ci si maturitatea: eroul preferat, Moromete, care a existat in realitate, a fost tatal meu. Acest sentiment a ramas profund pentru toata viata."[7 -pag.420]
Ilie Moromete e un personaj realist, tipic pentru patura sociala a taranimii legate vital de pamintul care asigura existenta familiei si respectul colectivitatii, portretul moral e construit din trasaturi puternice si complexe, ce reies din comportamentul plin de energie, din atitudine, gindurile si framintarile protagonistului care-i determina destinul. Spre deosebire de Ion a lui liviu Rebreanu, care era dominat de instinctul de posesiune, de lacomie pentru pamint, Moromete nu e sclavul imbogatirii, ci pamintul constituie pentru el simbolul libertatii materiale si spirituale, idee marturisita de el in finalul romanului : "Domnule, eu am dus totdeauna o viata independenta."[1-pag.320]
Prin "Morometii", Marin Preda dovedeste ca taranimea nu e stapinita,cum se credea, doar de instinct, ca, dimpotriva, este capabila de reactii sufletesti nebanuite.
In spatiul culturii de la noi,orice critic si istiric literar care ia in discutie proza de extractie rurala este obligat sa faca un popas pentru romanul ,,Morometii".El a ajuns o adevarata borna de hotar a realismului--social si psihologic--,un punct de sosire,dar si un prag de la inaltimea caruia altfel trebuie contemplata si interpretata panorama epica ulterioara.
De la taranul "traditional" la Ilie Moromete - "cel din urma taran ,,
Viata satului, sub diferitele ei aspecte si semnificatii a constituit una din temele cele mai fascinante si mai raspindite in operele poetilor si scriitorilor nostri. Ei au evocat, cum e si firesc, din unghiuri si din perspective variabile, traectoriile de lumini si umbre fluctuatiile si incertitudinile care si-au pus pecetea, de-a lungul timpului, pe destinul oamenilor de la sate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Destinul Taranului in Romanul Morometii de Marin Preda.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!