Dentologie academica

Extras din referat Cum descarc?

Dentologia academica este o parte a eticii care studiaza normele si obligatiile specifice a unei activitati profesionale. De asemenea, normele de conduita si obligatiile etice ale unei profesii sunt ramuri ale dentologiei. In zilele noastre, comportamentul unei persoane poate fi influentat de catre judecata si perceptia sa morala. Omul in viata de zi cu zi, ar trebui sa fie moral, deoarece moralitatea ne ajuta la formarea virtutiilor. Moralitatea de asemenea are puternice conotatii religioase. Ce este moral si ce nu, difera de la o religie la alta. In schimb etica fata de moralitate nu necesita credinta, fiind un procedeu sistematic de gandire. Dar exista si unele cazuri in care moralitatea are valoare etica, iar etica valoare morala.
O mare problema ce tine de etica, ar fi cea a plagiatului. Din punctul meu de vedere, nu mi se pare moral ca o persoana sa isi insuseasca ideile proprii ale altei persone, care s-a straduit si a muncit pentru originalitatea lucrarii. Din pacate, ne lasam in continuare condusi de ispita aceasta, de a face lucrurile pe calea usoara si nu incercam sa facem lucrurile etice, iar moralitatea dispare pe zi ce trece. 
Cred ca nu exista o persoana in aceasta lume care sa nu cunoasca oameni care au trecut anumite examene cu ajutorul banilor. Oare este etic din partea lor? Daca Dumnezeu ne-a lasat egali, de ce unii incearca sa fie mai presus decat altii? Unele persoane merg pe principiul " Dai un ban, dar stai in fata", eu merg pe principiul " Ai carte, ai parte!". In general aceasta vorba se aplica celor care isi iau permisele de conducere auto pe nedrept, iar cei care chiar il merita nu reusesc sa il obtina. De ce? Deoarece banii vorbesc pentru politistii lipsiti de etica si nu se gandesc la problem ce le pot cauza, indirect, dandu-i un permis unei persoane care nu merita, ducand la provocarea unor accidente si pierderea unor vieti omenesti.
O profesie necesita o cunoastere a teoriilor domeniului, ce inseamna o pregatire consistenta si indelungata. Profesia care necesita multa munca si daruire este cea de medic. Instruirea pentru a deveni medic este destul de grea, de aceea unele persoane incearca sa isi usureze munca examenelor prin alte cai. Dar oare nu se gandesc ca in mainile lor va sta viata altor oameni? Sunt multi medici care au recurs la aceasta metoda, au terminat scoala cu note mult mai bune decat a celor care chiar au invatat, au ajuns la spitale foarte bine platite. Dar pentru ce? Atunci cand vor fi intr-o situatie delicata si vor avea in maini viata unei persoane nevinovate, nu vor sti ce sa faca, vor da gres. Nu este etic din partea lor sa le ia locul colegilor care chiar au invatat si s-au chinuit din greu pentru a ajunge medici. Nu este moral nici atunci cand medicii accepta bani in plus de la pacienti, deoarece ei au un salariu si au depus un juramant pentru ai ajuta pe toti in egala masura. Spre exemplu ar fi etic, ca un medic sa accepte o sunma de bani de la o tanara, minora, doar pentru a i se face un avort fara ca parintii ei sa fie de fata? Parerea mea este ca nu ar fie etic nici din partea medicului, dar nici din partea tinerei. In primul rand mediul, ar trebui sa ii anunte imediat familia, deoarece fiind minora este inca sub tutela parintilor, iar in al doilea rand, nu este etic din partea tinerei. Copilul ce creste in interiorul ei nu are nici o vina ca a fost conceput, iar in Biblie, exista porunca "Sa nu ucizi!". Multi ar zice ca acesta inca nu-i nascut si nu ar comite o crima, dar dupa pararea mea, din momentul in care acesta a inceput sa se formeze, deja poti considera ca ai facut o crima. Toata lumea are dreptul la viata! Iar medicii care isi exercita profesia intr-un mod responsabil si cat mai aproape de cerintele impuse de aceasta, dobandesc status recunoscut. 
Din domeniul meu de activitate, un caz lipsit de etica s-ar putea produce in timpul unei cercetari pe teren. Ar fi total lipsit de etica sa merg pe teren, sa sap, sa fac profilul unui sol, sa iau mostre de acolo si sa nu astup acel proofil apoi. Lasand o gaura la intamplare as produce rau mediului inconjurator, unele animale ar putea sa se raneasca, de asemenea si oameni daca profilul are o suprafata mare, iar acest lucru ar lipsit de etica. Desi exista multi cercetatori care merg pe teren, fac investigatii si perturba mediul. Eu in cadrul facultatii am fost instruita sa nu fac activitati care pot dauna mediului inconjurator. De asemenea, profesorii trebuie sa isi castige postul pe merit, nu prin alte cai, deoarece ei au un rol foarte important in societate. Nu sunt rare cazurile care in sistemul de invatamant intra persoane pe nedrept, care au niste relatii in spate, iar acestia vin sa predea doar pentru a avea un venit iar copii nu inteleg nimic de la acei profesori. Profesorii ne ajuta sa ne formam ca oameni, ne indruma in viata, de aceea trebuie sa isi asume niste responsabilitati si cei care nu sunt in stare sa faca asta sa iii lase pe cei care merita cu adevarat si care se pot descurca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dentologie academica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!