Cum să aduci natura în sala de grupă

Extras din referat Cum descarc?

In lumea obsedata de gadget-uri de astazi, educatia in natura si activitatile prescolare in aer liber au devenit mai importante ca niciodata. Majoritatea copiilor petrec cea mai mare parte din timp acasa, in fata ecranelor, iar gradinita poate fi singura lor ,,scapare" dintr-o lume digitalizata, dintr-o lume stresanta care ii suprasolicita. Programele prescolare bazate pe educatia in natura ofera beneficii mari copiilor, ajutandu-i sa se dezvolte atat din punct de vedere academic cat si emotional. 
Generatiile care vin, sunt cunoscute si sub denumirea de ,,nativi digitali". Conceptul de nativi digitali a fost introdus de Mark Prensky in 2001. Nativii digitali reprezinta prima generatie care s-a nascut si a crescut cu aceasta inovatie tehnologica. Sunt obisnuiti cu tot felul de jucarii si instrumente digitale, care fac parte integranta din viata lor. Activitatea digitala este ca o limba materna pentru ei. Crescand intr-un astfel de mediu, ei gandesc si prelucreaza informatiile intr-un mod total diferit fata de generatiile anterioare: modelele lor de gandire s-au schimbat, iar Mark Prensky spune ca este probabil ca si creierul lor sa se schimbe fizic. Sunt ,,vorbitori nativi" ai limbajului digital. Aceasta este o schimbare radicala, astfel incat exista o discontinuitate mare intre generatia lor si cele anterioare.
Asadar, intrebarea pentru care am incercat sa gasesc un raspuns este: Cum putem utiliza eficient natura in sala de grupa?
Invatarea matematicii cu ajutorul elementelor din natura
Materialele naturale sun excelente atunci cand vine vorba de activitati matematice. Colectiile de roci, scoici, seminte, frunze sunt perfecte pentru jocurile de sortare si numarare. Acestea reprezinta o alternativa ieftina, si mult mai atractiva pentru cei mici. Prescolarii sunt mult mai atrasi de catre materialele naturale, decat de catre jetoane. Spre exemplu, cu ajutorul unor suluri de hartie igienica si cateva crengute putem crea un joc matematic foarte interesant pentru cei mici. Sulurile de hartie pot fi lipite in picioare pe o bucata de carton, pot fi numerotate, iar copiii trebuie sa aseze in suport tot atatea crengute cate indica cifra. Am introdus activitatea folosind crengute pe care le adunasem din curtea gradinitei, astfel ca activitatea a fost cu atat mai apreciata de catre cei mici. 
Pictura cu elemente din natura
Ce opere de arta impresionante putem crea cu ajutorul materialelor naturale! Ori de cate ori gasim un obiect natural ce ne inspira, il folosim in locul unei pensule. Ace de pin, iarba sau muguri de flori, toate pot fi toate legate impreuna si astfel putem forma o pensula. Incurajarea copiilor sa-si gaseasca ,,pensule naturale" ii entuziasmeaza atunci cand se joaca in aer liber. Florile cu tulpini lungi pot fi folosite singure, fara a mai fi nevoie sa legam anumite elemente pentru a forma o pensula. Tot aici intra si activitatile de amprentare a materialelor naturale. Frunzele, fructele si legumele sunt perfecte pentru a crea tablouri de toamna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cum sa aduci natura in sala de grupa.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!